Директори искат по-лесно налагане на санкции в клас

Те са подготвили примерни промени в училищните правилници
5 авг 2024 09:35, Стела Стоянова
28
Директори искат по-лесно налагане на санкции в клас
Снимка БГНЕС, архив

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред, макар и в разгара на лятото, когато училищата са затворени.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов излезе с голям пост във фейсбук, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции за най-големия проблем в родното ни образование. "Нужна е изключително бърза промяна на системата за стимули и санкции в училище", заявява той.

Стаматов посочва, че от години елементарните училищни правилата се потъпкват, като постепенно санкциите за всякакви дребни и не толкова дребни нарушения се прилагат все по-трудно. "Спомням си случай, когато за уж безспорна “забележка”, родител води дело пет години в административния съд. Накрая го загуби, но беше важно за него. Сега учениците закъсняват за час, нарушават правилата разписани в училищния правилник, пушат на територията на училището. Липсата на домашно или неподготвеност за час е нещо като намигване. Грубото отношение към учител или ръководство е честа практика. За облеклото, с което се идва в училище споровете са ежедневие. Не е рядкост агресивното общуване между съученици или физическата саморазправа", изброява той, шегувайки се, че е по-лесно да излезеш жив от война, отколкото да се пребори учител с взимането на телефон от ученик, пише "Сега".

По думите му системата за налагане на санкции на ученик, за каквото и да е, е изключително сложна, тъй като почти няма сила, която да накара родител да дойде на място в училище, за да се запознае и разпише за санкция. "Все още има и разбрани, подкрепящи и конструктивни родители. Повечето обаче са спорещи, несъгласни, търсещи правата си за нарушените от децата им правила", казва той. "Лесно е да се каже, че всичко е превенция, защото в повечето случаи нарушенията са сериозни, остават ненаказани, гледа се “безсилието” на училището. Което безсилие съвсем бързо прераства в безсилие на държавата. И така си расте едно безгрижно поколение с усещане за ненаказаност, неуважение към приятели, учители, общество, но и към родители", добавя той.

Стаматов апелира за изключително бърза промяна на системата за стимули и санкции в училище - както в законодателството, така и в наредби и правилници. По думите му въпросът не опира до оценка за поведение, а до сериозно спазване на задълженията от страна на ученици, родители и учители. По думите му не бива никога да се забравя, че училището е задължително до 16-годишна възраст, което го прави и с задължение за спазване на правила на всички участници в него.За нуждата от промени е говорил и Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование. Той сподели за изключително много случаи на обжалване на заповеди за налагане на санкции, включително обжалвания на забележки, поставени на ученици, които са се държали по неподходящ начин. Според него правилниците на училищата трябва да бъдат задължителни и за родителите, а съответната наредба да стане по-строга, защото в момента смисълът от наказанията в нея не се вижда.

Директорите са подготвили примерни текстове, които могат да залегнат в правилниците на училищата. Според тях за нарушения на дисциплината могат да се считат следните провинения: системни закъснения за час - над 10 на срок; подсказване и преписване; безотговорно отношение, вандализъм или кражба на училищно имущество; измама в училищната документация; отсъствия от общоучилищни мероприятия; тютюнопушене в района на училището; употреба на алкохол и наркотици; проявено насилие или агресия; създаване на пречки на преподавателя при изпълнение на служебните му задължения; използване на мобилно устройство в час без разрешение на учителя.

За нарушения на правилата на доброто поведение пък могат се приемат: обидни изказвания, ругатни, подигравки и епитети, унижаващи достойнството; провокативно поведение; неспазване на реда в бюфета, стола, библиотеката; неуважително отношение към преподавател или друг служител на училището; облекло и вид, които не са подходящи за училището. При наличие на горните нарушения училището може да изпрати чрез електронния дневник "Школо" уведомления на родителите, които следва да дойдат в училището с цел обсъждане на мерки за коригиране на неприемливото поведение.

Директорите са помислили и за условия, при които забележките за нарушаване на дисциплината и лошо поведение могат да се заличават - например ако ученикът получи 2 похвали от същия учител, който е писал забележката, ако представи резюме на прочетена книга извън учебния материал, или пък ако доброволно дежури във фоайетата на училището в рамките на седмица.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще чакате нов 10-ти ноември 1989 година, за хвърлите пак униформите.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До бай Спиро /16/ Да, от тази възрастова група не изглеждат като чалгаджийки, а като току що излезли от кухните си. Има и изключения, разбира се. Защо ви дразни бай Спиро, като настоява учителите да проявяват уважение към ученика? Макар че такова изискване ще тежи тогава, когато в училище се наложи дисциплина и ред, тогава и учителят ще бъде задължен да ги спазва и в това ще има логика. Днес даскалът по-скоро го е страх от санкции и саморазправа.
25
2
 
