"Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!"

140 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски
19 фев 2013 07:47, Елка Василева
137
"Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!"
Покланяме се пред делото и паметта на Васил Левски. Снимка: Булфото

Преди 140 години Апостолът на свободата Васил Левски увисна на бесилото. Пред паметника на великия българин в София тази вечер ще се състои  церемония – поклонение.

В края на 1871 г. Васил Левски създава гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна вътрешна революционна организация и избира за неин център Ловеч, разказа за БТА уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

За последен път в Ловеч Васил Левски е бил на рождественските празници на 26 декември 1872 г., но е трябвало е да дойде по-рано. На 10 декември прехвърлил Балкана, когато получава индикации, че в Ловеч го грози опасност, че има предателство. "Това са инсинуации, чиято цел е Левски да не идва в Ловеч, за да не компрометира комитетските дейци", разказва историкът. Вината се хвърля върху поп Кръстю.

От 10 до 25 декември, когато идва в Ловеч, Левски стои в тайна къща, която изследователите търсят и до днес. Според някои тя е в Стремската долина, други считат, че е в района на Троянския манастир - къщата на Найден Хасъмски, други я търсят в Микре. Има и такива, които предполагат, че той през това време е в Ловеч, в къщата на Никола Сирков, но не се издава пред своите съратници и сподвижници и симулира, че е далеч. Според друг изследовател е една от колибите в ловешките лозя.

Историкът от ловешкия музей припомня, че целта е Левски е да прибере архива и да го отнесе в Букурещ. Там той е трябвало да вземе участие в проектираното събрание на БРЦК, което да насрочи дата за евентуално всеобщо българско въстание.

Пристигайки в Ловеч, той отива в къщата на Никола Сирков, където се съхранява архивът. Зашиват го в самара на един кон. Никола Сирков уговаря своя братовчед Никола Цвятков да придружи Левски до Велико Търново. Освен това изпраща Христо Цонев - Латинеца, който е държател на Къкринското ханче, да го отвори и да посрещне Левски. "Никола Цвятков, на когото дължим информацията за последното пътуване до Ловеч, твърди, че Левски е успял да се снабди с тескере (документ за самоличност на ловчански гражданин-кръчмар). Никола Сирков отчита на Левски три хиляди гроша комитетски пари за оръжие, които са обърнати в злато, в лири", разказва уредникът. На 26 декември преди Левски да отпътува, посещава къщата на Величка Хашнова. Искал е да се срещне с поп Кръстю, но събралите се там съратници му казали, че не може, защото около къщата му патрулират заптиета.

В рамките на два дни Левски отива в крайния квартал "Дръстене", минава през "Вароша" и отива в долния край, от там тръгва по стария севлиевски път. Пред него вървят младежи, водени от Христо Поплуканов, които наблюдават обстановката по пътя, уж че играят на топчета. Никола Цвятков тръгва по стария път, известен като чилийския, който в един момент се съединява със севлиевския път.

Левски и Никола Цвятков се събират, като Цвятков язди коня, в чийто самар се намира архивът, а Левски върви пеш. Пътуват за Къкрина. На шест километра от Ловеч, в местността "Пази мост" срещу тях идват две турски заптиета. Това става в късния следобед. При тази среща полицаите забелязват първо Никола Цвятков. Левски се отклонява встрани на пътя. Те питат кой е този човек. Цвятков отговаря "Кой знае?". Тогава питат Левски: "Ти кой си?". Левски казва: "Аз отивам на лозето си" и накрая завършва: "От Ловеч съм". С това срещата е приключила, разказа уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

Към 18.00 часа пристигат в Къкринското ханче и заварват къкринци, които се веселят с чаша в ръка. Латинеца им представя Левски като Христо Иванов - Големия. "Груба грешка. Той е къкринец и дори се оказва, че е кръстник на децата на един от посетителите. Левски все пак успява да се измъкне от ситуацията", допълва историкът.

