Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
17
 
! Отговори
До huge преди 10 години
Като отидете 3 пушача и 3 непушача на заведение в различните ли зали сядате или пушачите омрънквате живота на непушачите, че не можете 1 час без цигара?
71
16
 
6
 
! Отговори
huge преди 10 години
До Eve1 : Обръщам внимание, че цивилизацията означава взаимен респект. Ако непушачите имат заведения, и пушачите следва да имат такова право. Всичко друго е фашизъм. За мен чисто и приятно е в заведенията, като има много дим.
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз миналата зима с удоволствие ходих да вечерям навън без да се усмърдявам, дори много от колегите ми пушачи признаваха, че са доволни, а и можех да се видя с приятелите ми с деца.сега като по предната зима ще си седим вкъщи, да видим колко много ще са напред горките ресторантьори.
69
5
 
10
 
! Отговори
На тия явно преди 10 години
ритника след Пеевски не им е достатъчен!Герб бяха зле, ама тия вече съвсем ги задминаха...Дано и четирите партии да са в парламента за последно!Не че Реформаторският блок е стока, но дано се появи някой нормален вече...
68
4
 
17
 
! Отговори
dsd преди 10 години
В Дания пък забраняват пушенето и на гарите, и спирките на ГТ...ама вие това няма да го напишете....После може да си помислите кои държави в Европа просперират....и наркоманите им светнаха очите веднага.....
67
4
 
16
 
! Отговори
1 преди 10 години
То ако така ще я караме през 4г. не знам докъде ще стигнем.Едни ще идват на власт и ще забраняват,следващите ще идват и ще разрешават.Къде е държавната политика в случая.Просто се вижда,че има лични интереси.И като кажат,видите ли в някои страни в Европа било така.Еми да ама в други не е .Толкова ли са *** нашите дупетати,че за всичко гледат от чуждите страни и не могат нищо да измислят сами.Ако е така да си заминават всички и да си внесем депутати от Европа.
66
4
 
11
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец,Социалистите решават подобни липси по един много *** начин - по-висок акциз и по-високи цени :DЯвно тази забрана е ударила зверски някому по джоба, че толкова драпат да я връщат.
65
5
 
19
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
Вместо да сме цивилизована държава ще се връщаме назад към Афганистан и ще пушим навсякъде,като танибали.Вижте колко чисто и приятно е сега в заведенията,като няма дим.Лобито на мазните ресторантьори надделя в парламента и ще отмени забраната за пушене.
64
21
 
4
 
! Отговори
huge преди 10 години
Браво!!! Адмирации и поклон на тези хора! Демокрацията е право на избор, а не диктат на хипохондрици-аскети над нормалните хора!!! Децата ходят по сладкарници, не по кръчми, казина и бардаци! ЕВАЛА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ИМА ДОСТАТЪЧНО ЗДРАВ РАЗУМ ДА НЕ КЛЯКА ПРЕД ВСЕКИ ИДИОТИЗЪМ, КОЙТО ИДВА ОТ БРЮКСЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!
63
10
 
3
 
! Отговори
До всички Непушачи преди 10 години
Даже и като в Щатите да стане като по времето на сухият режим Пак ще си вия Махорки само и само да ви Вгъдявам Бацили
62
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пушач съм но и на мен ми беше по приятно в заведение в което не се пуши. Тези от БСП се чудят как да купят тълпата, няма да се очудя ако и хашиш предложат на народа
61
5
 
4
 
! Отговори
до софиянец преди 10 години
Остави захлупените непушачи, без акцизите известно време ще пълнят дробовете си с въздух, а след време и стомасите. :D
60
9
 
11
 
! Отговори
:) преди 10 години
Най-накрая! Доживях да видя дългоочакваните за бизнеса стимули. Вече преборихме кризата!
59
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До bashkirchoПич то от там никой не се е отървал.
58
7
 
13
 
! Отговори
Гугутката преди 10 години
Абе имам наблюдения от София пушачите ... под всякаква критика едни нагли муцуни някои оттях ... кошче до тях идва транспорта им и те пушат фас-а вече като да се качват и го изстрелват в произволна посока ... всеки ден е така никога почти в кошчето . Когато си *** по природа нямаш никакво абсолютно никакво право да се оплакваш от живота си в БГ не си заслужил по-добър живот със свинските ти селяшки навици ! Глоби до дупка за тия *** ! Бил съм и в УК и там неможе даси позволиш това катотук
57
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До bashkircho тези със синя кръв и сини венци да замълчат
56
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да пушеш или да не пушеш това е въпроса. А между другото не ходя вече по заведения и почнах да пуша повече. Там поне се съобразявах с околните.
55
2
 
5
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н софиянец, ако разбирам правилно, за да има акциз, трябва някой да купува. Не купува ли, приходите от акциза намаляват. Реално излиза, че държавата е заинтересувана поданиците й да пушат :D
54
4
 
4
 
! Отговори
nqkoi_si преди 10 години
Амчи ний най-убичами да си пушим, ама ни нъ ибе за кафинетата, чи праят малку убурот, щот масуву ръгат втора цедка кафеджос на хорцата, ама най-нъ ибе за наште хутели, чи заради 3 месяца зимен и 3 месяца летен сезон сме гутови и майка си да продадем, та вас ли няма?! Ай сиктир *** тука! Тук е БЕС ***!!!
53
5
 
6
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Няма какво да се оплакваме , ние позволихме тези да са на власт, ние си стоим у дома и сме силни само пред клавиатурите, ние " ходим за гъби " в деня на изборите, сега ще си ги търпим. Това е положението уважаеми сънародници, гответе се за зимата, както винаги тя ще е тежка, но пък в кръчмите ще се пуши. Може да сме гладни, ама ще сме омирисани, явно това е кефа български.