Увеличават студентите във ВУЗ-овете

Първокурсниците ще станат 71 000
Обновена: 18 май 2011 14:54 | 18 май 2011 14:54,
69
Увеличават студентите във ВУЗ-овете
Снимка: Архив Булфото

Всеки, който поиска да има висше образование, може да го направи, тъй като местата в университетите се увеличат с 5309 в сравнение с миналата година.

Това решиха министрите днес.

Първокурсниците ще станат над 71 000.

Кабинетът мотивира решението си с принципа за широк достъп до висше образование.

Влизането във висши училища се улеснява и от това, че повече специалности ще са достъпни с оценките от матурите.

Само седем висши училища не признават резултатите от държавните зрелостни изпити, но само заради спецификата на обучението.

През май правителството вдигна университетските такси с между 20 и 200 лв. за различните специалности. Най-евтино излиза обучението по хуманитарни науки, най-скъпи са медицината и специалностите по изкуствата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
7
 
! Отговори
sawall преди 13 години
Висшето образование в БГ е трагично слабо. Университетите в чужбина се хвалят с по 10-тина студента на преподавател, в България - с по 10 хиляди... Това е просто изпомпване на формално "образовани" кадри с нищо не струващи дипломи (освен в някои специалностти, които са изключения) и е пълна глупост. Даже трябва да се намалят местата, да има конкуренция за тях, да влизат хора с хъс и талант, а не *** и пульо. Защото да си сервитьор в Банско може и без диплома по туризъм!
47
0
 
2
 
! Отговори
мо преди 13 години
Печалбата от висшистите е многократна-плъщат си докато учат, ще плащат, ако искат да емигрират, а при навършване на години за пенсия си плащат за недостатъчния стаж, купуват си години за пенсиониране.Ние не искаме прекалено много пенсионери,я,може и висшистите да нямат пенсия, зер колко са печелили докато работеха.А иначе сериозно,горките ми преподаватели,какво ли има да видят още от неуките бъдещи колеги.Ами то като по рождението на Симеон,на всекиго по 1 единица над оценката
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
филОсофия, извинете
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пробвайте как ще се справите на матурата по БЕЛ, после и с математиката или чуждия език, а защо не видите какви са знанията ви по химия или биология? А какво есе бихте написали по " Книгите" на Далчев / т.е как сте по филисофия/? Но докато умувате над въпросите, не хитрувайте! По-умни / свестни ли сте от зрелостниците? Ако бяхте по - по - най- сега България щеше да е друг свят!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредното безумие! На какво отгоре? Единствената причина да се прави това е да се пращат абитюрентите към бюрата за безработни сега, ами след 5 години! Тази масовка е за сметка на качеството на образованието, не ви светна до сега господа управници!
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изобщо не се притеснявайте. Ще има достатъчно маймуни за черната работа. Само в тоя форум са доста, пък и другаде ще се намерят. Разни пънове дето ученето все им пречи.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига сте ривали.Друго си е компаньонките да са вишистки.Фелацио кач пара звучи по гордо.
41
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 13 години
отговарям ти веднага. на картофите.
40
0
 
4
 
! Отговори
S. преди 13 години
Cheta statiata i si zadavam vaprosa: kade shte otidat da rabotiat vsichkite tezi vishisti, sled zavarshvane na universiteta? Kato tuk daje i ne komentiram nivoto na kompetentnost na edna goliama chast ot zavarshilite. Tolkova malka darjava sme, a universitetite se naroiha kato partiite v politikata! Zashto ne raskriete poveche biura po truda? Te i sega Vi triabvat, no sled tova uvelichenie shte sa Vi nujni oshte poveche.
39
0
 
6
 
! Отговори
бразилски синдром преди 13 години
Те средно едвам завършват той за Висшо им говори , ей сега се бъркат с няколко хилядарки отиват да учат 4-5 години , вместо на море или да си купят 2 ръка таратайка . Каквото повикало такова и ехото хи хи хи Евтини на брашното , скъпи на триците.
38
0
 
3
 
! Отговори
*** преди 13 години
Мда, това баш няма да стане. Нови ще си изучат. Оборот да има, другото не е толкова важно.
37
1
 
2
 
! Отговори
мда преди 13 години
потенциалните "крепостни", като завършат, ако им се прииска да идат някъде по белите държави да живеят и работят, държавата да им смъкне по една бала пари, щото са се изучили тук
36
1
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 13 години
Много хубаво, но да се вдигне нивото на преподавателите!!! Не може хора които не знаят нищо да излизат с диплома за инженер - в МЕИ-то е точно така! По този начин се обезценява труда на студентите които наистина учат. Не е завършил само този които не е имал грам желание. Да дадат едни достойни заплати на преподавателите и да уволнят пияните пенсионери които преподават в момента! Така ще се вдигне нивото
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И после като във вица: "Като се знам какъв съм инжинер, ме е страх да ида на лекар!"
34
0
 
9
 
! Отговори
пена преди 13 години
и аз искам вишо - къде го дават? у Перник нали имало П.А.Т.К.А - Жоро Бекъма дека учи? Мен дали ша *** земат
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия "мъдрости" от социализма си ги турете къде слънце не свети!
32
1
 
6
 
! Отговори
от село преди 13 години
а тук на нивата кой ще работи? всеки на бюро иска ама не можееее
31
1
 
12
 
! Отговори
аз съм бе преди 13 години
Нека! Нека има прости лекари, адвокати, икономисти, преподаватели ......R.I.P. България. С тая АНТИБЪЛГАРСКА политика не само, че няма да се оправим, ми и ще загинем като нация. Много скоро ............
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А у наши селу куга щи утворити унивирситет? Чи многу искам да учъ висшо, щото то всичкити ми съседки вечи съ с вишо и ас да ни съм простъ, чи да ни учъ.*** не ми съ ходи у градо, бе!
29
5
 
0
 
! Отговори
за 26 преди 13 години
Ще им даваш дипломи ама не можеш. Нямаш ниво за да даване на дипломи. Само за писане на глупости.