След като си заминават посетителите на хана,Христо Цонев - Латинеца, Никола Цвятков и Левски остават да вечерят, правят план за следващия ден. Латинеца им обещава,че ще ги преведе през обходни пътища. В полунощ Никола казва на Левски да стават и да тръгват, но той отказва, към 2.30 стават. Латинеца излиза да търси два коня. След това на вратата на ханчето се чука и когато Никола отива да отваря, чува гласа на същото заптие, което са срещнали предния ден при Пази мост.

Левски тръгва да бяга през задния вход и се насочва към врата, която е от плет. За да не скърца, той тръгва да прескача портата, но опитът се оказва неуспешен, дрехите му се оплитат в стърчащите нагоре колове и пада напред по очи.

Зад дувара имало три заптиета, които скачат отгоре му. Той успява да се отърве и прострелва един от чаушите Хюсеин Бушнак в пръста. "След като става дандания, останалите заптиета се съсредоточават на това място, стрелят залпове. В момент, когато Левски не може да реагира, едно от заптиетата замахва с нож и му реже половина на лявата ухо, хващат го и го връзват с пояса му. По този начин е заловен Левски", разказва уредникът в Регионалния исторически музей в Ловеч Теодор Тончев.

След това заптиетата правят обиск на ханчето. Латинеца и Никола Цвятков отричат, че познават Левски. В един момент там вкарват един човек, който е обезобразен и те не могат да го познаят. Разбират, че това е Левски, когато той казва: "Прощавайте, братя, и ти, мило Отечество, за тебе аз отивам!".

Вече 140 години Къкринското ханче пази спомена от този пагубен за Отечеството момент - залавянето на Апостола на българската свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
ДЯКОН ЛЕВСКИ преди 11 години
ДЯКОН Е СВЕЩЕНИЧИСКИЯ САН НЕОБРАЗОВАНИ ЮРОДЕ!
76
0
 
4
 
! Отговори
M преди 11 години
Дяконе, дяконе, добре, че не виждаш какво се случи с идеалите, за които си даде живота!
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БОИКО ВРЕДЕН!Не словоблудствай!
74
2
 
3
 
! Отговори
3 преди 11 години
Драги Българи,защо допускаме Станишев и Доган царя трактора първаноглу и всички душмани на бг,дасе кефят за този резил които предизвикаха,кажетеми гн Борисов за кой се бори толкоз срещо тройната коалиция,за нас за Българският народ.Бойко е кадърен човекът запретнал ръкави дасе бори срещо БГ мафията да спаси България от най опасната мафия на балканите която е от 100 години.Само той се опълчи да я пребори и дая вкара в затвора както и започна,гн Цацаров тъкмо ги подхвана.Само ГЕРБ.
73
1
 
8
 
! Отговори
140 години преди 11 години
Поклон пред светлата памет на Левси !Птедставете си колко пъти е ритан и обезобразяван .Във Велико Търново е измъчван със железа , които още се пазят ! На бесилото е отведен разкървавен , но ни учеха , че сам се е удрял !Поклон !!
72
0
 
8
 
! Отговори
Anichka преди 11 години
Има коментари от хора подписали се с турски имена и изявленията им са страшно провокативни. Много тенденциозно е това...
71
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престанете да политизирате в статия, която трябва да почете паметта на един велик българин. Имена на съвременни български политици и партии звучат грозно и цинично, дори само да са изписани в коментарите под тази статия. Поклон пред Васил Левски, дал живота си за това ние да бъдем днес свободни.
70
2
 
11
 
! Отговори
Велика преди 11 години
Толкова е глупаво да се тълкуват целите и идеите на Левски след 140 години от смърта му. Историята не е точна наука,тук сравнително малко теореми и аксиоми има.Съвсем друго означава името Левски-непреклонен дух,дързък вожд,целеустременост и ясен разум,от които българина има нужда и днес,и занапред.ТРЯБВА да се преклоним пред тези добродетели. Вярвам,че не е случайност съвпадението м/у честването на символа Апостол на свободата и пробуждането на българския народ тези дни. Левски живее в сърцата.
69
6
 
