Студенти протестират заради орязани субсидии

Демонстрацията се провежда пред СУ
11 май 2010 10:10,
113
Студенти протестират заради орязани субсидии
Снимка: Булфото

Студентският съвет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" организира протестна акция в подкрепа на българското висше образование на стълбите пред Ректората.

Организацията призова всички студенти на Софийски университет "Св. Климент Охридски" да се включат активно в организирания протест.

До тази крайна мярка се стигна, след като стана известен фактът, че са били орязани средствата на най-стария български университет.

Студентите протестират под мотото "Политиката днес убива образованието утре!", обявявайки се против посегателството върху правото на качествено и достъпно висше образование и дискриминирането на СУ.

С последното намаление от 10% на бюджетната субсидия на университетите годишната издръжка на работещите и студентите е намалена на 1885 лв.

Синдикатът подкрепя протестите на Софийския университет и на Българска академия на науките.

Доц. Лилия Вълчева, председател на Синдикат Висше образование и наука към КНСБ, посочи, че общият брой на работещите във висшите училища е около 21 500, а студентите са 150 000.

Общо това са 172 500 души във висшите училища. Субсидията от 361 млн. лв. е намалена с 36 млн. лв. и на практика годишната издръжка на работещите и обучаващите се във висшите училища от 2100 лв. е свалена на 1885 лв.

„Аз смятам, че това е драстичен показател за това какво се случва в системата”, посочи доц. Вълчева.

Тя посочи, че в текста на подписката има издигнати няколко искания. Първото от тях е висшето образование и науката да са реален приоритет при финансирането, а не просто приоритет на хартия.

„Второто ни искане е свързано със 100% изпълнение на бюджетната субсидия, като сме поставили срок в последното тримесечие да бъде реализирано, защото в Постановление 76 на Министерския съвет точно това пише, че в момента орязват бюджета, но че към декември месец ще бъде реално издължен. Ние настояваме това да се случи”, заяви доц. Вълчева.

Още по темата

Третото искане е свързано със стартирането на нови преговори по бюджета за 2011 година. „Така се размиват политиките в държавата, че ние забравяме за предстоящите преговори по новия бюджет”, коментира доц. Вълчева.

Четвъртото искане е за такива бюджетни субсидии и във висшите училища, и в БАН, които да позволяват да се договарят заплати не на остатъчен принцип.

Подписката ще започне във всички висши училища и в институтите на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Те измреха тия.Няма вече професори, които се наакват по коридорите.Смени се поколението.
33
5
 
15
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Всеки се натиска на бюджетна ясла.. като са недоволни да търсят външно финансиране. Какво правят т.нар академични ръководства по отношение на имотите с които разполагат? Отдават ги под наем .. използват ги за несвойствени дейности.. а сега искат повече средства, откъде? ДОКОГА БЮДЖЕТА ЩЕ ИЗДЪРЖА ШАЙКА ЛАПАЧИ.
32
3
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 14 години
Пиша го за N-ти път:По тошово време за да станеш доцент трябваше благословия от градския комитет на БКП.За да станеш професор трябваше благословия от централния комитет на БКП.Не ми е известно от кого трябваше благословия за да станеш академик. Може би ог КГБ.И тази цялата пасмина все още не само че яде от нашите пари, ами покварява децата и внуците ни!
31
1
 
