МОН развърза кесията за 426 училища

Парите ще са за нови класни стаи
5 авг 2024 20:13, Петър Бойчев
11
МОН развърза кесията за 426 училища
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) предоставя на 426 училища средства за нови класни стаи и кабинети по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество, както и за целодневна организация на учебния ден.

Парите се отпускат по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", съобщиха от МОН. Финансиране се осигурява и за 15 центъра за специална образователна подкрепа. Бюджетът за настоящия модул на програмата тази година е в размер от над 7 млн. лв.

Със средствата училищата ще могат през следващата учебна година да оборудват учебни кабинети, в които учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности по български език и литература, история и цивилизации, философия, чужди езици, география и икономика и технологии и предприемачество. Също така ще бъдат обновени стаи за занимания по интереси за целодневна организация на учебния ден, библиотеки и кътове за четене.

С отпуснатите средства училищата могат да закупуват и учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели и др. Кабинетите се обзавеждат съобразно изучавания учебен предмет, включително с тематични ученически маси и фототапети, с цел да се създаде приятна и стимулираща ученето обстановка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще откриват лумпедиада! Не може политиката на държавата е да смачка всичко, което не внася в партийните касички и олигархия на няколко търговски вериги, и изведнъж чудо! И кои ще са образованите едеоти които ще останат в България? В найдобрия случай ще се реализират в чужбина, дори и на ниско ниво, но няма да бъдат оцеляващи лил рекетирани в родината. Пример ни е Баце - от пожарникар, стана генерал, после кмет, премиер, някакви измислени научни тититли, а бе направо Елена Чаушеско!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да върви далаверата! Парите следват ученика, сега поналейте още, пък родителите да се оправят както си знаят, частни уроци..... и имиджа на училището е излъскан....Следват награди, грамоти и много снимки...
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На неграмотни ученици,кабинети ,лаптопи салони абе не ти е работа....Училища до 10 клас със 100 ученика ,абе пали да падат...
7
0
 
12
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Колкото и пари да наливате файда няма щото няма дисциплина и ред в училищата и учителите са безгласни и с вързани ръце
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда...да крадат повече директорите.Училища има ученици не,*** на кой ли му пука,за резултати да не говорим...да се усвоят едни пари по веригата е това е.
5
2
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 1 месец
На банкянската жълта диня, едно от любимите усвоявания на средства. Строят училища без нужда, оборудват кабинети с какви ли не дивотии, физкултурни салони за се правят за бройка , без обаче някой да предприеме мерки за качеството на продукта, който произвежда образованието. Обръча от фирми - сещате се, нали
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крадат фифти - фифти със Урсула 50% на 50% :)))
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Руси - при нас не може защото се еврогэйци...
2
0
 
10
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Колкото и пари да наливат ,няма връзка с реалността нашето образование. Трябва да следваме примерите на Индия и Корея ,как те го правят. Всичко друго е прах в очите !
1
0
 
9
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 1 месец
пак добре ще Кешираме! Маде ин Цхина, бейби!!

Спонсорирани публикации