Стаматов: Да има по-лесен формат за налагане на санкции в училище

Анархията придобива сериозна застъпеност в системата, каза директорът
7 авг 2024 20:55, Анисия Иванова
14

Темата за санкциите в училище отново излезе на дневен ред. Училищният директор Диян Стаматов излезе с пост във Facebook, в който определя неспазването на правилата и липсата на санкции като най-големия проблем в родното ни образование.

"Това е основният проблем през последните години. Много трудно се налагат санкции на ученици, които са нарушили правилата. Не са редки случаите, в които родители оспорват законодателно в Административния съд налагането на санкции. Където не са спазени правилата, да се налагат необходимите санкции", подчерта Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Абсолютно всичко се нарушава

"Анархията придобива сериозна застъпеност в училищната система. Това води до нарушаване на класа, нарушаване на поведението в рамките на часа, качеството на образованието намалява. Усещането за справедливост е силно нарушено. Усещането за липса на санкции и наказуемост също", каза събеседникът на "България сутрин".

Нищо не се случва, ако учениците не пишат домашните си, не ходят на училище и нарушават дисциплината, стана ясно от думите на Стаматов.

По думите му това безсилие в системата на санкциониране бързо прераства в безсилие в обществото ни изобщо. Има усещане за липса на санкции за всички.

Ролята на родителите е изключително важна

"Едно от най-лесните неща е родителят да вярва безпрекословно на случващото се в училище. Трябва да бъдат приети няколко стъпки за санкциониране. До 16-годишна възраст децата са под прякото възпитание и въздействие на своите родители. Родителят трябва да бъде спазващ правилника на институцията, както и ученикът", настоя Стаматов.

Директорът съобщи още, че над 50-60% са родителите, които не посещават училището на своето дете, за да се запознаят с важните казуси.

Апелът на директорите не е да има оценка за поведение. Желанието е да има по-лесен формат за налагане на санкции, обобщи Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До VladTepes Телесните наказания от поне 30 години се налагат на учители, не на ученици! Господина Стаматова явно не са го налагали скоро, затова и плахо се обажда за налагането на евентуална "забележка" или "порицание4, а че няма НИКАКВА дисциплина, в часовете цари хаос, учителят не може и дума да обели - и хоп! - часът свършил, всички са доволни, и така - бух! - в следващия час по ХАОС. И от хаоса в училище - бух - в хаоса на "работа" и в "политиката", и в "бизнеса", и в "икономиката".
11
1
 
5
 
! Отговори
хахо преди 1 месец
Тоя заедно с Голият директор и баба Янка са причината за уникалния хаос в училище.А сега пищи като заклан
10
0
 
6
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Трябва да играе сопата, евентуално може да се ползва камшик. Само със справедливи телесни наказания може да има дисциплина
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дали ни харесва лицето Стаматов или не, той принципно е прав, че един от основните проблеми сега в училища е дисциплината. И многооо голяма вина за това е на родителите. Няма кой освен тях да даде необходимите първи 7 години във възпитанието на детето.
8
4
 
2
 
! Отговори
Този е. преди 1 месец
Проводникът на новото нормално в бг училищата. Тарторът на директорите
7
0
 
10
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Проблема е в родителите. И министерство на не науката. В детските градини е забранено да забърсват децата, които са на 3 години. Било сексуално посегателство. Това е в главата на тези от министерството. Пита се защо и кой си го е помислил. И кой има влечение към педофилията. Защото здравето на детето най-важното.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този медиен папуняк кога директорства, като не слиза от екраните? Добре си беше с тиквата, возеше се на жипката и го шляпаха по баджака.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казвате, "Еди кой си да се яви в стая номер..." Като влезе се загасят лампите, даскала излиза да види какво става и вместо него в стаята влиза един с дряновица. Бой докато не може да си каже името. После влиза учителя :"Въййй, ама какво е станало тука? Видя ли кой беше? "
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно този преди се изказваше против наказанията , правеяе се на ларз , сега пее нова песен , докдга ще му давате трибуна за щяло и нещяло
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оле, едно време имахме една другарка по френски език, Гергина Стоева, много нервна жена беше, като затресеше устната и бегай. Си спомням имахме една съученичка Катя, тя вечно не си беше научила урока за превод и четене, оле оле кво я правеше другарката, нямаше час да не й развърти косата, па пуф, бой по главата, бузите, червена като домат я правеше!
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какви ученици става въпрос по провинцията са само джунгали те са неконтролируеми и плашат с организация и права
1
2
 
22
 
! Отговори
Проблемът е,че преди 1 месец
старото поколение даскали са на изчезване щот се пенсионират,а от новото и че/п за зеле не става.....щото новите даскали имат същия сбъркан чалгарски, кифленски манталитет като майките на проблемните деца.

Спонсорирани публикации