2
 
! Отговори
До Бай Спиро преди 1 месец
Навремето се чудех, когата баба ми разказваше как в гимназията учителите се обръщали към всяка ученичка с "госпожице+фамилното име" (напр., "госпожице Драганова"), а в мъжката гимназия учителите се обръщали към учениците с фамилните им имена (напр., "Иванов", "Петров" и т.н.). Също и че след като децата станат гимназисти, учителите им говорели на "Вие". Все пак, първият гимназиален клас е бил днешният осми, т.е. хлапетата са били на по 14 г. Нас пък през соца ни ругаеха като гo вe дa.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ot /7/ Защо все момичетата са ви в устата? А момчетата с боядисана в синьо и розово коса? Епилирани, с изскубани вежди, а някои дори с боядисани нокти. Или с панталони с толкова ниска талия и толкова тесни, че като клекне или седне отзад се вижда горната част на цепката на 4-буквието му.
23
0
 
5
 
! Отговори
Морков ли? Тояга! преди 1 месец
При първо нарушение на училищния правилник - забележка. При второ такова - задължително родителят да се яви и да плати глоба, защото поведението на детето му пречи на останалите да учат; докато родителят не направи това, детето му да не се допуска в сградата на училището. При трето провинение - изключване. Ако същото се повтори в друго училище - изключване от всички български училища, да се явява на изпити като частен ученик, а родителите да му търсят колая кой ще го гледа у дома.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата по принцип трябва да се бият като тьпани! Иначе стават ypoдu! Съжалявам и на мен не ми харесва, но това е реалността.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бабите, които работеха до 73/75г отдавна ги няма- отворете РУО Варна, РУО София и вижте колко много учители се търсят- вземете мерки- стегнете дисциплината в класовете- учениците влизат упоени и надрусани и поведението им минава всички нормални граници...скоро няма да има кой да влиза и да учи децата ни!
20
0
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Намаляване на поведението и изключването от училище! Трябва допълнителни пари да се дават на училището за постигнати резултати на НВО, за иновативен подход в образованието (последното ако се намери критерий за оценяване). Не е нормално майките да раждат някаква "банка: или от някой случаен, да казват че това им е съдбата и просто така се е случило, децата им да бият останалите и развалят дисциплината, останалите да ги гледат като герои, а майката да се оплаква от учителката на директорката!
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има хора като бай Спиро и като тая анонимка 14, образование няма да имаме.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимка 14 Поработи 2 години като учител и ако не ти се скъсат нервите искай пак санкции за учителите. Заради ей такива като теб образованието умира, щото все другите виновни. Вместо да си възпиташ детето ходиш с учителите да се караш.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На третото наказание предлагам да има изключване от училище.В момента един директор иска в училището му да има голяма бройка ученици за да може това училище да получава повече пари от държавата.
16
4
 
9
 
! Отговори
До бай Спиро преди 1 месец
Лесно е да говориш наизуст и да раздаваш квалификации на килограм. Сигурно не знаеш, че по-голямата част от учителките са на средна или в предпенсионна възраст, има и пенсионерки защото младите не се задържат в учителската професия. Та въпросът ми е дали учителките на 45+ изгледжат като чалгаджийки?
15
2
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 1 месец
Страхотно, родителите на ученици, които едва сричат в дванайсти клас, защитават плода на слабините си, защото, видиш ли, учителите били виновни за липсата на възпитание у децата им. Браво, така се прави, научете малките ***, че само те имат права и всеки ще се съобразява с тях цял живот!
14
26
 
3
 
! Отговори
анонимка преди 1 месец
На криво образование учениците му пречат. Още санкции , още изпити, още какво!?Учителите са под всякаква критика- говорят на диалект, груби са, обиждат децата публично в клас, преподават колкото да си вземат заплатата. Искам санкции за некомпетентност на учител, за неизпълнение на служебните задължения, както и да ги глобяват, когато обиждат и унижават деца.
13
15
 
14
 
! Отговори
Бай Спиро преди 1 месец
Докато педагогическия състав е с вид на чалга певачки, докато си позволяват да се обръщат към учениците на "Ти", че даже на "Бе" и на "***", докато се преподават измишльотини от байтошово време, няма да има оправия м българското училище !
12
26
 
6
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
Това са тъпоотиии! Ще стане същото като тестовете за наркотици и алкохол на пътя. Учителите търсят начин за легален тормоз. Сега масата се радва без да осъзнава как това ще им се стовари на главите и как ще страдат. Късогледството е благословия :) Страдането е заслужено в България.
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Униформата няма да оправи липсата на възпитание и самосъзнание. Имайки предвид беднотата в образованието и съзнанието на днешните родители, както и ниските морални устои, трудно ще се оправят нещата.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глоба 50 кинта не ще ли ?! :()
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм твърдо за много по строги правила и добри стимули. Майките и бащите които си мислят че с добро може да се възпитава, да дойдат и да ми дадат пример, аз не се сещам за такъв.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 5 То и Макаренко няма да ги оправи днешните к.е.л.е.ш.и. А едно време имаше ТВУ и намалено поведение.....

Спонсорирани публикации