2516 лв. заплата за асистент, МС дава 184 млн. лв. за академичната общност

Това е инвестиция в младостта и интелекта на България, заяви министър Цоков
5 авг 2024 19:25, Анисия Иванова
77
2516 лв. заплата за асистент, МС дава 184 млн. лв. за академичната общност
Снимка: МС

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в общ размер 184 000 000 лв. за увеличаване на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища и научните организации считано от 1 април 2024 г.

Парите са отпуснати по бюджетите на Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването, МОСВ и Министерството на земеделието и храните.

С това увеличение за най-ниската академична длъжност асистент заплата стига до 2 516 лв.

"За една година увеличението е с 1000 лв. Това е инвестиция в младостта и интелекта на България. Повече средства ще получат висши училища, които имат по-високо качество на обучение. По този начин ще се стимулира развитието на висшето образование", заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков.

Очакванията са актуализираните заплати да привлекат млади хора в академичната общност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: МСвузасистентзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Брат ми работи в банХоди ведньж месечно за отчетите - в удобно за него време но заплатата си му вьрвиИ това са много пари срещу никаква работа, един общак се скьсва на строежа за тия пари и работи нещо строи домове на хората
56
0
 
4
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Какво ни вьлнува това нас обикновените бьлгариПри тия цени все едно нищо не дава - в Германия мияч на тоалетните в заведение взима повече
55
0
 
6
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Абе тука някой пише как програмистите били нацепени яки батки - то бива глупости, но това вече е нелепо.В бившата ми фирма имаше около 50 програмиста - как един не видях нацепен :))Има и свестни от тях, но повечето са доста смотани и отвеяни.
54
2
 
4
 
! Отговори
Продължава да ги има преди 1 месец
в БАН институтите, чиито кадри посещават местоработата си само във вторник следобед. От няколко години се мъчат да ги накарат да идват в институтите си и в четвъртък следобед, както е било по времето на соца, но "учЕните" дават сериозен отпор на този опит. Уж творят наука у дома си или ходят насам-натам да събират емпиричен материал. Ако не-специалист им чете отчетите, може и да им повярва. Специалистите са наясно, че БАН отдавна е хранилка за роднините на силните на деня в българската "нАука".
53
1
 
5
 
! Отговори
Бедата е другаде преди 1 месец
У нас държавата спонсорира и частните висши учебни заведения. Затова са толкова много на брой и повече от половината са абсолютно излишни. Сега кьораво и сакато ще получава тези сладки парички за нищо работа. По света на истински учен и на ценен университетски преподавател се дават много по-големи заплати, а у нас ВУЗ-овете и научните институти са тихи пристани за мързеливи "свои" хора.
52
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
До До 18 - Браво! Продължавай да взимаш по 15-18 000 лв заплата, но докато си лежиш и пишеш тези излияния, да не забравиш да кажеш на баба ти да ти закърпи чорапа, защото с този ти акъл едва ли скоро ще имаш възможност да си купиш нов чифт.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 4 - Прав си, няма как да си колега на шофьор или бачкатор. Ти си колега само на онези, които успяват да се вредят за социални помощи за безработни.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 2 - Създаваш излишен баласт с писанията си тук. Явно дори не обръщаш внимание на ярките обяви, чрез които големите търговски вериги се мъчат да си набавят кадри. Тогава щеше да си наясно защо ти се смеят хората тук. Този водопад от хилядарки в джобовете на касиерките, склададжиите, студентите, които работят почасово и най-вече програмистите, го има само в разстроеното ти въображение.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41 - Защо не отидеш да разказваш сънищата си някъде другаде? Тук вече ти научихме целия репертоар.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в научните организации? Колко пъти дискутирахме тук шуробаджанашкия профил на БАН, формирал се още през соца. Сега вече ще стане 100% невъзможно там да припари някой, който не е от орбитата на някое професорско семейство. След като за най-ниската длъжност заплатата ще е 2 516 лв, кой знае каква ще е за доцент и професор.
47
4
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 месец
Не ги е срам 184 млн бързо ги отпуснаха а тия дето пострадаха от пожарите кога ще ги обезщетят на 100% с нови къщи и Ел.уреди
46
0
 
5
 
! Отговори
Реалност преди 1 месец
Аман от нещастници , които по цял ден седят във форума и обясняват , че на месец са взимали толкова пари , колкото не са виждали .
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ужас .. в моя университе асистенти ставаха сал синчетата и разни връзкари на тати .. в смисъл читави хора не ги пускаха да минат, сега ще ги храним на държавна хранилка ..
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За политология, руска фиология и подобни дори е много.
43
5
 
1
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Това да пари за бира. Вие се шегувате,но с оглед на кадрите които създават даже е много.
42
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До програмист 37 Ти си денонощно във форума. Живот навън не водиш. Какви ресторанти, какви 5 лв.?!
41
2
 
9
 
! Отговори
Не позна преди 1 месец
Повечето тнар "програмисти" се разпознават по гръбначните изкривявания и издадените напред, снишени главици.
40
9
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 1 месец
Ти какви умения за оцеляване имаш, снишена главице, която продаде нивите на баба си и замени за панелка в Обеля, я кажи :) Иначе си прав- хитрите програмисти отдавна мислим за новия световен ред и трупаме земи и земеделски култури.
39
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде пак тоя спор София срещу провинцията. Аз живея на село. В днешния свят има безкрайни възможности за работа! Работя за швейцарски университет. 1300 франка на ден. Отделно работа на заплата. Отделно други занимания. Отделно академична работа- чета лекции онлайн. Има ли желание, има и начин. И о да- локацията няма значение днес! Възможностите са безкрайни. Само един мрънкач аутсайдер би твърдял друго, че провансът му пречел! И аз съм на село! Отнсно тези 2500лв.- това е смешна зааплата!
38
2
 
12
 
! Отговори
Първо трябваше преди 1 месец
да им намалят бройката, а чак след това да им увеличат парите.

Спонсорирани публикации