Мемоарите на Навални: Никога няма да видя внуците си

Книгата излезе днес в цял свят
22 окт 2024 20:30, Стела Стоянова
47
Мемоарите на Навални: Никога няма да видя внуците си
Снимка БТА

“Патриот“ – мемоарите на покойния руски опозиционер Алексей Навални, бяха публикувани днес в цял свят, предаде Франс прес.

В книгата основният опонент на руския президент Владимир Путин, който почина в затвора на 47-годишна възраст, разказва за борбата си и описва с много ирония наказанията, които е трябвало да изтърпи.

„Колко вероятно е по обяд все още да съм жив? Не знам. Шест от десет? Осем от десет? Може би дори десет от десет? Не се опитвам да избегна въпроса, нито да си затварям очите или да се преструвам, че опасността не съществува. Но един ден взех решението да не се страхувам повече“, пише Навални.

В книгата си той обяснява, че е загубил всякакви илюзии за политическия елит. Президентът Борис Елцин, управлявал през 90-те, е описан като „нечестен“ и „алкохолик, заобиколен от цинични мошеници“. Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в продължение на един мандат между 2008 и 2012 г., за Навални „не само е глупак, но момче, корумпирано до сърцевината си“.

Ще прекарам остатъка от дните си в затвора и ще умра тук", написал Навални още през март 2022 г., става ясно от публикувани вече откъси от книгата.

"Няма да има с кого да се сбогувам. Всички рождени дни ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си. Няма да бъда обект на никаква семейна история. Няма да присъствам на нито една снимка", допълнил опонент номер едно на Кремъл на 22 март 2022 г.

Навални описал и типичния си ден: ставане в 6 ч. сутринта, закуска двадесет минути по-късно, и начало на работния ден в 6:40 ч. След седем часа зад шевната машина в неудобна поза, следвали няколко часа седнал на дървена пейка под портрет на руския президент Владимир Путин. Това се наричало "дисциплинарна дейност".

За президента Владимир Путин, който е на власт от 1999 г. той пише, че „го мрази“, „не само защото се опита да ме убие или защото изпрати брат ми в затвора“, но и „защото ограбва Русия през последните двайсет години“ чрез авторитаризъм и увъртане.

В мемоарите си Навални разказва за посвещаването си на борбата срещу корупцията и за репресиите, на които е бил подложен заради това. Пише за цензурата и за онлайн медиите, които е използвал, за да я избегне. Спомня си влизането си в политиката и първите няколко случая, когато е бил задържан, обвиненията, но и подкрепата от обществото, на която се радва.

„Патриот“ не разказва толкова за политиката на Навални, колкото за неговата принципна почтеност, остро чувство за хумор и (предимно) жизнерадостния му стоицизъм в условия, които биха повалили всеки друг“, пише в рецензията си за книгата американският в. „Ню Йорк Таймс“, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: мемоариНавални
Още от Свободно време.
Кои са четирите неустоими черти, които привличат?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 1 минута
Ръзплаках се...
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
*** е че Кремълският престъпник няма никога да бъде съден за престъпленията си, а ще умре от някво тъпо заболяване дали след 5, 10 или след 15 години кой знае. Иначе Навални напразно си пропиля живота като се върна в Русия, там всичко е корупция и държавна мафия, няма независим съд, медии и разследващи органи.
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Навални е руският Левски! Който е против дейността на Навални и саможертвата му в името на свободата, значи е и против делото на Левски. Убит, но завинаги ЖИВ!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Дъщерите да бяха родили по едно черно американче да зарадват дядо Навални. Дядо навални да види черното внуче и да рече: Сега вече отивам при Путин да ме отрови пак.
42
0
 
0
 
! Отговори
Руси преди 2 часа
Британските сектретни служби не пускат аванта на никой.
41
1
 
2
 
! Отговори
Дипломат преди 2 часа
Алексей Навални и Хасан Нсрала си приличаха по едно: страните, в които намериха смъртта си, не успяха да осигурят тяхната безопасност от покушения, организирани от чуждестранни рицари на плаща и кинжала. Михаил Горбачов, въпреки пословичната му недосетливост, се върна в родината си, защото все пак проумя, че нейните врагове няма да се поколебаят да го осмъртят, преследвайки каткосрочни политически цели.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
мeлeзи
39
1
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 2 часа
Объркан си по рождение и се чудя що не си на 4-ти километър?
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колко жалки русофашаги са се изходили по темата. Дано Путята им убие децата
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Do 35. Нещо си се объркал. Този другар служеше на най-голямата мафия в света.
36
2
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 часа
Както и 1 милион загинали украинци заради блатняците! 1 милион християни и славяни избити от "братя" и от наети северно корейци, чаалми и т.н
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Респект към този Патриот! Опълчил се на най-голямата мафия в света!
34
1
 
2
 
! Отговори
така е преди 3 часа
Но десетки хиляди в Газа няма да видят децата си. Милиони също, благодарение на внесената демокрация от краварите. Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Югославия и много други.
33
0
 
1
 
! Отговори
Бай Мо преди 3 часа
С меки или твърди листа е? Питам дали става за тоалетната. Да си купя два кашона.
32
1
 
5
 
! Отговори
Вземете поука преди 3 часа
Този елемент не беше фактор, а инструмент в чужди ръце и затова съдбата му беше очаквана. Бракуваха го след амортизация. За риска му е плащано.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Виенето на *** *** е музика за ушите ми
30
0
 
2
 
! Отговори
НЕ Е БИЗНЕС преди 3 часа
Смъртта на Човек не е Бизнес , дори Съпругата му да се възползва .Лека му пръст , Историята ще покаже дали се чете .
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Господи, какви хора, бе. Книгата явно е продавана 50% като предозадна женска туйлятнъ и 50% като мъжкгъзиБрис, майнъ Филибето с Навалнето. Юландра му теглила фишека и са че плачему и ривиеме ли що?
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Интересно ми е нещо...жена му Нахалната видимо си пада по парапети с разни Грозни.Дали въобще са негови тези деца?
27
2
 
5
 
! Отговори
Хари преди 4 часа
Що ни занимавате с полюциите на анархиста Нахальный? Света се освободи от още един ***. Нека почива в "мир"...