Съвет за сигурността при президента на фона на протести

КСНС и различните демонстрации са заради събитията от "Катуница"
Обновена: 1 окт 2011 18:45 | 1 окт 2011 08:07,
416
Съвет за сигурността при президента на фона на протести
Убийството на 19-годишния Ангел в Катуница отприщи вълна от напрежение в цялата страна. Снимка: БТА

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента ще се проведе днес на фона на редица протести в София. Демонстрации се организират и в повечето големи градове в страната.

Държавният глава свика КСНС от 14,00 часа днес заради вълната от напрежение, която заля страната след събитията в Катуница. Темата на заседанието е: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат и.д. министър на вътрешните работи Веселин Вучков, и главният секретар на МВР Калин Георгиев. На заседанието е поканен и главният прокурор Борис Велчев.

Според закона за КСНС членове на Съвета са председателят на Народното събрание, министър-председателят, министрите на отбраната, вътрешните работи, външните работи и финансите, председателят на ДАНС, началникът на отбраната и председателите на парламентарните групи.

Още по темата

За същото време е насрочен национален протест под мотото "България – събуди се!", който се организира във Facebook. Към момента над 6000 души са заявили участие.

Друг протест, организиран в социалната мрежа – "Национален Протест срещу безобразията в България", е насрочен за 19,00 часа в няколко големи градове. Организаторите твърдят, че инициативата им е гражданска и призовават протестите да не се политизират.

Част от създадените след събитията в Катуница групи във Facebook обаче бяха изтрити. Това се случи и с най-многочислената – "В подкрепа на арестуваните българи в село Катуница", която играеше ролята на координатор на протестите в страната. В нея участваха над 70 000 души.

Днес три политически сили организират протестни прояви в столицата. ВМРО организират митинг пред сградата на Народното събрание, който ще се проведе от 10,30 до 14,00 часа.

От 11 часа започва митингът на партия "Атака" пред Археологическия музей срещу президентството. В 14,00 часа от пилоните на НДК пък ще тръгне шествие, организирано от БНС.

От столичната община уточняват, че трите прояви са съгласувани с условието да се проведат извън зоните за сигурност на президентството и Народното събрание.

На този фон е отменено планираното шествие на ромите. Датата 1 октомври е ден за отбелязване на "Европейския ромски прайд", но заради ситуацията у нас той ще се проведе под различна форма. В София, Велико Търново, Враца, Лом, Стара Загора младежи от български, ромски, турски произход ще раздават на гражданите детски рисунки, есета и пожелания с посланието на инициативата "Имам една мечта: Да учим и живеем заедно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още по темата: протестКСНСКатуница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ си заминава. Големия въпрос е какво следва след това?
315
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ всички еничари са с вас, хейтърите също, *** и те ... Напред, към пребъдването на Вожда ... Какво тук значи някаква си България, гледай си келепира и се слагай на началника ...
314
1
 
5
 
! Отговори
До 317 преди 12 години
Викаш да си седим вкъщи а, то така се променят нещата...
313
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Много лошо време за протест сте избрали 14.00,нали знаете човек като се наяде и му се доспива!!!!
312
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе като гледам колко смърфове в защитно облекло са се позиционирали по малките улички около пл. Славейков, очевидно не очакват само 50 човека.
311
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цветанов и Цар Киро се срещат юни в хотел "Шератон". Там уговарят цената за подкрепата на *** за ГЕРБ. Актуален запис имат редица медии но се страхуват да го огласят. За сега!
310
0
 
2
 
! Отговори
Шопски преди 12 години
Аз казвам ,че това е края -ти какво ще кажеш друже мой?
309
10
 
5
 
! Отговори
до 317 преди 12 години
И 500 като станете, какво майка си *** заблудена ще промените? Мислите че ще ви чуе някой от гербавите изчадия?Наивни ***!
308
1
 
2
 
! Отговори
до317 преди 12 години
Ако идеш и ти (в което се съмнявам ), може и да станете51!!!!!!
307
2
 
11
 
! Отговори
Без коментар преди 12 години
ВМРО ли? Какво е това? Взето назаем и експлоатирано сега, име от славната история на България!!!Каракачанов не беше ли агент на Държавна Сигурност?
306
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност, дреме ми за ГЕРБ те сами ще оберат плодовете от *** любов, от електоралната, също. На мене ми дреме само за народната любов, защото тя е тази,заради която България я има още.
305
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво де, ще видим дали са 50 човека в 14:00ч.
304
3
 
14
 
! Отговори
Медии лизачи! преди 12 години
Някакъв джурнализин се разходил в 9ч. из центъра на София, видял няколко човека, решил че са 50, а след това 1 час е набирал 10 реда на компютъра си, 1 час искал разрешения от редактор и пресцентъра на ГЕРБ, в ч 11,30 ч. постнал материала в някакъв сайт.И след това всички независими медии започнали да го цитират!Ей така се правят новините в България!
303
11
 
6
 
! Отговори
До 304 преди 12 години
Абе пич нали като се движа из страната виждам нови мантинели и т.н.В криза какво повече да направиш? Ти знаеш ли че България има най-нисък външен дълг от цяла Европа? Не казвам че ГЕРБ са супер, просто алтернатива не виждам...
302
3
 
2
 
! Отговори
до 305 преди 12 години
С 50 човека, мога да направя много неща.А с "електората", вие сами ще се свършите, аз не се боря срещу вас.
301
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Какви са тия ВМРО, Подкрепа,КНСБ ?Агенти на ДС, които пак искат да яхнат властта,като създават напрежение и интриги.Какво са направили те за българите?-едно голямо НИЩО!!!!!!
300
3
 
4
 
! Отговори
Запалката Фонтанов преди 12 години
Хе-хе, с тези 50 човека ли ще искате нещо да промените бе?
299
2
 
5
 
! Отговори
до307 преди 12 години
Ей много бързо се върна от протеста бе мушморок!!!!
298
4
 
6
 
! Отговори
mun4o преди 12 години
Повечето коментари ясно показват, че всеки народ си е заслужил съдбата. Просто, недоучено, малоумно племе, което е елементарно лесно да бъде манипулирано, разделяно, насъсквано един срещу друг и т.н.
297
1
 
9
 
! Отговори
еретик преди 12 години
Протести???? ВМРО и Атака на бърза ръка яхнаха чужд кон (на БСП) само и само да си вдигнат малко рейтинга. А ДПС в сянка потриват доволно ръце.