БАН: Кабинетът ликвидира Академията

Учените обявяват бойкот, излизат на протест на 19 май
11 май 2010 07:22,
171
БАН: Кабинетът ликвидира Академията
Снимка: Булфото

В декларация до медиите, ръководството на БАН пише, че излиза на протест на 19 май заради предстоящите промени в Закона за БАН.

Според предвижданите изменения отделните институти на академията ще преминат към министерства. Това според научната общност обрича академията на геноцид.

В писмото си учените твърдят, че с промените в закона се цели имотите на БАН, които сега са частна собственост на академията и голяма част от тях са придобити чрез дарения, да бъдат одържавени и превърнати в публична държавна собственост.

Още по темата

"Опитвайки се да избяга от отговорността, че закрива БАН, министърът (Симеон Дянков – бел.ред.) се прикрива зад инсинуации, че ликвидирал само "шапката" на академията и давал свобода на институтите", пише още в декларацията.

"Подготовка за ликвидирането на академията е и безпрецедентната кампания срещу нея, която се води с участието на лица от властта в последните 3-4 години, целяща да подготви общественото мнение за удара срещу БАН", се казва още в текста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
34
 
! Отговори
dim преди 14 години
Пълен си с информация като *** с топли лайн...!!!Пълна глупост е тази БАН ....Може да не ходиш на работа месеци и пак получаваш заплата...Министъра Дянков не ми харесва , но е напълно прав за феодалните старчета...БАН = БЛАТО - РАЗРОВИШ ЛИ ГО - СМАРДИ И ХВЪРЛЯ КАЛ ...КАЛ ОТ ТИТУЛОВАНИ ОСОБИ, КОИТО ИСКАТ ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПОСТОВЕТЕ !!! АКО СЕ СЪКРАТИ 50-60 % ОТ БАН -НАУКАТА НЯМА ДА ПОСТРАДА, ЩЕ СИ ЗАМИНАТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ , ГЪЗОБЛИЗЦИТЕ И ...
144
8
 
33
 
! Отговори
dim преди 14 години
Пълна глупост е тази БАН ....Може да не ходиш на работа месеци и пак получаваш заплата...Министъра Дянков не ми харесва , но е напълно прав за феодалните старчета...БАН = БЛАТО - РАЗРОВИШ ЛИ ГО - СМАРДИ И ХВЪРЛЯ КАЛ ...КАЛ ОТ ТИТУЛОВАНИ ОСОБИ, КОИТО ИСКАТ ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПОСТОВЕТЕ !!! АКО СЕ СЪКРАТИ 50-60 % ОТ БАН -НАУКАТА НЯМА ДА ПОСТРАДА, ЩЕ СИ ЗАМИНАТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ , ГЪЗОБЛИЗЦИТЕ И ...
143
8
 
33
 
! Отговори
Червената помия преди 14 години
Защо ли ми се струва, че си писал не от Истанбул а от Скопие или околностите му?
142
11
 
32
 
! Отговори
ISTANBUL преди 14 години
bugari da imat akademia znaju samo onu skembe corba da pravu i jedeu a to se pravi od od *** i voda kakvo kurac znate vi dubre jedne smrdljive mrsceo balkan mirise na lose od vas vi ste nepismeni ***
141
8
 
34
 
! Отговори
Чонги преди 14 години
А какво искате от този народ?! Народът си е *** и няма да се промени. За нагледен пример вземете 165.
140
9
 
33
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 14 години
Не мога да разбера, как изведнъж ей така всички решават да се заличи една институция, която наистина има спешна нужда от сериозни реформи, но и която е доста добре оценявана сред водещи университе и развойни групи. Колкото до средствата, които всички мислят че са огромни - като служител там на пълен щат взимам 210 лв. Хайде решете дали това е което искате за децата си след 5 години университет и магистърска степен? Може би тогава, ще мислите по-различно.
139
14
 
34
 
! Отговори
fu.ck.er преди 14 години
крайно време беше, в тоя вид не може да съществуваоня *** 50 години работил над оловния акумулатор, друг па изследвал как да напрай домата 5 килабравоскакто се казва в една песен ... лека и пръстмястото на учените е в аулите
138
10
 
