Двама студенти окупатори - заключени в ЮЗУ

Колеги им носят храна и вода
Обновена: 24 дек 2013 20:14 | 24 дек 2013 16:16, Петя Славова
86
Двама студенти окупатори - заключени в ЮЗУ
Снимка: Булфото

Двама студенти, които решиха да окупарт зала на Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград, остават заключени. Те имат право да напуснат сградата, но после няма да бъдат допуснати в нея – по заповед на ректора, която важи до 13 януари, предаде пред bTV един от Ранобудните студенти от Софийския университет (СУ) - Ивайло Динев.

Динев бе част от групата, която пристигна в понеделник от столицата в Благоевград в подкрепа на протестиращите и блокирани в ЮЗУ техни колеги.

„Вчера отидохме до ЮЗУ и повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана – те я качиха до студентите”, разказа още Динев.

Той допълни, че е имало опит за разговор с ректора на ВУЗ-а, но той не си вдигал телефона. От разговора стана ясно, че студентите окупатори в СУ ще празнуват Бъдни вечер и няма да напускат залата - някои дори смятат да доведат семействата си.

Ивайло Динев сподели още пред "Фокус": "Едни хора с власт използват празниците, за да потискат своите студенти, защото имат мнение. Студентите са им като „трън в петата” и се мъчат да ги изгонят”. Според него, се използват всякакви прийоми, които са типично ченгесарски и те говорят за едно друго време, а не за това, в което живеем. „Тези действия напомнят за други университети в страната, в които нямаше голяма публичност и ректорите се опитаха да подтискат своите студенти”, каза Ивайло Динев. Според него, студентите имат право на мнение и на позиция, те са заели една зала и не пречат на никого.

Ивайло Динев заяви, че ако до 26 декември не се реши този казус ще бъдат предприети протестни действия.

Отговор пред Дариг даде ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Мирчев. Според него в Югозападния университет няма заключени студенти. „В моите представи да си заключен означава да си затворен в пространство, което не можеш да напуснеш, а в случая не е така", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
27
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
За 150 дни комунистите с пари и лъжи успяха да променят мнението на хората.Ами заслужавате да сте бедни.Почвам да се замислям дали да не се изселя в Румъния.Там компартия няма, убиха си комунистите, не са носталгично настроени към комунизма. Строят фабрики и заводи, имат индустрия, няма безработица, няма криза, стандарта расте и е по-голям от българският. Въобще с две думи - няма комунизъм.
17
1
 
25
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Морала на ранобудните Талибани,Поразително съвпада с морала на ГЕРБ и Офшорналиев: Чрез наглост, към висок морал!КАКВО КАЗВАТ ПО-УМНИТЕ ОТ НАС- Моралът за болшинството хора е система за осигуряване на собствената правота. Р. Музил- Моралът на всеки човек има своята обратна страна, която той не показва без нужда, и доколкото е възможно я прикрива с гащите на благоприличието. Г. Лихтенберг- Моралът лесно се подменя с целесъобразност. В. КонстантиновЕстествено, Образец на МОРАЛ (фашистки) е да оскверняваш Демократичните институции и да гориш книги и плакати.
16
1
 
29
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Как се започват спонтанни протести Тръст за гражданско общество за Централна и Източна Европа (ЦРУ), плати на демагозите:- Училище за политика, ръководено от С. Безуханова - 300 000 $- Асен Генов - Фондация "14 януари" - 120 000 $- Фондация "Риск Монитор" с близкия до Меглена Кунева адвокат Йонко Грозев - 350 000 $- Институтът за развитие на публичната среда на А. Цонева - 200 000 $- Центърът за либерални стратегии на И. Кръстев - 137 000 $- Българският "Прозрачност без граници" с Огнян Минчев - над 200 000 $И за по 30 сребърника Талибите са разбесняха.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ разполага с 30 милиона, плаща на овцете и те послушно блеят !
14
1
 
20
 
! Отговори
Окупира се... преди 10 години
...само вражеска територия.Извършвайки този акт,те са развързали ръцете на администрацията да се разправи с тях ефективно.А тая ушатата съм я виждал,прави впечатление на наркоманка.А тоя с каската ако е тоя,който си мисля....ясна е работата...
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ранобудните непрокопсаници ще изкарат пари, за да си купуват изпитите, е нашите дипломи ще ги признаят, но когато цъфнат налъмите !Защо са на България толкова много ялови университети ?Безработни висшисти под път и над път - трябва половината университети да бъдат закрити, от тях никаква полза само скубат бюджета !
12
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Накой трябва да поведе това стадо страхливо. Това са хората това са лидерите на свободата. Браво младежи!!!
11
3
 
29
 
! Отговори
az- преди 10 години
Набирам съмишленици за окупация на централен Софийски хотел и намиращите се наблизо кръчми. Какво ще искаме ще уточним на място, както и от коя кръчма ще почнем. Разбира се заедно с окупацията ще обявим седяща ящна и пиеща стачка.
10
24
 
4
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До МонархистТо и полицията има зъби, които могат да бъдат счупени.А ти си промени ника на Комунист.В Гърция гледах как едни полицаи се правеха на отворени с тълпата и като се юрнаха хората срещу полицията и ги пометоха скапаните ченгета.Тук да не ти е Турция на Ердоган, че да убиват протестиращи?
9
3
 
28
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Тия окупаторите вече почват да стават супер смешни. Мине се немине и некой 'окупира'. Толкова ли няма полиция, която да им изпочупи зъбите преди Коледа, че точно на Коледа вместо мръвки да пият млекца и да карат на пюренца? То бива, бива, ама вече почва да става ужасно досадно за всички неколкоцина 'ранобудни' да се мислят за фактор.
8
2
 
28
 
! Отговори
az- преди 10 години
Ей, ученолюбива младеж бре. И на Бъдни вечер искат да си седят в аудиториите. А ние какви хаймани бяхме. От Никлулден та до Трифон Зарезан не можеха да ни вкарат в аудиторията :).
7
3
 
22
 
! Отговори
Мен преди 10 години
Лезбийката кристина от правноисторическия не се вижда на снимката
6
2
 
22
 
! Отговори
:) преди 10 години
Динев защо не оспори в съда заповедта на ректора, нали иска нов морал и правова държава?
5
3
 
12
 
! Отговори
Mustafa преди 10 години
Tiq sigurno s ot lainqnite studenti?!
4
5
 
12
 
! Отговори
буба преди 10 години
Абе тия нали искат нов морал?А реално са същите като мръсните комунисти - действат само с насилие, не приемат ни Христа, ни правата на другите хора!Аман от комунисти - стари и млади в тая страна !!!
3
31
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 10 години
*** винаги са си били терористи- избивали без съд и присъда, измъчвали в лагери... сега вземат и заложници! Ама като има още ***, които да гласуват за тях ще ни страда Родината!
2
5
 
21
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Загавието е сгрешено. Трябва да бъде друго:"И двамата студенти окупатори - заключени в ЮЗУ"
1
35
 
7
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
ОСТАВКА за червените *** в Благоевград!!