6
 
! Отговори
БОИКО ВРЕДЕН! преди 11 години
ДЯКОНЕ ТИ СЕ БОРИ ПРОТИВ ТИРАНИЯТА ТУРСКА НО ДОЙДЕ ТИРАНИЯТА БЪЛГАРСКА ОТ ГРОБ И БОЙКО БОРИСОВ! БЪЛГАРИНА БОЙКО ДА УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИ!бойко БОРИСОВ Е СМЪРТЕН ВРАГ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ И НА БЪЛГАРИЯ! ТОЙ ОБСЛУЖВА САМО ОЛИГАРСИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ СИ ШЕФОВЕ! ЗА НЕГО ВИЕ СТЕ *** И ЛОШ МАТЕРИАЛ! АКО ПЛИЦИЯТА ВИ БИЕ ОТГОВОРЕТЕ С ***! УСПЕХ БРАТЯ ДА СТРОШИМ ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА ГЕРБ И ЮДА/БУДА/!
68
2
 
7
 
! Отговори
Мислителя преди 11 години
Идете в Кърджали, и чуйте как часовника на всеки кръгъл час пуска патриотични песни а не можете да чуете българска реч ,ще помислите че сте в Турция. Да живее емигрантска България
67
3
 
6
 
! Отговори
Мислителя преди 11 години
Сега всички милеят да станат емигранти и час по-скоро да преминат през терминал 2 на летище София и да забравят за България. Прогонват ни като ни оставят гладни и бедни,живеели сме с най-ниските цени в европа и с унизителните ни доходи.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едва ли биха се "ужасили " вероятно щяха да направят това което прави народа сега - отстоява правото си да бъде Народ , а не чужда *** и " беден потребител "
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На церемонията -поклонение ще присъстват ли Б.Б. и Цецка???
64
1
 
5
 
! Отговори
мислителя преди 11 години
Аз лично смятам че достойните хора дали живота си за България биха се ужасили от това което се случва. Те са били хора милеели са за българия за разлика от всички управлявали ни от тогава до днес. Както се казва в народната приказка Българио за тебе те умряха.
63
6
 
2
 
! Отговори
italianpower преди 11 години
Научете датата най-сетне! 18-и февруари! Това, че два века след това се е кумулирал още един ден заради несъвършената ни система за измерване на време не ви дава право да сменяте датата! Обесен е на 18-и февруари, чества се на 18-и февруари!
62
2
 
16
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Явно не си учил достатъчно история. Левски е бил запитан от свои съратници, след като победим дали ще стане цар, а той отговорил - и сега си имаме цар. Той не е искал власт. Сам е заявил, има го документирано, че ще отиде да помага на други народи да се освободят. Но просто е необходимо повече да се чете, а не да се првят свободни съчинения ала жълт вестник. Просвещавай се!
61
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изсъхнат пръстите на всяка форумна мишка, позволила си да каже лоша дума за Апостола.
60
2
 
10
 
! Отговори
Молба преди 11 години
до *** : моля , изтрийте поста на серхан и всякакви подобни !
59
1
 
12
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Едва ли е бил комунист ! Не мърсете темата с партийни теми !Един е Народа и това е Първостепенно !Имайте уважение и респект към хора много по - достойни от нас !
58
19
 
3
 
! Отговори
Караибрахимов преди 11 години
Всеки сам решава за какво да се бори, но нека да не се поддаваме на държавната пропаганда. Васил Левски се е борил и той за власт, едва ли някой може да отрече това. Искал е България да се отцепи от метрополията, по какви причини е спорно да се съди, защото по това време местното население е живяло добре и не е правило преходи и реформи.