34
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Грешиш. В много области сме напред. Б ез пари и апаратура не може и по-читавите избягаха там където им плащат според квалификацията. Тук мутрите за акъл пари не дават.
137
11
 
37
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Колкото е по-*** народа, толкова по-лесно ще го манипулират. Какво искате от това правителство. Та там има само няколко интелигентни министри. Всичко е заради имотите. Пак гласувайте за ББ.
136
9
 
38
 
! Отговори
глухи преди 14 години
пълен абсурд е това, което са на път да сторят БАН. Факт е явно, че само чалга вирее тук!
135
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добрият до отличен изследователски и развоен потенциал в БАН, а значи ив България, е в опасност поради недостатъчното финансиране.Понастоящем системата функционира в режим на оцеляване.Сега голямата тревога е за следващото поколение учени.Д-р Райндер ван Дойнен ____ Следващото поколение учени?А, кой мисли за тях? Важното е пенсиите, дето им остават 2-3 годиники да изкарат.
134
10
 
37
 
! Отговори
Rado преди 14 години
Сибанктърбух за наука глух!
133
11
 
40
 
! Отговори
Anonymous преди 14 години
Историята с БАН май е същата като с армията - много генерали и други висши офицери, а цялата армия се събира на един среден, дори малък стадион. В БАН пък се оказва че работели стотици учени, а не съм забелязал да сме много напред в науката.
132
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
6 % исках да кажа.
131
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бюджетът на БАН за 2009 възлиза на 120 млн. лв., от които 23 млн. лв. собствени приходи и 97 млн. лв. субсидии от държавния бюджет. Конкретно например Институтът за космически изследвания (БАН) има приходи, формирани на база бюджетна субсидия в размер на 1 146 000 лв., допълвани от средства от научно-приложни теми от страната и чужбина и наеми в размер на 760 542 лв. или общо 1 906 542 лв.Според други анализатори, ефективността на БАН е изключително нискаВ частност, по повод на "феодалните старци" (виж Критики) ръководството на БАН коментира, че средната възраст на работещите там е 53 години, след което се взима решение тази средна възраст да бъде понижена с пенсиониране на 500 служители (при пенсионна възраст 65 за работещи, 70 за член-кореспонденти и академици , тоест приблизително 6% от работещите в БАН. По-късно от академията съобщават, че имат идея за създаване на Младежка академия на науките за учени до 40 години. През месец март 2010 е съобщено, че 430 служители са получили заповеди за пенсиониране и ще бъдат освободени, като 100 "млади" учени ще постъпят на работа, а за работещите служители ще бъде направена персонална атестация . За да подпомогнат реформата в БАН през втората половина на 2010 се очакват експерти на Макс Планк, по модел на реформирането на Китайската академия на науките, която е била от съветски тип и с тяхна помощ става съвременна академия .----------------------------------------- Направо съм шокиран че сме имали толкова много учени след като се говори че сега ще пенсионират 500 служители - и това било приблизително 6 $ от работещите в БАН.
130
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българинът разбира от всичко, БАН е 625 позиция по научен продук в Света, СУ на 1200 позиция, Нов Български не фигурира никъде. Одитът е международен, същите одитори оценяват научни институти в цял свят, но вие знаете всичко, какво да се обяснявам на чалгазираното и бигбрадърираното простолюдието:))))
129
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде е резултата от тази "ценна изследователска дейност според международните стандарти." ? Намерили някакъв дъртак професор от Грьонинген дето кой знае колко пъти са го хранили и поили в България и вече се оказа че извършват огромна научна дейност, та заради това сме толкова напред в науката - задминаваме САЩ, Германия, Англия, Япония...
128
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
какво стана, драги мои от простолюдието.Не ви хареса оценката на директора на атестационната комисия ли. Вие сигурно сте по-големи капацитети от Д-р Райндер ван Дойнен, не се и съмнявам, че си го мислите:))
127
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това е резултатът от международната атестационна комисия, извършена от Европейската академия на науките.:)
126
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добрият до отличен изследователски и развоен потенциал в БАН, а значи ив България, е в опасност поради недостатъчното финансиране.Понастоящем системата функционира в режим на оцеляване.Сега голямата тревога е за следващото поколение учени. Д-р Райндер ван Дойнен