Просяче в София може да докара по 2000 лв. на месец

В голяма част от случаите родителите сами пращат децата си на улицата
28 юни 2010 21:00,
113
Просяче в София може да докара по 2000 лв. на месец
Снимка: Булфото

Просията е бизнес, и то доходоносен. Средно на месец едно просещо дете на улицата може да изкара около 2000 лева. 

Такива са изводите от разговорите с просещи деца по софийските улици, както и със задържаните покрай тях възрастни, обясни пред БТА директорът на дирекция "Социални дейности" в Столичната община Минка Владимирова.

Просещото на улицата дете в по-голямата част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Много често то е изпратено на улицата от собствените си родители.

Това са изстрадали деца, отглеждани в недобра семейна среда, с липсваща подкрепа от страна на родителите.

До момента са регистрирани 300 случая на просия в София - 168 са възрастните хора, а 132 - непълнолетните и малолетните деца.

Анкета

Давали ли сте пари на просяк през последната година?

В разговори с представители на социалните служби децата споделят, че с просия печелят по около 2000 лева на месец. Парите обаче не отиват за повишаване на благосъстоянието им – в повечето случаи те дори не отиват и при родителите им, а се поделят между трети лица и тях, като самите родители вземат по-малката част от сумата.

Децата споделят, че получават единствено по-добра храна, но това не зависи от количеството на парите, които са изкарали от просия.

"Идеалните просяци" са бременните и майките с бебета, тъй като българите проявяват най-голямо благородство и благотворителност към по-малките деца, както и към децата с увреждания.

Това е и причината най-често да се използват такива деца. Най-доброто място за просене пък са кръстовищата, както и бул. "Витоша".

Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите.

„Нашите екипи минават, просещите в момента са отстраняват, и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията“, казва още Владимирова.

Групи от Стамболийски, Перник и Монтана пристигат в столицата, за да спечелят пари от просене.

Монтанската група е специализирана за просещи възрастни хора с увреждания, даже и ръководителят й е човек с увреждания. Голяма част от гастролиращите просяци не спят в София, а се прибират с автомобили по родните си места и на другата сутрин пак заемат "стратегическите позиции" тук.

„За монтанската група разбрахме, че са си наели даже и апартамент, където да пренощуват“, твърди Владимирова.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
ми да спрат просията преди 14 години
хващат *** на улицата, намират родителите му и им спират детските за 1 месец, хващат го пак на улицата - спират им ги за 3 месеца - така ще ги отучат, щот те си правят бизнес със социалните и детските, кат си народят по 10 деца за просия.
94
0
 
4
 
! Отговори
м преди 14 години
И какво ги правят тези пари щом ги изкарват по толкова?
93
3
 
2
 
! Отговори
stamat преди 14 години
az zatowa ne im dawam i stotinka,zastotob znaq,4e dyrtite alkoholici ste gi izpiqt.a prosqci w sofiq imashe i predi 1993g.a ima i pdebili kojto sa se rodili edwa li ne na jyltite paweta i sa 10 pokolenie prostaci.zatowa spoko...
92
0
 
4
 
! Отговори
пешо преди 14 години
МАЙМУНИЦАТА НЕ Я ЧЕТА, ПРОСТО ЦЪКАМ МИНУСА И ВНИМАНИЕТО ЗА НЕУМЕСТЕН КОМЕНТАР :)
91
1
 
3
 
! Отговори
... преди 14 години
След като 93-та год. нищо не ти говори, нямаше смисъл да се излагаш.
90
0
 
3
 
! Отговори
haha преди 14 години
И каква е разликата преди '93 и след '93... отговорът е *** - довлякъл си се ти. Все едно баба ми да каже - който се е довлякъл след 40-та година, да си заминава там откъдето е.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не вярвам...
88
2
 
3
 
! Отговори
... преди 14 години
Явно за теб гражданство и жителство са едно и също, но...както и да е. Който се е довлякал в София след '93 - марш обратно там от където е дошъл.
87
0
 
3
 
! Отговори
бърза сметка преди 14 години
Просяче до 2000 на месец; просякинче до 20 000 ;)
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДА СЕ ВЪВЕДЕ ГРАЖДАНСТВОТО! Да се забрани на всякакви ***, турци и *** да идват в София. Писна ми от *** и мякащи селски бабаити.
85
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 14 години
Ето, това е то!!! Не стига, че Държавата България ги глезоти, че от НАШИТЕ - БЪЛГАРСКИТЕ ни парички ги хрантути, обслужва медицинско/ раждат по 5 - 6 хлапета/, хвърлят ги на улицата, не плащат НИКАКВИ данъци. НАЛИ ВСЕКИ ДОХОД Е ОБЛАГАЕМ??? Къде е Цветанов, Бат ви Бойко, а и Дянков? Защо не посъберат малко от тая *** парички за БЮДЖЕТА?
84
0
 
4
 
! Отговори
mag преди 14 години
Що ли не си......майката, *** гаден, аман от вас, *** гадни.
83
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 14 години
СПРЕТЕ ДА ИМ ДАВАТЕ НАГОТОВО ПАРИ !!!
82
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Юсуфе - като сте висша раса, защо просите, живеете в мръсни коптори и се търкаляте в изпражненията си?Стига да спрем да я храним и хъхряшката "висша раса" ще измре от глед за няколко месеца.
81
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Това е - докато нормалните хора се трепят цял месец за няколко стотин лева, тия *** изкарват хиляди !!!Ако имате излишни стотинки, дайте ги на някой беден възрастен БЯЛ човек - на *** и *** им НИЩО НЕ ДАВАЙТЕ - тая *** и стотинка не заслужава - не забравяйте, че така или иначе идиoтската държава ги хрантути с данъците ви !!!
80
1
 
5
 
! Отговори
ramstein преди 14 години
докато тези, които дават стотинки и левчета на просяците не започват да бъдат вкарвани в затвора за поне десетина дни, това грозно явление просията няма да изчезне
79
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аллах е с нас!ГОСПОД Е РОМ И СЕ КАЗВА АЛЛАХАко ти дам кебапче и 1 бира ще викаш Христос е с нас!ГОСПОД Е РОМ И СЕ КАЗВА Христос , или Буда ....
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ние *** никога не сме били роби..... Никой не взема некадърник за роб нали трябва да го храни без печалба. А Българите броим за робство липсата на собствена държава и живота в чужда по нашите земи , а не нещо друго циганино! За нас е обидно да нямаме собствена държава
77
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е хубава работа! а ние - белите хора, да работим като гламави и да не можем да докараме и половината от техните месечни доходи! абсурдна държава ........
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За всичко са виновни ***, иначе ние българите сме много печени и оправни ама тия *** ни съсипват!...НЕ ОБИЧАМ *** , НО ТИ ИМАШ НУЖДА ОТ ЛЕЧЕНИЕ