Георги Георгиев: Осигурихме достойно заплащане на младите учени

Асистентът ще получава 125 на сто от средната заплата
6 авг 2024 22:15, Стела Стоянова
25
Георги Георгиев: Осигурихме достойно заплащане на младите учени
Снимка БГНЕС, архив

Осигурено е достойно заплащане за най-младите учени в българските университети, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев подчерта, че законодателните промени на ГЕРБ вече дават резултати - вчера Министерският съвет с Постановление №273 осигури финансиране за увеличението на заплатите на университетските преподаватели, считано от 1 април тази година - в изпълнение на новите изисквания на Закона за висшето образование, приети в предишния парламент по инициатива на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и без подкрепата на ПП-ДБ.

„Поздравления и за Красимир Вълчев и депутатите ни в предходния парламент, с които продължаваме работа за подкрепа на висшето образование. Не в предизборни кампании, а през мандата. Не с общи приказки, а с решения и закони“, заяви Георгиев.

С промяната в закона от миналата есен се предвижда минималната основна работна заплата за академична длъжност "асистент" да стане не по-малко от 125% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. А средната работна заплата за преподавателите – не по-малко от 180%.

„Не ставаш университетски преподавател заради заплатата. Но е добре и да не си такъв въпреки нея. Преди месеци при протеста на преподавателите ви споделих, че аз започнах като хоноруван асистент със заплащане от 2,60 лева на час. Първата ми месечна заплата след конкурса за щатен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет беше под 500 лв. На всички преподаватели обаче ни се налага да работим и друго, за да имаме прилични доходи и стандарт на живот. В нашия факултет това е добре за нас и науката, защото правото е преди всичко практически ориентирано и не може и не бива да остане чиста теория. Аз лично имах късмет с адвокатската си практика и не разчитам на заплатата от университета. Но това не трябва да е правило. И не може“, заяви Георгиев.

Той се гордее с постигнатото от екипа на ГЕРБ и като „един от над 2200 асистенти в българските университети им благодаря за дължимото уважение към нас“. І БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ученизаплатиГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Електората!на 10 осигуриха, хиляда ще гласуват
19
0
 
5
 
! Отговори
Към коментар 22 преди 1 месец
Исках да кажа, победителите в повечето конкурси за редовна докторантура се знаят още преди конкурсът да бъде обявен. Тази скандална корупция в научните ни среди се практикува още от времето на соца. Какво донесе демокрацията, промени ли нещо? Да, донесе една новост - вече в интернет можете да намерите обяви за написване на дисертация срещу заплащане! За това безобразие един от българските вестници писа още преди няколко години, но това не промени нищо. Този тип обяви продължават да са актуални.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Илия Вукарски 19 - Най-напред трябва да питаме каква полезна работа е свършил някой си и чак тогава да определяме каква заплата да получава. Това, че някой СЕ Е УРЕДИЛ да бъде докторант, все още не е никаква заслуга. Нагледахме се и се наслушахме на истории за конкурси, чийто резултат се знае още преди да бъде обявен.
17
0
 
1
 
! Отговори
Като ни повишихте преди 1 месец
данъците, акцизите, осигуровките, цените. Плюс дългове. Оставка, некадърни са. 35 години стигат! Масово гласуване есента, масово срещу статуквото.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
аз нямам против да дигат парите, ама имам против бджетния дефицит - тия пари от де ще дойдат ? от инфлацията .... няма бизнес, не вдигат данъците ..
15
0
 
4
 
! Отговори
Илия Вукарски преди 1 месец
Като бивш асистент от УниБИТ мога да кажа, че заплащането беше от повече от мизерно, а в същото време не ми се позволяваше да работя допълнително на друго място и ми се поставяха всякакви админстративни дейности без допълнително заплащане. Заплащане от 125% от средна брутна заплата за човек учил 3 години докторантура е смешно, подигравателно, несериозно. Необходима е цялостна реформа и ясно да се разпише кой за какви дейности получава пари. Хубаво са си го гласували за доценти и професори, браво
14
2
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Не всеки склададжия взима такива пари, ти се изхвърляш както винаги. Но колкото и да получава, склададжията поне върши нещо полезно. И защото си всезнайко, предлагам да наемеш частен детектив и да се опиташ да откриеш в БАН поне един инситут, в който да е успял да постъпи на работа човек без протекции. Също така, опитай се да намериш институт, в който да не работи поне едно дете на професор, което е с някакви психични отклонения. Или намери институт, в който да не работят цели семейства.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено в бананови републики като България държавата налива парите на данъкоплатците в паразитни чиновнически и нищоправещи структури.
12
3
 
5
 
! Отговори
Бивш Асистент преди 1 месец
Браво сетила се Мара! А 12 г къде беше Лойко да схване? *** учител взимаше повече от асистент. Да ама те кадърните се обраха крушите. Тепърва ще се сърба тая простотия, която се натрупа за 12 г. За съжаление другите партии са още по зле. Ако на Лойко му трябваха 12 г + 3 в опозиция да вдене каква беля е отворил, на другите и векове не им стигат.
11
1
 
3
 
! Отговори
Джон Константин преди 1 месец
"Осигурихме достойно заплащане на младите учени" - Нищо не сте осигурили. Направете програма за безлимитно финансиране на най-талантливите хора на България. Като покажат реални прототипи или пък модели на работеща идея , тогава патентовайте и продавайте правата за производство. Държавата България само ще печели от това.
10
0
 
6
 
! Отговори
Царска България преди 1 месец
13 Да бе чи ф *** червен на действието окупация на България и избиване на елита на нацията и след това разграбване на народа и подлагане на българите на геноцид.Какво трябва да е противодействието срещу комунистите и ДС?!
9
2
 
6
 
! Отговори
БеГе робите избегаа преди 1 месец
Всичко е безсмислено в България
8
3
 
3
 
! Отговори
Царска България преди 1 месец
Да се унищожат всички комунистически паметници и мемориали или да се поругаят!
7
1
 
5
 
! Отговори
Спасителя преди 1 месец
Не остана вече нищо за спасяване в БеГе
6
3
 
4
 
! Отговори
Осигурихте мизерия преди 1 месец
На българския народ содомити мр1сни червени
5
5
 
8
 
! Отговори
Защо не питахте преди 1 месец
данъкоплатците??? Когато ученият - млад или стар, създаде нещо полезно, дайте му заплата, петорно по-висока от средната. Това, което решихте сега е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Изнудвате данъкоплатците да хранят децата и внуците на довчерашните деребеи с партийни книжки, които вилняха в БАН. По ВУЗ-овете не беше много по-различно, с тази разлика, че там все пак се четат лекции и се водят упражнения, а в БАН има институти, в които "учЕният" се мярка от дъжд на вятър и може да си позволи да не прави нищо!
4
1
 
16
 
! Отговори
Дучеф преди 1 месец
Сега е редно и да позакриете някои измислени специалности и университети
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Млад учен - 1500 лева. Млад склададжия - 2500 лева! Аре, учете!
2
4
 
7
 
! Отговори
? преди 1 месец
Всички преподаватели са и на държавна служба някъде в министерство/агенция/община, така че взимат от 2 места заплати. Как обаче човек работещ в частния бизнес по 8 часа, да работи на две места по едно и също време? Като и в трудовия договор изрично се забранява да се работи на второ работно място. Поне взимайте пример от САЩ. Хората на държавна работа и преподаватели, работят за 120 хиляди долара на година, но им е сигурна работата и имат държавна пенсия. На частно взимаш 240К, но няма сигурност
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам за младите бачкатори :)))

Спонсорирани публикации