Голи тела, полови органи нагледно, целувки. Аудиторията - 10-годишни деца

Програма за сексуално образование предизвика раздор в училище
Обновена: 11 фев 2020 13:16 | 11 фев 2020 10:15, Камелия Цветанова
548
Голи тела, полови органи нагледно, целувки. Аудиторията - 10-годишни деца
Снимка: Pixabay

Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца в училище в Перник подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото.

Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите.

Това предизвиква възмущение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо нередно в обучението.

Става въпрос за програмата "Таралежи", която е взаимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

Програмата не е одобрена от МОН.

Някои родители също не са съгласни с методите на обучение.

"Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега", смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано.

На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват.

"Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбуждат любопитството и започват да търсят повече информация", добавя Ненова пред Нова тв.

Други родители не искат програмата да спира смятат, че тя е навременна.

"Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума разврат", коментира друга майка.

"Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от насилие във всичките му форми. За това го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е "Различието между нас", в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е за "Доброто и лошото докосване".

За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да ти докосне, ти трябва да кажеш "не". Думи като "карани насила" са лъжа.

Няма деца, на които им е ставало лошо", обясни психологът на училището Симона Добринова.

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта, информира директорът на училището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


548
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
414
2
 
5
 
! Отговори
Пищова преди 4 години
Аз съм израстнал с порното и порното израстна с мене. На арбанаси, манекенки само до 50 кг в жакузито ги жаскам и раздавам вафли и кифтета. Понякога и гебапчета с някя биричка на бабичките.
413
0
 
11
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
принципно някакво образование по тези въпроси е необходимо, но за 10-тина годишни да им говорят за обрязвания, и разни подобни не ми се вижда подходящо, също и да си избират полове, в час да се целуват и обарват и т.н., нека да пораснат като стандартни мъже и жени а който се чувства по-различен да прави нещо по въпроса, той или негови родители, приятели и т.н.; информацията информацията в тези часове да се дава по семпло и съобразено с нивото на децата
412
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е, че има свободен достъп до порно в интернет и децата се сблъскват с него без всякакви обяснения от родители или институции. За много подрастващи /пък и вече пораснали/ сексът е това, което са гледали по порнофилмите. Със сигурност това е с което не могат да се справят лесно децата. А не с някакви лелки, които ги учат в училище.
411
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** обучението вече навлиза и у нас, без съмнение. Даже България е закъсняла с почти 2 десетилетия... Нашето поколение които завършихме в края на 80--тте, за пръв път имахме няколко незадължителни часа по сексуално образование едва в 9-ти или 10ти клас, които основно се фокусираха в/у това как момичетата да не забременеят.... Сега в Англия например децата в 1ви клас имат часове по.gender equality - учат ги, че имат право да избират пола си и да познават половите си дадености + как.сами да си доставят удоволствие чрез самозадоволяване...... Това е реалността, дяволът вече упра
410
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами нека се учат да рисуват полови органи, после да ги рисуват по сградите и спирките, в автобусите, може и по вратите на апартаментите и автомобилите.
409
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а не е ли по-добре да не рисуват полови органи и да не ги опипва някой чичко?... не е ли по-нормално да научиш детето, че никой няма право да го опипва, обижда и удря?... И това, че една група е решила че е много напредничава, не значи че е такава!
408
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да рисуват полови органи, отколкото да позволяват да ги обарва някой чичо и да си мълчат от срам и вина, както поколения наред деца.
407
16
 
7
 
! Отговори
.. преди 4 години
децата на лелката, раздухала тази история изобщо не учат във въпросното училище. Много е украсила ситуацията - целувки не е имало, нито пък да му прилошее на дете или да го карат да русива полови органи. От контингента на Костя Копейкин е. И в целия клас родителите на само едно дете са "възмутени". Останалите особряват обучението. Не разбирам, защо заради една психясала лелка трябва да се сприра програма, която 95% от родителите намират за полезна.
406
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пророкНе знам ти какво виждаш, но това са най-хубавите времена за цялата история на човечеството. Дано някой ден осъзнаеш, какъв късметлия си, че си се родил и живееш сега.
405
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи сме моралисти и за това сме на първо място в Европа до аборти в тинейджърска възраст. Защото все се срамуваме да говорим с децата си, все смятаме, че им е рано и накрая олееее!
404
2
 
11
 
! Отговори
пророк преди 4 години
В тия времена всеки може ясно да види какъв ще е края на тая цивилизация!
403
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този глупав рев срещу НПО-тата е смешен! В една нормална държава трябва да има и двете - и неправителствени, и държавни организации. НПО-тата контролират държавата, когато не си върши работата, а държавата контролира НПО-тата, когато излезнат от релсите на приличното и законното.
402
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами те децата от началния курс си гледат порно от сателитните телевизии...и това е по-големия проблем,а освен това и от телефоните си...а сега се правим на моралисти...но да ги карат да се целуват е прекалено,както и да рисуват едни неща едва ли не като в урок по изобразително изкуство...остава и някой гол модел да им изтипосат.Защо не направят една анонимна анкета колко от тях са гледали порно по телевизията или на телефона.При 10 годишните вероятно вече над 50 %...В къщи трябва да се говори...
401
3
 
7
 
! Отговори
Знаем преди 4 години
Ами те по телефоните редовно си гледат такива филмчета !Виждал съм в автобуса ученици как сутрин рано (отивайки за училище) се кикотят и си гледат !!!
400
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, друго си е да разбереш нещата нагледно от Бони Ротън. Поне е по-забавно.
399
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничани, сър. Сексуалното възпитание пречи на децата, а изгорения *** на половин Европа не им пречи. Те са жеУезни.
398
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после вместо от родителите си и от учителките ще се образоват от каките от РедТубе.
397
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще ми кажете, че и порно не гледат и остават девствени до първата брачна нощ! Такива неща съм чувала от деца на 11-12, че чак срам ме хвана, но вие си вярвайте, че на 10 им е рано за сексуално образование! И за това ще чуете 11 годишна да казва, "ох, моят иска да го направим! Чудя се дали да се съглася или да изчакам първо да ми дойде цикъла?" и това обяснено със спокоен тон на друга приятелка на 11-12. Ама иначе на 10 се срамуват да говорят по темата!
396
0
 
6
 
! Отговори
коко джамбо преди 4 години
През 90-те младите нямахме такива часове, но имахме ТВ1000, "спайс" и др :)))
395
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, балканци, ще си останете диваци и това е!