НАСА навлиза в дълбокия Космос, за да търси живот

В същото време Мъск отваря вратите към орбита за всички
15 окт 2024 21:15, Инна Ангелова
18
НАСА навлиза в дълбокия Космос, за да търси живот
Снимка: ЕПА/БГНЕС

НАСА стартира мисия на стойност 5,2 милиарда долара до замръзналата луна на Юпитер - Европа - в понеделник, важна стъпка, за да се определи дали далечният свят има условия за живот. Ден по-рано компанията на Илон Мъск - SpaceX - успя да улови ускорителя на ракета при неговото кацане на земята, което трябва да намали допълнително цената на изследването на космоса с ракети, тъй като ще позволи повторната употреба на ускорители. Това коментира Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в предавенето "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Европа е много интересна по няколко причини. Тя е изцяло обвита в ледена покривка - чрез дистанционни изследвания чрез телескопа Hubble и апарати, които са минавали покрай луната, беше научно доказано, че там има глобален океан под този повърхностен лед. Водата на Европа е повече от водата на нашата планета. Остава въпросът какво има в този океан, защото където на Земята има вода, има и живот. Дали има живот на Европа не знаем, но затова НАСА изпраща такива мисии."

Europa Clipper ще пътува няколко години до луната на Юпитер, като се очаква да пристигне там през 2013 г. и да започне да прави дистанционни проучвания. Самата програма за изследване на Европа има няколко фази и ще има последваща мисия, която би трябвало да кацне, да пробие близо 10-километровата ледена покривка и да наблюдава океана с камери.

Последното постижение на SpaceX е удивително, дори на фона на всичките им успехи. "Това отваря вратите на целия космос за цялото човечество", каза Димитров.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Наука
Трио учени взе Нобеловата награда за икономика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Живот след тях няма дано ги убият и изнасилят извънземни. МРЪСНИ американци. НО, кой предаде нас, Украйна, Сърбия, че и макенцата. Трий подстилке редакторска, снова!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
'Europa Clipper ще пътува няколко години до луната на Юпитер, като се очаква да пристигне там през 2013 г' -- карай все тая, в туй сайтче и зеленски всеки ден превзема москва
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какъв дълбок космос ве, смях в залата! Те не могат да върнат 2ма астронавти от орбита, пичовете стояха там месеци, щяли да "навлизат" в дълбокия космос. Още не могат да пратят хора на Луната, чисто и просто защото никога не са ходили. Пак отложиха "проекта" за 2026, и тогава няма да стане, помнете ми думата. Тази организация е направена за да се източва бюджет от американската хазна, САМО ЗА ТАЯ ЦЕЛ. Няма нищо общо с космоса.
14
0
 
3
 
! Отговори
НАСА преди 1 час
Първи дубъл, камера, екшън, снимаме!
13
1
 
1
 
! Отговори
шмatka преди 1 час
Ами хайде всичкиоткачалки дружно идете в дълбокия космос ,та да се рахатясаме от вас ние тука!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дълбокия космос? Муахахахахаха...вие знаете ли какво се подвизава под понятието Дълбок космос? Поне няколко десетки светлинни години. Юпитер е на разстояние по-малко от един светлинен час от нас. Муахахахахаха....
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А кое по-конкретно отваряло вратите на целото чуечество чрез Мъска и експерта не може да обясни внятно.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Дълбок космос" е малко по-нататък от слънчевата система, но нали е коментирал поредният специалист...
9
0
 
6
 
! Отговори
Таткото обяснява на преди 2 часа
Сина си:работя с машини-вкарва прасе-излиза салам Сина пита:А има ли машина - вкарва салам-излиза прасе? Има казва бащата-на мкт пткт......
8
0
 
5
 
! Отговори
Питанко преди 2 часа
А защо НАСА търси живот в Космоса.Тук на Земята е пълно с живот.То това прилича все едно всички учени да тръгнат да умуват как от селска тоаелетна да изкарат прясно месо.
7
0
 
9
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 часа
Europa Clipper ще пътува няколко години до луната на Юпитер, като се очаква да пристигне там през 2013 г. - НАСА откри ли вече начин за пътуване в миналото или вие сте некадърни списувачи и неграмотници???????
6
1
 
5
 
! Отговори
Тиквата преди 2 часа
Аз се чуда що ме сърби "дълбокия космос", а те нещо били търсели.... Ми казвайте ги тия работи бе....
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Що не качат Путин и Тръмп?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
И децата знаят,че там има дракон с лика на Путин.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Е щом ще пристигне там 2013 година , а сега сме 2024, няма да бързам. Не ми се пътува в миналото. А Мъск е най-големия гении на човечеството след като може да ни предложи и пътуване в миналото. Не съм се съмнявал в него. Той децата си с капкомер прави пък в космоса да ни прати за него е детска игра. Първо да се научи как се правят бебета по естествен начин , после да ни води в дълбокия космос!
2
0
 
6
 
! Отговори
Иванчо young преди 2 часа
Бе, то в България нема живот, те в дълбокия космос търсат...
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
то вече на Земята няма живот ,тия тръгнали в Космоса да търсят!