Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП

Аргументите: Така било в редица страни в Европа
Обновена: 3 окт 2013 23:25 | 3 окт 2013 19:09, Камелия Цветанова
253
Пушим в кръчмите, в офиса – не, предлага БСП
Снимка: Булфото, архив

След като по-рано днес заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев обяви, че отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата, от левицата изпратиха разяснения по темата.

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособени помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче забраната е добре да остане.

ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето, припомниха социалистите.

В Белгия пушенето е забранено във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша.

Още по темата

В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите, посочват като пример от БСП.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в повечето, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург, пише още в защита на предложението в позицията на левицата.

В БСП смятат, че с настъпването на зимния сезон стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а оттам ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения. От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока -  да отговорим на тези изисквания, не си спестяват и критиките към предишните управляващи социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
25
 
7
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
аз нямам нищо против да се пуши в кръчмите. там все пак се пие, нормално е и да се пуши. не си отишъл там да гледаш театри, кино или да се храниш. а за да пиеш по едно малко с приятели.
11
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В случай че имам Бар и съм пушач и работя по 8-10 часа в деня и си пащам данъците като поп не е ли твърде прекалено на всеки час да излизам на вън да се наслаждавам на климатичните условия на
10
2
 
27
 
! Отговори
livevil преди 10 години
За някои заведения забраната изобщо не е влизала в сила. Чудно ми е колко акта има написани на пушачи и на собственици на заведения, в които се пуши?!
9
8
 
51
 
! Отговори
Azz преди 10 години
Овчари! Пушете в спалнит си! Аз съм пушач и абсолютно одобрявам забаната за пушене на обществени места!
8
36
 
8
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Що ревете на чужд гроб, не знам. Който не ще да му пушат, да върви на кино. Още един бизнес ще се възроди.
7
6
 
41
 
! Отговори
losHo преди 10 години
това е най-деградиралата идея, но е функция на едно деградирало общество. горко ни!
6
12
 
30
 
! Отговори
Бахур преди 10 години
Пак се опитваме да ровим под дъното. Некомпетентното и неграмотно правителство отново изригва с пореден закон против здравето на собствения си народ, този път облагодетелстващ ресторантьорите. Искам да знам кога ще измислят един закон ЗА хората ... Като чета такива новини и ми изникват едни идеи за Бузлуджа, картечници и кървящи съсели.
5
15
 
44
 
! Отговори
ЖИВОТ БЕЗ ДИМ преди 10 години
ОСТАВКА за поредната ИЗЦЕПКА
4
11
 
36
 
! Отговори
varg преди 10 години
No smoking
3
14
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще привлекат пушачите и ще изгонят непушачите. Оборота дори ще падне. Аз и семейството ми -в заведение където се пуши няма да влезем
2
13
 
59
 
! Отговори
И преди 10 години
****ка ви *** ДЕ**АААААА .Едно хубаво нещо приехме и веднага скапани те лобита ще го прецакат.В Германия и заплатите са 2000евра защо не видите това ,а естествено се сравняваме с тях само в глупостите.Да идва тая зима скапана за да излязат най-накрая хората!
1
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отврат!