Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
19
 
! Отговори
ПУШАЧ преди 10 години
Предлагам правителството СПЕШНО да определи дата за избори!! Целия свят се бори с всички средства срещу тутюнопушенето само бай *** червения *** прави на обратното!!
51
7
 
10
 
! Отговори
Сахо преди 10 години
ще върнат пушенето и ще си заминат окончателно така като гледам... Пеевски ще ви се види като малка грешчица...
50
6
 
8
 
! Отговори
Владо преди 10 години
До АнонименТо не е популизъм това. Вижда се, че дори част от пушачите искат забраната да остане. Някой им бута нещо под масата на управляващите. Интересно кой? :)
49
5
 
10
 
! Отговори
пасивното тютюнопуше преди 10 години
Непушачите, след 30-минутен престой в помещение, където се пуши, имат почти толкова въглероден моноoксид в кръвта, колкото активните пушачи, когато изпушат една цигара.
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Популизъм, популизъм, популизъм.......
47
4
 
6
 
! Отговори
Специалиста преди 10 години
Какво се оказва, че ако разрешат пушенето ще има отлив от непушачи. От трън та на глог
46
6
 
12
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец,Въпросът дори не опира до заведенията, а до факта, че откак е влязла в сила тази забрана, доста хора намалиха цигарите - именно защото трябва за всеки фас да излизат навън ;) Т.е., купуват по-малко цигари. Което удря по интересите на...?
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че Спас Лакомото е взел рушвет, за да върне пак тази идиотщина, е повече от ясно.
44
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 10 години
ЗА БИЗНЕСА Е ЯСНО КАКВО ИСКА - ДА СЕ ПУШИ. ЗА БОЛНИЦИТЕ Е ЯСНО КАКВО СЕ ИСКА - ДА ИМА БОЛНИ СЛЕД ТОВА, ДА ИМА ХИЛЯДИ РАКОВО БОЛНИ
43
5
 
15
 
! Отговори
Владо преди 10 години
До софиянецАми посещавай ги. Никой не те спира! Това си е твой избор. Спират те само да пречиш на останалите. Аз ако дойда на твоята маса и ти излея примерно целия оцет в яденето, защото ми е кеф, как ще се почувстваш ти? Приятно ли ще ти бъде да ядеш? На мен не ми е приятно да ми димиш, докато ям.
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като вкараха закона по точно забраната за тютюнопушенето някой хора явно се почувстваха по Големи Европейци от Останалите си Сънародници ЕГАТИ СЕРСЕМИТЕ
41
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 10 години
Булгартабак е собственост на Борат, a в УС са *** Нинова и Анна Янева от БСП.
40
6
 
21
 
! Отговори
К'во? преди 10 години
Ако отменят забраната те тогава заведенията ще видят какво се нарича истински отлив на клиенти!
39
6
 
15
 
! Отговори
Владо преди 10 години
До софиянецНа никой не му пука, че си спрял да ходиш по ресторанти. Да не би някой да те кара да излизаш на студа?? Стой си на топло и си яж. А не като последния *** да димиш на всички в заведението!
38
4
 
20
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 35Приятелю, много хора след като забранихме да се пуши, започнаха и по-рядко да пушат зимата - говоря за хората които ни бяха редовни клиенти. Излиза на студа за една цигара през един час. Той ще стои 2 часа в заведението, но ще прежали 10 минути за 2 цигари на студа. Нещо повече, започнаха да водят малките си деца в заведението защото беше чист въздуха- нямаше цигарен дим. Семейно идваха с децата си!Няма как да ти го обясня- ти си в друга виртуалност сякаш!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКанабисът по един или друг начин, поне за медицина и лична употреба трябва да е разрешен. Той няма нищо общо с другите изброени от теб неща.
36
4
 
28
 
! Отговори
Ivo преди 10 години
Пушач съм от 20 год,но съм твърдо против отмяна на забраната,много по добре е да излезеш навън да пушиш и след това на влезеш на незадимено, отколкото да влезеш в лисичарник.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде пускайте и хероина,марихуаната и кокаина свободно,разрешете алкохола при шофиране и изнасилването.
34
4
 
11
 
! Отговори
аха преди 10 години
На БСП май ще й случи случка в близко бъдеще. Народа няма да е в заведенията, ами ще е на улицата.
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майко мила, за 5 месеца всичко провалят! *** червена!