Близо 2200 млади асистенти ще получат увеличение на заплатите си

Има отлив на младите хора, които работят във ВУЗ
7 авг 2024 13:12, Анисия Иванова
18

Служебното правителство прие постановления за отпускане на 184 милиона лева чрез бюджетите на четири министерства за възнаграждения във ВУЗ-овете и научните администрации.

"На този етап тези средства са достатъчни за тази година. Всичко в Закона за висшето образование вече е обвързано със средната работна заплата в страната. Спрямо нея ще бъдат изчислявани и средни брутни работни заплати и съотношение преподаватели-студенти и всички критерии, свързани с качеството на преподаване и качеството на обучение на специалистите за пазара на труда. При нас никога не говорим за договаряне на работната заплата, при нас я формираме на база две постановления", коментира проф. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в "България сутрин".

Едно от постановленията подпомага реализацията на тези средства, формира показатели, индикатори и коефициенти, свързани с качествената работа на висшите училища.

"Това постановление много ясно показва кои висши училища са с много високи резултати и кои са със средни или по-ниски. Естествено, винаги имаме съпротива от ректорите на висшите училища с по-ниски резултати, тъй като те получават по-малко средства, но това е справедливо. Продължава тази съпротива от 3-4-ма ректори, които трябва да се вгледат по-добре в показателите си и да ги подобрят", заяви проф. Вълчева пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че има отлив на младите хора, които стават асистенти във висшите учебни заведения заради ниското заплащане. Сега с тази процедура близо 2200 млади асистенти ще получат увеличение на заплатите си.

По нейни думи един от начините да се запазят българските студенти да продължат да работят в България след тяхното обучение е то да им бъде изплатено от работодателска организация, която също им покрива издръжките.

"Таксите не са за всички студенти. От 52 професионални направления в 30 от тях са освободени напълно от такси. Има друга група студенти, която сключва договори с работодателски организации и поемат ангажименти като завършат, защото тази организация им покрива не само таксите, но и издръжките по време на обучението. Но при изискване 5 години да работят във фирмата, която им е осигурила тези средства", поясни проф. Вълчева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: вуззаплатиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Асистенти масово стават някакви надъхани патки, дето всичко го учат като разказвателен предмет в 5-6 клас и го декламират и сами се самонадъхват колко са велики. Стискат гъзери, че да си изкарат майчинството и после все се пишат онеправдани, а са с мозък на треторазрядна чиновничка. Просто декламират едно и също с 30-40 години овехтяло от световните тенденции. Просто умните не се задържат в университетите, или отиват в западни такива.
14
0
 
2
 
! Отговори
Първо ги намалиха преди 1 месец
Във Винса първо ги намалиха през 2019 и сега ще увеличават. Голяма работа са тези синдикати. Папкат добре.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Умен - Месечната му заплата ли е такава или целогодишната? Асистентите като взимат скромни заплати, доцентите и професорите как са платени там? Интересно е да се знае.
12
0
 
2
 
! Отговори
Умен преди 1 месец
Заплатата на ректора на УНСС е 470 000 лв., почти половин милион. В същото време асистентите там взимат малко, а служителите в издателството са оставени вече изцяло без заплати. Проблемът е в това как се разпределят парите във висшите училища, а не че са малко.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Q 10 Ти под диагонал ли четеш? Колко пъти писахме тук, че по света частните ВУЗ-ове НЕ се спонсорират от държавата. У нас повечето от частните университети и колежи са напълно излишни и са създадени, за да могат едни и същи хора да четат едни и същи лекции на по 4-5 места. Защо тогава държавата да ги финансира, взимайки пари от нашия джоб?
10
0
 
3
 
! Отговори
Rondo Petrondo преди 1 месец
То е ясно, че всички в БГ разбира от образование, и че туй дето го пишем тук никой не го чете, но все пак.Лошото е, че образованието го обърна само на бизнес. Хубавото на този факт е, че като всеки лощо организиран бизнес ще се самозакрие и ще остане само това, което е нужно. Но, има още една лоша страна, а тя е, че до тогава много калпави "вишисти" ще излязат от университетите, а всеки го усеща като отиде при такъв "специалист".
9
0
 
0
 
! Отговори
Q преди 1 месец
До -7 до 1))Ти май искаш да сравняваш магарето с каручката с ройл ройса на "магистралата" ))Даа,еми мислете малко,то и футболните клубове у нас могат да се пуснат на самоиздръжка както в Англия и какво ще стане с тях?))
8
1
 
8
 
! Отговори
Алън Грант преди 1 месец
Как няма да има като в университетите се избират за преподаватели хора на хора. Колкото и да си талантлив, ако не си човек на някой нямаш шанс.
7
1
 
10
 
! Отговори
Типичен пример преди 1 месец
Племенницата на професор Кукувейски получава от него възможност да стане редовен докторант на БАН. Някой друг й написва дисертацията, защото иска да получи подкрепата на професора, а пък племенницата не може нищо да напише сама, защото е обратното на "остра". После я назначават в някой институт на БАН и тя заявява като своя планова задача написването на монография. поне 20 години никой не вижда и ред написан от нея. Тя идва в института си само вторник следобед, но редовно получава заплата.
6
0
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Защото всички се оправдават с думата "демокрация", аз предлагам да се остави свобода на всекиго да се опита да създаде частен университет или колеж, но сам да си осигури финансиране, което да не идва от държавната хазна. Нека да открият ако щат и 1000 частни университета, но с техни лични пари или ако намерят спонсори от чужбина. Успеят ли да подготвят добре студентите си, тогава при тях ще има наплив и ще могат да сложат такси като за Оксфорд или Кеймбридж и ще печелят пари.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3 _ Много си наивен. Феодалните старци или "некролози" както ти казваш, уреждат на работа при себе си половината си рода или действат на разменни начала - ти назначаваш зет ми, аз пък ще назнача при мен дъщеря ти и т.н. Проблемът е важен, защото засяга парите на данъкоплатците и става въпрос за доста милиони.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да има отлив от ВУЗ заради ниски заплати, ако у нас се практикува като в нормалните държави - отпусканите за висше образование пари да се дават САМО НА ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ !!! Тогава парите ще стигат за всичко, включително и за прилични заплати. Вместо това, у нас държавата спонсорира и частните ВУЗ-ове, повечето от които са хем абсолютно излишни, хем не дават качествено образование.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВСИЧКИ СА С ТЕКСИ СТИГА СТЕ ПИСАЛИ ГЛУПОСТИ! КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ *** МИРИЗЛИВИ
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато мислите във финикийски знаци, няма да има наука, а главни заплатаджии!Ккаво дават те на науката, на държавата - нищо.Но искат държавата да им дава.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
половината вузове са пред закриване няма студенти.

Спонсорирани публикации