Увеличават студентите във ВУЗ-овете

Първокурсниците ще станат 71 000
Обновена: 18 май 2011 14:54 | 18 май 2011 14:54,
69
Увеличават студентите във ВУЗ-овете
Снимка: Архив Булфото

Всеки, който поиска да има висше образование, може да го направи, тъй като местата в университетите се увеличат с 5309 в сравнение с миналата година.

Това решиха министрите днес.

Първокурсниците ще станат над 71 000.

Кабинетът мотивира решението си с принципа за широк достъп до висше образование.

Влизането във висши училища се улеснява и от това, че повече специалности ще са достъпни с оценките от матурите.

Само седем висши училища не признават резултатите от държавните зрелостни изпити, но само заради спецификата на обучението.

През май правителството вдигна университетските такси с между 20 и 200 лв. за различните специалности. Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
ижжжж преди 13 години
Права си Мара...Какво са повече тия французи от САЩ-най великата и просперираща страна. В САЩ висше се взима за ве години и е освободено от теория,не са длъжни като Франция да обричат 80 % от населението си на глад,безработица и много лош стандарт на живота,като дават висше само на 20 %...тоя скапана държава Франция кой го интересува,САЩ Е върха....
67
0
 
0
 
! Отговори
mara преди 13 години
ne sam sigoren za francia, no 85% sa vishisti vav sa6t , ujna korea,finlandia, vav sa6t vis6e vzimat za 2 godini
66
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
кой казва че във франция има 805 висшисти? Стига сте лъгали теса 120%....ха ха ха ...вижте фактите и четете а не се оставяйте да ви манипулират!само 35% от децата които завършват средното в края взимат матурата!!! а от тези които са вече с матура и влезнат в университетите само 20% излизат накрая като висшисти! затова имат недостиг от лекари инженери...иначе да не мислите че сме по добри от тях ---създадохме компютри коли битова техника и архитектурата ни е по хубава а пък пътищата....
65
0
 
0
 
! Отговори
Проблеми преди 13 години
През 2009 година български студенти от университета в Манхайм - Германия правят проучване сред 1425 български студенти относно професионалните им нагласи. Резултатите сочат, че само 2% от запитаните са категорични, че ще се завърнат в България веднага след следването си, водени от лични мотиви като семейство и приятели. 53% биха останали в чужбина 2 до 3 три години след завършването си, a 44% мислят за завръщане в България в по-дългосрочен план. Основните притеснения за българските студенти са корупцията, некомпетентността и бюрокрацията в държавните институции. Близо 90% посочват това като проблем. На второ място е по-ниското заплащане на труда.Около 80% от запитаните го смятат за проблем. На трето място: Качествата на техния шеф и начинът на ръководене на отдела/офиса/фирмата. На четвърто място: неизясненото политическо и икономическо положение на страната.
64
0
 
0
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Моля думата "магистрати" да се чете "магистри". Тези с черните тоги никой в чужбина няма да ги вземе с това образование и техния манталитет.
63
0
 
1
 
! Отговори
Мери преди 13 години
Мисля,че БГ от доста години престана да е примамлив обект за младите хора. Г-н президентът отдавна знае, ако не - напследък е прочел, че за 10 години 80 хил.студенти са отишли до учат в чужбина и 80% от тях заявяват, че са си намерили работа и няма да се върнат в България. Тези хора представляват един град от среден размер в БГ и по-неприятното е, че с оженването/омъжването им в чужбина ние реално губими техните наследници, т.е. сумарно загубата е 190 хил.човека - град почти като Бургас. Ако към тях добавим и докторантите и магистратите, напуснали страната, цифрата вече става доста впечатляваща - заедно с очакваните наследници - около 300 хил.човека - значи град от порядъка на Варна . А това са хора с високо умствено ниво. Т.е. изтича цветът на нацията. Не ми се мисли какво ще представлява БГ след 20-ина години. И не смятам,че президентът взе ефективни мерки за спиране на този голям теч, вместо да се разправя по недотам значими поводи с кабинета на ГЕРБ. А този теч не е отсега, а най-малко от 10-12 години.
62
1
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 13 години
министърът наистина е далеч от истината,съгласявам се с коментарите по-долу ,наистина си прав,на запад завършилите висше са голям процент и там напротив,изходът е по-лесен,защото годините за обучение са намалени на две,материята също,цели се прагматизма на обучението-знаеш това,което ще ти трябва...
61
2
 
