БАН: Кабинетът ликвидира Академията

Учените обявяват бойкот, излизат на протест на 19 май
11 май 2010 07:22,
171
БАН: Кабинетът ликвидира Академията
Снимка: Булфото

В декларация до медиите, ръководството на БАН пише, че излиза на протест на 19 май заради предстоящите промени в Закона за БАН.

Според предвижданите изменения отделните институти на академията ще преминат към министерства. Това според научната общност обрича академията на геноцид.

В писмото си учените твърдят, че с промените в закона се цели имотите на БАН, които сега са частна собственост на академията и голяма част от тях са придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост.

Още по темата

"Опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът (Симеон Дянков – бел.ред.) се прикрива зад инсинуации, че ликвидирал само "шапката" на академията и давал свобода на институтите", пише още в декларацията.

"Подготовка за ликвидирането на академията е и безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години, целяща да подготви общественото мнение за удара срещу БАН", се казва още в текста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бан Е АБСУРД. Трябва да се затвори тия изследвания и проучваниа та и открития трябва да стават в УНИВЕРСИТЕТИТЕ
64
13
 
40
 
! Отговори
Vini преди 14 години
Вчера от БАН направили изследване че младите момичета не се хранели достатъчно правели диети -дане се правят на много загрижени и да си запълват времето и харчат парите на данакоплатците .Моето предложение е без да вземам заплата от БАН в училищата да се изградят фитнес клубове и децата ни повече да спортуват тогава няма да имат нужда от диети .Дайте парите в училищата не на търтеите в БАН
63
13
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На европата не и трябват учени.Те си имат достатъчно. Трябват им бачкатори, ***, чистачи и т.н.
62
16
 
46
 
! Отговори
Gazivarev преди 14 години
Тия хора, от кабинета Борисов, мисля, че трябва публично да се разстрелят. Анонимни свидетели, СРС-та, следене по телефоните и в интернет, закриване на БАН... Кви са тия работи бе, кви са тия *** *** дето застанаха най-отгоре бе!? Кви интереси защитавате Вие бе!? Българските ли, Турските ли, Американските ли, Руските ли, Европейските ли... или може би Вашите. Да Ви *** в устите, да Ви ***. Имате късмет, че народа ни е *** иначе ако бехме като италянците, досега да сме Ви разчекнали
61
15
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мумиите от БАН май се оплашиха ,че им свършва комунизма.Обслужваха партийни и лични ,че даже и чужди интереси ,пък ядяха парите на българския данъкоплатец. Склерозирани старчета, който нищо не направиха нито за науката ,нито за страната.
60
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години" Т.е. от БАН привидяха конспирация на всички партии срещу тях
59
13
 
40
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Какво направи БАН за опазването на културно историческото наследство, както те го наричат? Нищо българско няма в тази квази академия, сбирщина старци с петолъчки наместо съзнание. При тази структура, при този щат .. би трябвало да имаме наука. БАН би трябвало да се преименува на САН ИЛИ СЪВЕТИСТАН.. ОСВЕН ДА ТЪРКАТ СЪВЕТСКИ СПОМЕНИ..И ДА "УМНЕЯТ' ЗА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО.. ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ.
58
12
 
40
 
! Отговори
бивш от БАН преди 14 години
А за неуките -- БАН е по руски образец, и няма нищо общо с идеята на създателите на Българската Академия на Науките в Браила през 1869! Те и в Америка иман Академия ама само почетна, както и във Франция, Англия и нормалния свят!Който му трябва научна разрабтока да си създава институт сам, а не да искат пари от моите данъци!!! :(
57
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Благодарим ти, Дянков. Очевидно изпълняваш достойно ролята си на американска ***, която е натоварена със задача да превърне европейска България в щат от пуерторикански тип. Ще тежи и на съвестта на децата ти!
56
11
 
40
 
! Отговори
бивш от БАН преди 14 години
Ало ти на това ли казваш наука или това е музейна сбирка на уреди от далечното минало? :) И само като му видях името на института щях да падна "Saint Apostle and Gospeller Matthew" --- т'ва да не е църковно неделно училище :))))Смешници -- всеки некадърник докопал се до БАН ще се бори със зъби и нокти за неговото запазване -- иначе трябва да се бачка някъде, а те това не го могат!!!
55
8
 
32
 
! Отговори
KKK преди 14 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ , ЗА КОМЕНТАТОРИТЕ ПО-ДОЛУ.
54
8
 
32
 
! Отговори
KKK преди 14 години
НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ , ЗА КОМЕНТАТОРИТЕ ПО-ДОЛУ.
53
12
 
37
 
! Отговори
grep преди 14 години
100% вярно, ама държава с псевдонаука - още по-зле - харчиш пари за разни хрантутници и нищо на бял свят. Специалисти по форумите се занимават с повече наука от повечето "научни работници" в БАН. Задавали ли сте си въпроса 'Каква е целата на научните изследвания?' Както всяко нещо нещо около нас целта би трябвало да бъде да прави животът ни по-добър. Ако не помага на обикновения човек, то поне на бизнеса...
52
8
 
32
 
! Отговори
до 54 преди 14 години
54, нищо не се крепи вечно само на едната история.
51
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да повярвам че има някой който да защитава тази паразитна структура?!Какво правят тези "Учени" ?Знаете ли колко им е годишният бюджет?За какво харчат тези пари?Освен за разговори с извънземни...
50
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Твоите приятели може и да са такива. Моите не са. И да се затегне положението е едно, а да се ликвидира нещо и да се разпродаде е съвсем друго. А познай колко пари ще вземат от разпродажбата.
49
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не мога да повярвам, че болшинството драскащо по секцията за коментари тук е ЗА децентрализацията на БАН по... министерства? Какво ще прави БАН по тия министерства? Бойко ще ги назначи за секретаки? Ако желаят да децентрализират институтите, най-добре да ги причислят към различниуниверситети. Така хем ще се вдигне нивото на научни изследвания в университетите, хем ще има и повече занимания на членовете на институтите. Ех, науката е най-далечното нещо на сегашното правистелство...
48
12
 
41
 
! Отговори
БАН,а преди 14 години
Сами са си виновни!Къде им е науката, с която да се защитят!?Няма такава!Сладкия живот не прощава!А сега,когато главата им е на дръвника,много е късно!Да са мислили на време!
47
13
 
38
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
тежки времена идват за истинските учени.Верно след 44 год-елитът на БАН е подменен с хора на партията,има много да се чисти, но има и много качествени хора.сега е време за изпитание за тях.ще трябва да се доказват в частния сектор.няма да е лесно.стискам им палци.
46
11
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
моля преди да пишете коментари прочетете кога е създадена БАН, малко история и после коментари,че става смешно