24
 
! Отговори
WTF преди 14 години
Това означава , че на студент се падат по 100 и нещо лева месечно? *** подигрвката ! Тук в Атинския Университет първо образованието е безплатно , носят ни от САЩ прескупи книги , които ни дават безплатно , има стол в университета , ходиш беплатно по музеи , стипендиите са по 450 евро , има безплатни общежития , които са като хотели с храна 3 пъти дневно , обзаведени стаи , басейн , фитнес , гимн. салон , тук най-хубаво е да си студент. Не да протестират , да ги запалят трябва !!!До КОГА??
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има умни и мислещи-има проблем!Няма умни и мислещи-няма проблем!
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом на върха е най-умния , то по умни неможе да съществуват....
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
vryzkata e che te sa bili gramotni kolkoto tezi ot GYRB
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е нали ще се закрива БАН?Значи и студентите са в повече.Затова и по малко пари им се отпускат.Досега се закриваха заводи и обикновенните хора бягаха на запад да мият чинии.Вече има нова тенденция.Да се гонят учените глави.Накрая в БГ ще останат само богатите ,тарикатите,пенсионерите и ***.Последните ще претопят нацията в *** отенък.Тогава вече никой няма да пита бананова република ли сме или не.Необразованите се ръководят по-лесно.
26
4
 
19
 
! Отговори
Az преди 14 години
Защо говориш,след като едва ли си помирисвал НБУ,пък камо ли да имаш представа какво е образованието там. Ако СУ е толкова чудесен университет защо се местят толкова много хора в НБУ и продължават да го правят.
25
3
 
15
 
! Отговори
*** преди 14 години
abe hodi ti v nov bulgarski da vidi6 ko e pak togava plui, u4a i v darjaven universitet i moga spokoino da kaja 4e diplomite se davat tam a ne v 4astnite !
24
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 14 години
нещо не схващам какво общо има това с герб. но явно мисленето ти е доста ограничено, щом свързваш всичко с политика. направи си елементарна сметка колко пари влизат в су на година - най-доброто за всичките висши учебни заведения е един сериозен одит.
23
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Факт - "ориенталска" Турция дава в пъти по-голям процент от "европейска" България за наука и образование - защото за тия *** - нашите политици е по-изгодно да се отглеждат електорат и да угаждат на ***, отголкото да помислят за бъдещето на тая страна - а държава без високообразовани хора, без учени е обречена на гибел !!! Направете сметка колко помощи взема годишно един мръсен *** само защото съществува, макар да не е работилл и една минута и колко взема един професор или студент !!
22
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Плюйте по СУ, плюйте и после тичайте при чичко ви Игнатов за дипломи! Вярно в СУ не всичко е перфектно, но е в пъти по-добре отколкото в разни измислени университети и филиали в Горно Нанадолнище! Ама вие тичайте в Нов Български и си вярвайте, че сте завършили висше. Пък чичко Игнатов ще ви продаде едни такива красиви дипломи. :-))
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АЙДЕ ПУСНИ КЕПЕНЦИ БЕ ГЕРБ
20
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 14 години
Я ми кажи кои са грамотните - в офиса имах 2 девойки завършили магистратура, тогава възможно ли е да пишеш бАлгарско, шкаВ, сЪпун - елементарни думички са - ежедневно се ползват. Та първо да питам кой изобщо ги допусна да влезнат да учат виШУ. Аман от неграмотници, ама с дипломи и самочувствие. Да унищожава се всичко, но това е защото 45 г. девиза беше - учи, за да не работиш. А следващите 20 всеки се чудеше само какво да открадне. И това продължава. Вече се налага да се работи -няма нищо даром
19
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде бяха студентите, когато трябваше да се протестира с/у турско-червената коалиция?
18
6
 
17
 
! Отговори
Varneneca преди 14 години
ko mrunkate we basi,davat broikata i tva e,koit ima 6 zima,koit ima 4 nezima,ko samo mrunkate,mi ne hodete po barovete a u4ete,studentite v SF sa nai zle ot cqla BG,tam sa jivotni,ni6to ne znaqt kopeletata,kat 4uq student ot SF i mi se draifa
17
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nebalagodarnici sa teq studenti! kak ne gi e sram sreshtu BB da vikat bokluci takiva
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На Европа са нужни черноработници а не грамотни хора.От двайсет години в България се съсипва образованието както и икономиката, и здравеопазването, пенсионната система и всичко останало
15
0
 
15
 
! Отговори
Говедарин преди 14 години
Абе нема ли кой да го банне тоа Bqgajte? Алоооооооу модераторитеееее!!!