0
 
! Отговори
оооооооооооо преди 13 години
знаете ли че в финландя 86 % имат висше...как ще обясните това...не плямпайте неща които са ми известни ами говорете смислено...чувал съм за цедилки и тесни входове...но картината на световното образование не се прояснява,ами слушам само празни приказки
60
2
 
0
 
! Отговори
оооооооооооо преди 13 години
Не отбягвайте въпроса...в САЩ и много развити западни страни 80% имат висше...кажете тогава ,нали имало много тесен изход,ако беше така нямаше толкова хора да завършват...напротив там висшето образоване се учи 2 години и е доста гъвкаво и олекотено...май министърът и всички живеете в друг свят...това е едно сериозно разминаване... да кажеш че имало мнооого тесен изход и в същото време данните да показват че 80% имат висше...някак си ми е странно тези две твърдения да се съчетаят
59
1
 
1
 
! Отговори
ооооооооо преди 13 години
и как като цедилката била страхотна в франция 80 % от хората са с висше ,а
58
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
споделям от личен опит...поне във Франция в свободните университети се влиза само с матурата но само 20% посли завършват университета!!! Останалите 80% отподат в първата и втората година!цедилката е страхотна! Има платени университети имат си и политехника от която излиза елита им! ние пък си имаме симеоново и спортната академия...
57
2
 
1
 
! Отговори
lUser преди 13 години
И пазара на работна ръка ще продължава да се свива ли свива, за това младите избират да учат вместо да седят пред компютъра по цял ден и да пускат CV-та, чакайки от умрел писмо. Поне с едното висше шансовете им за някаква реализация се увеличават.
56
1
 
2
 
! Отговори
Трудещ се преди 13 години
То всеки иска да става вишист. На никой не му се работи, всеки иска да става съдия, прокурор, адвокат, полицай, доктор, инженер, директор и разни му там "мързеливи" професии. И в крайна сметка кой ще работи в истинския смисъл на думата?След 10 години 10 умни ще се бият за един ***... Помнете ми думата.
55
0
 
1
 
! Отговори
оооооооооооо преди 13 години
какъв ви е проблема бе ***...студент завършил с тройка не е нестудент,той е студен,но завършил с тройка...на запад кат вас не мислят
54
2
 
0
 
! Отговори
ооооооо преди 13 години
Чета ви тъпите коментари и недоумявам...какво като много хора ще имат висше...в САЩ 80% от хората имат висше,так е на запад...80% от населението с висше не е статистика ,която отговаря на глупави щуротий широк вход и тесен изход,нито пък на глупостите ви че трябва да се ограничи приема...на запад 80 % от населението е с висше образование...
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се притеснявайте, всеки ВУЗ ще си намери своята пазарна ниша. Например Русенският университет от известно време се е специализирал в продажба дипломи, пардон - знания на граждани на Р Турция. И добре , че са те та има постъпления във ВУЗ-а.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
монетата има 2 страни-от едната са ниските заплати на преподавателите (с което на практика са принудени да работят и на друго място), поради които е налице и слаба заинтересованост от учебния процес.Втората е пълната липса на заинтересованост у студентите.Тези, които знаят за какво са в Университет, са по-скоро изключения! 98% нямат място в което и да е висше учебно заведение.Проблемът идва от възпитанието и манталитета на подрастващите.Мех. увеличаване на местата само засилва негативния ефект.
51
0
 
3
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Ами университетите скоро ще се превърнат в търговски фирми и трябва да прибират повече пари - какви висшисти излизат оттам - няма значение!
50
0
 
2
 
! Отговори
защо ? преди 13 години
След като си купуват дипломите ,защо да се обременяват с продължително време ?За толкова пари ,толкова обучение !
49
1
 
3
 
! Отговори
Хитреци преди 13 години
То няма млади хора, те студентите ще увеличават, от студенти ще ми правят бизнес...Далавераджии такива! Кой ще става студент бе, Мехмедчо и Неджбието от село Риш ли или Асенчо от гетото?