Младенов се мъчи с доходите

"Увеличаваме повече заплатите при ръст на производителността"
Обновена: 27 апр 2012 14:52 | 27 апр 2012 09:46,
134
Младенов се мъчи с доходите
Данни за безработица над 12% не са верни. Снимка: БТА

"През последните 15 години изостанахме много по отношение на доходите на българите. Мъчим се да наваксаме, но в криза е много трудно".

Така социалният министър Тотю Младенов коментира пред bTV данните, които изпращат България на дъното в ЕС по минимална работна заплата.

Той допълни, че желанието на управляващите е да има по-големи растеж, БВП, приходи и производителност, за да си позволят по-рязко повишаване на доходите.

По думите му въпреки утежнената икономическа ситуация през последните три години данните показват повишаване на средната работна заплата.

"През 2009 г. тя беше 609 лева, през 2010-а говорим за 640 лева, а за миналата година средното трудово възнаграждение е било707 лева, горе-долу се догонва инфлацията, което никак не е малко", коментира Младенов.

Той уточни, че в програмата на правителството до 2015 година е заложена най-ниската възможност за увеличение. Предвижда се всяка година минималната заплата да скача с по 20 лева и на края на плана да достигне 350 лева.

Още по темата

Социалният министър увери, че е запознат с проблемите на хората по отношение на некоректните работодатели, има и списък с проблемните предприятия в страната.

"Въпреки това няма как да се криминализира неизплащането на заплатите, в Европа не съществува такава практика", обясни Тотю Младенов.

"Все пак в Наказателния кодекс има ясен текст – когато дадена фирма е в несъстоятелност и в рамките на 30 дни не е уведомила съда, подлежи на съдебна отговорност. Оттам нататък си има институции - прокуратура и съд, налагат се санкции, а всички са длъжни да изпълняват решенията на съда", каза още министърът.

По думите му Инспекцията по труда и НАП засега работят в доста добро сътрудничество срещу некоректните работодатели.

Данните за безработица над 12% не са верни, официално тя е 11,5%, като очакваме леко да намалее в следващите месеци заради сезонното раздвижване и традиционно повишената лятна заетост, заяви още социалният министър.

"За щастие не сме в първите 8 места по най-голяма младежка безработица, което е много добър-показател", констатира Младенов и отбеляза, че над 2000 млади хора са намерили стажове при работодател по програмата "Конкурентоспособност".

Тенденцията в Европа е платеното майчинство да се намалява и жените по-бързо да преминават към активно търсене на работа и влизане на пазара на труда, отбеляза Тотю Младенов.

По думите му българските майки нямат особено основание да са недоволни, тъй като Брюксел настоява за платено майчинство до 20 седмици, а у нас то е над 410 дни.

"Т.е. тази придобивка ние я имаме и сме горди от това, и ще продължи да я има. Но усилията ни са насочени към по-бързото връщане на тези майки на пазара на труда", заяви Младенов.

За тази цел с финансовата помощта на Световната банка в 60 общини се изграждат допълнителни детски заведения, за да имат родителите къде да оставят децата си и да се върнат към работния процес, допълни министърът.

Той засегна и темата с парите от Сребърния фонд, които финансовият му колега Симеон Дянков предложи да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа.

По думите на Младенов по време на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество са били направени разумни корекции на размера на инвестициите.

"Нивото беше смъкнато от 70% на 30% за влагане в книжа, трябва да се инвестират разумно с пълна гаранция за сигурността им. Така че, корекции - да, отстъпление – не", подчерта социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: Тотю Младеновдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мене ми се чини, че Тотю плещи глупости... Щях да коментирам една по една *** няма смисъл...
111
0
 
6
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Тия пусти майки! През периода 2005/9 взеха неправилно рязко да раждат повече деца, за първи път в последните 20г.! Сега всичко си дойде на мястото. Раждаемостта отново падна, а правителството вкара жените в пазара на труда! Не, че и без това безработицата е рекордна, що да не се увеличи още малко! А после се чудят защо пенсионният фонд се дъни и хората напускат страната!
110
0
 
8
 
! Отговори
Бойкомет преди 12 години
Тотю рече и друго, че щели да повишат пенсиите с 50% от инфлацията, която е 1.7% - на 100 лв с 80 стотинки. Ама по въпросът нахранените *** мълчат като трътки, щото име е забранено да говорят. Тотю лъже, откъдето и да погледнеш, ама ме е гнус да го обсъждам. Тия трябва да ги свалим, колкото по-рано, толкова повече хора ще спасим от гладна смърт.
109
0
 
5
 
! Отговори
кики преди 12 години
бозави думи.
108
0
 
9
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Г-н Министре, щом държавата не може по закон да се меси в частна фирма, която не осигорява работниците или не им плаща навреме заплатите, то тя може да им съставя актове. Като се насъберат достатъчно средства, защо не ги даде на работниците като заплати. Даже няма да има нужда от намесата на съда. Ето един ПР и няма да има нужда Бойко да харчи хиляди за хеликоптера и за антуража си. Работниците ще са доволни и ще хвалят държавата респ. правителството. Те ти булка Спасов ден !
107
1
 
