БАН: Кабинетът ликвидира Академията

Учените обявяват бойкот, излизат на протест на 19 май
11 май 2010 07:22,
171
БАН: Кабинетът ликвидира Академията
Снимка: Булфото

В декларация до медиите, ръководството на БАН пише, че излиза на протест на 19 май заради предстоящите промени в Закона за БАН.

Според предвижданите изменения отделните институти на академията ще преминат към министерства. Това според научната общност обрича академията на геноцид.

В писмото си учените твърдят, че с промените в закона се цели имотите на БАН, които сега са частна собственост на академията и голяма част от тях са придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост.

Още по темата

"Опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът (Симеон Дянков – бел.ред.) се прикрива зад инсинуации, че ликвидирал само "шапката" на академията и давал свобода на институтите", пише още в декларацията.

"Подготовка за ликвидирането на академията е и безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години, целяща да подготви общественото мнение за удара срещу БАН", се казва още в текста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То земевладелците не ги интересува БАН. За тях отдавна всичко е залязло там.
44
16
 
44
 
! Отговори
Zemevladelec преди 14 години
Не ме интересува цялата държава, интересува ме да не взимат заплати хора, които не ги заслужават ! БАН са морално остарели, без никаква реална методика и принос към науката !
43
16
 
45
 
! Отговори
Zemevladelec преди 14 години
БАН залезе много преди Бойко да стане премиер. Там от много години не се случва нищо !
42
13
 
43
 
! Отговори
Слави преди 14 години
Ама моля ви, защо ни е БАН. Бат Бойко знае всичко. Едно време Тодор Живков по подобен начин даваше насоки на учените, на писателите, на художествено творческата интелигенция...
41
9
 
32
 
! Отговори
Калин преди 14 години
айде пак аз съм виновен.. извинявай, че си в месечно неразположение.. явно и за това съм отговорен:)
40
14
 
41
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 14 години
Дано не затворят....БАН,защото съм подал документи за ....академик и течепроцедура за хабилитирането ....ми.Всеки може да присъстват в Аулата и да мизадават въпроси по научната....тема "Тикви,тиквички и кратуни-виреене и отглеждане в умерен географски....пояс".Всеки може да се запознае и с научните ми .....разработки,не са засекретени за сега.Дано,дано остане...БАН,за да се гордеят.....кривунделци с мен,когато стана....академик;заплата не искам,само командировки на симпозиуми в...чужбина.
39
16
 
50
 
! Отговори
Spiro преди 14 години
Ей, ако това правителство най-после разтури тази хранилка БАН, лично ще отида да стисна ръката на Борисов. Това е нещо което трябваше да бъде направено преди много години. Имам познати, които работят в БАН и знам за какво става въпрос. Ходят на "работа" от време на време, когато те си преценят. НАспиват се до към 10-11, към обяд отиват да хапнат, завъртат се около 1-2 часа след обяд и после се прибират. И това се случва през ден да кажем. Никой нищо не им казва, нито им търси някакви резултати.
38
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво говорят за изуст ... БАН дава ниски заплати защото НИЩО не произвежда ама нищо! На данакоплатецът коства повече от 120милиона годишно да си изграят на учени! Факт е, че която и да е частна фирма се е хвала с тях за съдрудничество се сблъсква с три проблема: алчност, некомпетентност и преди всичко бюрокрашина .. следователно излиза много по-евтино да се консултираш с немски или американски университети .. там тарифата е постоянна и не ти я променят еднолично ... и най-важното ---- РАБОТИ
37
17
 
40
 
! Отговори
до 35 преди 14 години
Умен си като вулканзиран ***.Точно толкова колкото твоя итол Симеон Дянков
36
13
 
35
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
проблем ли? ти си късметлия, ако заплатите бяха достатъчни, щеше да останеш в бан и да дегенерираш. изчакай 10 години, поговори с бившите си колеги, и пак кажи че не не си имал късмет, спасявайки се от съдбата да станеш като тях.
35
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Калинчо, чедо, те поне имат глави за разлика от теб!
34
13
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БАН сам са ликвидира. Лошо управление. В една наука започне ли да се спускат решения от горе, тя започва да боледува. Науката се прави от хора с хъс и качества, а не от администрация! Науката не е средство за задоволяване на его-то.
33
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
тук много хора говорят наизуст... аз започнах в БАН като студент и определено там се запозанх с много умни и млади хора, от които научих страшно много. Да не говорим, че участвахме във външни проекти и влизаха доста пари в института. Проблемът е само, че заплатите са малки и трябваше да напусна защото ми трябваха и пари все пак, а в частния сектор ми предложиха около 2500 лева първоначална заплата.
32
14
 
45
 
! Отговори
ttt преди 14 години
Предлагам някой да изреди научните постижения на БАН, за да отреже езиците на тези, които хулят академията. Щях аз да го направя, ама нещо не мога да се сетя.
31
18
 
48
 
! Отговори
ОХ преди 14 години
Българска академия на науките-НИТО АКАДЕМИЯ ,НИТО НАУКА!!!!!
30
14
 
48
 
! Отговори
Az преди 14 години
И това ако е АКАДЕМИЯ, от посредствен към по-посредствен .... нулева производителност и конкурентноспособност!
29
19
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сергей Игнатов се оказа некадърник и подставено лице от ранга на Владимир Атанансов. Идеите му децата да тръгват на 4 години на училище са смешни, но той е опасен за българското общество. Тандемът Дянков-Игнатов се опитва да унищожи интелектуалния елит на България. Такива хора заслужават публичен бой с пръчки по задните части.
28
16
 
43
 
! Отговори
Калин преди 14 години
печатите им са с петолъчки ..какво остава за главите!
27
17
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НА ПЪРВО МЯСТО ВСИЧКИ ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ ДА ГИ ПЕНСИОНИРАТ НЕЗАБАВНО !!!
26
22
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поне едно хубаво нещо да направи кабинетът.Там всичко мирише на мухъл и комунизъм.Там има само псевдонаука