След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе вие луди ли сте. В жилището ми имам тройно по-висока сметка за ток. Какви 40 дни? Всичко работи както предишните месеци и януари беше по-топъл от декември. *** лъжливи! Вън тия *** от държавата. Албанците изгониха ЧЕЗ като мръсни кучета, а ние траем тая мафия доживотно. Роби.
15
0
 
47
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
От цялата работа единственото ,което разбрах е ,че пак ще си крадът по същият начин просто фактурите ще са по-различни.Отново се опитват да минат по тънката лайсна и да ни направят на ***.
14
0
 
18
 
! Отговори
123 преди 11 години
"220 киловолта"..mmm Защо пък не :) .. в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби - не трябва ли те да си ги плащат тия 'загуби'? Абе направо да се махат и общините да поемат цялата дейност;; аман вече!!
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано не плащаме на същите крадци които ни докараха триглавата ламя и сега доволно потриват ръце. Ръцета с които взимаха комисионните.
12
0
 
30
 
! Отговори
dimolarev преди 11 години
Късно е либе за китка. Като се обърне каруцата пътища много. Има още много поговорки които са точно за този случай. Къде бяха институциите когато ни драха на живо. Сега се сетиха да реагират,но връщане няма казано е от народа че ,,Г.з глава затрива". Вдигаха си печалбите правиха се на ударени докато ни взеха и последната стотинка а се правят на ощипана ученичка. Трябва веднъж и завинаги да изгоним кожодерите и техните слуги от България.
11
0
 
17
 
! Отговори
бах маа му преди 11 години
абе тея съвсем май за *** ни имат ((((
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не щем нов вид фактура, а по-ниски сметки! Не го ли разбрахте! Тиквочи мръсни!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само че разбираемата ми фактура не променя положението, че повече от 50% от цената я плащам за нещо странично, а не за реалната консумация. Монополите и държавата трябва да спрат да хвърлят прах в очите на хората. Разни мародери като Костов им се дава трибуна да говорят против национализацията (единственото спасение на българската индустрия междувпрочем), а Дянков и Добрев повтарят като папагали, че било европейско монополите да продължат да ни грабят. До кога? ПИСНА МИ!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GERB - оставка!
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОРАТА МОГАТ ДА СМЯТАТ КИЛОВАТ ЧАС ПО ЕДИ КОЛКОСИ СИ СТОТИНКИ , ДА ПРЕМАХНАТ ТОЗИ ПРЕНОС НА ЕНЕРГИЯ ОТ ТАМ НИ КРАДАТ БЕЗ БОЖНО , С ЖИЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ ОЩЕ ПЛАЩАМЕ КАБЕЛИ , ТЕ ПЛАТИНИНИ ДА БЯХА ЩЯХА ДАСЕ ИСПЛАТЯТ, ДА СЕ МАХАТ ТЕЗИ КОЖУДЕРИ , ВЪН ОТ ДЪРЖАВАТА НИ
6
0
 
32
 
! Отговори
колко процента ? преди 11 години
В сметката задължително трябва да пише и колко процента печалба (марж) си слага и доставчика, и топлинния счетоводител, и ДКЕВР, и НЕК! (Пропуснал ли съм още някой "посредник"?)
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя и сега си е разбирама- Колко струва токът и как се изчислява?- Костов + Симеон + Станишев + Бойко + Акцизи + 20% ДДС
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намалете сметките, а не сменяйте буквите от фактурите нещастници!
3
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
220 киловолта хаххаа
2
0
 
53
 
! Отговори
манипулатори преди 11 години
Пак се манипулират нещата и се опитват да се измъкнат политиците! Проблема е тежко социален - 25 години хората биват крадени безобразно от кой ли не, доходите не помръдват, а цените растат непрекъснато и няма как да се покриват разходите. Въпросът е на оцеляване, но сит на гладен не вярва!
1
0
 
51
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Муахахахахаха. Колкото и разбираема да е фактурата от нея ще става ясно, че пак те крадат, но тоя път ще са ти обяснили как!