23
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
.. а през последните 3 години с помощта на Геноцида доходите ни изоставаха с космическа скорост.
106
1
 
14
 
! Отговори
weg преди 12 години
Tamna gerberastiya e obvila stranata v platen mrak i otnikade nadezhda vzora ne vidi!!!!
105
0
 
20
 
! Отговори
омбре преди 12 години
Тоя мишок се мъчел дреме му той е само параван и като такъв заслужава презрение.Трудно било в криза ,а данъците се увеличават безработицата е ужасна а заедно с това и беднотията.ВЪН НЕКАДЪРНИЦИТЕ И БАНДЮГИТЕ ОТ ВЛАСТА Милиардна контрабанда,корупция и разхищения.
104
1
 
19
 
! Отговори
ние преди 12 години
Ние младите сме бъдещето , поне така ни казваха . Но какво бъдеще сме ние след като дори образовани със знания , езици , компютри , желание и мотивация ние не сме търсени от никого . Или ако по случайност ни вземат ни унижават с жалко възнаграждение смазващо желанието и хъса ни за живот . Не това обаче е страшното ,а че липсва перспектива . Вие г-да унижавате и мачкате вашето бъдеще . Как очаквате тогава нашето бъдеще , нашите деца , вашите внуци , да бъдат и те светло бъдеще , да развиват д-ват
103
0
 
21
 
! Отговори
хм преди 12 години
Минималната заплата трябва да гарантира някакво достойно съществуване ,а не виждам как 270 или дори 320 лв биха го направили . Минималната трябва да е поне 500лв , а средната 1000 лв , не виждам как другояче ще започнем излизане от тинята . България едва ли някога ще се оправи икономически , не вярвам някой да го позволи , чужденците не са умрели за нас , те си гледат своите интереси и с право . Не са виновни те , че не ни мислят доброто ,а че нашите не ни го мислят . Предатели долни , да горят
102
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Младенов се мъчи с доходитеТОТЬО, ТИ СИ МИНИСТЪР НА БЕЗРАБОТНИТЕ БЪЛГАРИ!БОРИСОВ Е МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НЕРАБОТЕЩИТЕ МИНИСТРИ!
101
1
 
31
 
! Отговори
УНИКАЛНИ ЛЪЖИ !!! преди 12 години
Чета и не вярвам на очите си, как тоя ЛОЛЬО се подиграва с грамотноста ни !!!Средната заплата се била вдигнала, ДА според статистиката, но защо??? Защото огромна част от заетите в частният сектор бяха съкратени, а на всички е ясно че осигуровките там са на мин.праг !!! За сметка на това в администрацията бяха назначени "наши" хора на макс.възнаграждение за съответната длъжност !!!Безработицата и аз съм на мнение че не е 12 % над 25 % е !!! Справка, по осигуровки в НАП не в бюрата по труда !!!
100
0
 
10
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
Има имоти бе, как да няма...Понеже Цвъко е върхът, на англичаните купили си жилище тук им изтръгват и кабелите от стените...
99
1
 
3
 
! Отговори
иво преди 12 години
Мъка,мъка...А като стигнеме до пенсиите.....
98
2
 
8
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
Навскяъде по света се работи с брутна заплата , никъде нетно и се взема винаги усреднено число.
97
14
 
2
 
! Отговори
до антикомунист преди 12 години
бенизнът е скъп точно заради овите комунисти, които са подписали договори за постъпателно покачване на цените спрямо пазарните. Актуализираха, защото го имаше балонът с имоти, който се спука и само *** може да разчита на имотите и да се хвали как с тях се повишил брутния вътрешен продукт...Сега няма имоти, откъде да ти актуализират заплата и пенсия ?...
96
0
 
13
 
! Отговори
high преди 12 години
Как се определя заплатата в даден бранш? Ами събира се шефовете в даден бранш, уж председатели на асоциация и решават каква заплата се дава. не се ли забелязали- различни фирми, една и съща заплата за някои нива. Преди години една западна фирма искаше да даде по-високи заплати и мотивира хората, но другите "шефове" в региона започнаха бойкот, защото и другите хора щели да поискат такива заплати, даже се обърнаха към депутати и натиснаха с принуда фирмата да даде същите ниски заплати....
95
0
 
31
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
Еи ....тез зорлем ще ме накарат да гласувам за БСП Там поне актуализираха пенсии и заплати ...тц тц тц .....и бензина беше по евтин , макар че на международните пазари петрола беше стигнал 147 $ за барел...тц тц тц хептен за абдали ни взеха от това правителство ....
94
1
 
25
 
! Отговори
кол преди 12 години
Важното е да има производство на ***.Този сектор на икономиката е приоритет за всички правителства.
93
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква производителност, като няма производство? Няма фабрики, няма металургия, заводи, Белене. Няма износ, а само внос на евтини ***.. Всичко е мижи да те лажем!