Детските надбавки - неефективни, нужна е промяна

Учени: Да се стимулира раждаемостта в семейства с по-висок образователен ценз
27 фев 2014 19:00, Надежда Бочева
106
Детските надбавки - неефективни, нужна е промяна
Снимка: sxc.hu

Детските надбавки са неефективен инструмент за провеждането на социалната и семейната политика в България. Това каза доц. Татяна Коцева от Института за изследване на населението и човека на форум за демографската политика.

„Те отнемат огромен финансов ресурс - половината от бюджета на социалното министерство“, каза тя като се позова на данни, оповестени в анализ от социалния министър Хасан Адемов.

Според доц. Коцева ефективността на тези добавки не е висока. Те трябва да намалят детската бедност и неравенствата в доходите на семействата. България обаче е с най-висок процент детска бедност от всички страни в ЕС – 51% от децата живеят в бедни семейства.

На практика добавките не изпълняват основната цел, за която са предназначени. Нашата препоръка е да се ревизира политиката, свързана с тях, също така да се промени начинът, по който се разпределят. В момента има имуществен ценз – доходите на всеки член на семейството не трябва да надвишават 350 лв., за да се получават съответните суми, допълни експертът.

Тя обаче припомни, че една голяма част българските семейства са работещи бедни – те получават повече от тези 350 лв. И в същото време нямат право на добавки. Затова учените препоръчват по-диференциран подход, свързан с прага на бедност и други показатели.

Огромен е проблемът с контрола – добавките трябва да се получават, ако децата ходят на училище, но сега санкционираните семейства са само 0,5% от имащите право на тази помощ през 2011 г. Ние знаем, че процентът на отпадналите от училище е далеч по-висок. Има и други проблеми – дали семействата използват по предназначение тези добавки, допълни доц. Коцева.

По време на форума част от учените са дали предложение да се стимулира раждаемостта в семейства с по-висок образователен ценз, каквато била практиката например в Сингапур. Имало е и предложения да се преустанови плащането на социални помощи „на калпак“, като тази система се замени с диференциран подход.

Доц. Коцева обаче уточни, че огромната част от семейните помощи в България отиват в семейства, където се възпроизвежда „некачествена раждаемост“. „Това са деца, които не получават нужните образование и квалификация, израстват в семейства без отношение към тези ценности“, уточни тя.

Татяна Коцева посочи няколко позитивни демографски тенденции: раждаемостта в България е на средно европейско равнище, а средната продължителност на живота се покачва, което тя отчете като безспорен знак за повишено качество на живот в страната. Освен това намалява детската смъртност.

„Преминахме през една изключително ниска раждаемост през 90-те години - дъното беше 1997 г., от 2004  до 2009 г. имаше известно покачване, а последните години раждаемостта отстъпва малко назад. Очаква се през 2013 г. да имаме ниски нива на раждаемост в страната, близки до данните от 90-те години“, коментира доц. Коцева.

При 64 хил. живородени деца през 1997 година, през 2012 г. този брой е бил 69 хил. За 2013 г. няма окончателни резултати, но се очаква броят на децата да е под 65 хиляди.


Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: детски надбавки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
20
 
! Отговори
дада преди 10 години
Учени: Да се стимулира раждаемостта в семейства с по-висок образователен цензЯ! Откриха топлата вода!
59
1
 
14
 
! Отговори
pepihno преди 10 години
няколко стъпки -тр всички да получават детски,но да са само до трето дете(ежентуално изключение за близнаци)-да са по големи за да може да помагат наистина или да са директно в натура памперси или нещо такова-и да са до 16 години на детето-и да се контролира да се дават на деца в училище само че така някой май ще си изгуби електората сред нашите `бели` събратя
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП = ***
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
2:0 за Лацио и Лудогорец отпадат.
56
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички държави се чудят как да не плащат и да им работят повече гражданите ,а ние тук го мислим ,дали трябвало да даваме пари на неграмотните и на най-нисшите прослоики за да стоят.Времената се промениха!На въпроса защо в Британия социалните *** се спират ,а в Бългрия се насърчават трябват да имат решение ,а не отговори ,че добре знаем защо ,но искаме деиствия!
55
2
 
21
 
! Отговори
тити преди 10 години
защо да няма референдум за това или всички ,или никой да не получава детски.щом не достигат парите,никой даа не ги взима.не е тайна,че така ще се спасим от ромите и ще има достатъчно кинти за пенсии,така че няма да е нужно да се увеличаава възрастта за пенсиониране.такаа ще има и баби,които иначе бачкат и ги карате да се притесняват как ще си намерят работа на 60 години,когато цял живот са работили в някой закрит вече от комунистите завод.
54
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората с по-висок образователен ценз, съответно с малко повече здрав разум и далновидност, не биха раждали деца нито за 50, нито за 100, нито за 150 лева детски надбавки. Те са наясно, че за пълноценния живот на едно дете е нужно много повече. Та, айде нема нужда да стимулирате образованите, достатъчно е да спрете да стимулирате неуките.
53
2
 
18
 
! Отговори
N преди 10 години
Детските надбавки са ефективни но за *** които хранят управляващите ни а българите куче ги яло те нали един ден ще им писне и ще заминат в чужбина там ще се оправят(така мислят за нас тези *** комунисти и *** които са на власт).
52
1
 
30
 
! Отговори
Пенка преди 10 години
Ромите са превърнали раждането на деца в средство за издръжка.Докога държавата ще стимулира това - безработни да имат по 5-6 деца и въпреки това жената пак бременна!
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма умнотия измислили умните глави от БАН!
50
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са врели-некипели. Просто спрете всякакви социални помощи без тези за инвалидите и на тяхно място сложете гарантиран базов доход. Така българската майка вместо 30 лева детски ще взима 80 лева базов доход, а *** вместо 400 лева от детски и социални помощи пак ще взима 80 и ще мисли, преди да снася чавета. А и положението на пенсионерите ще се подобри, ще се увеличи и покупателната способност.
49
1
 
11
 
! Отговори
Антисоросоид преди 10 години
До CIGOЦиго, не ни мисли нас, ами внимавай да не се срути колибата, в която живееш, върху простата ти глава освен, ако не обитаващ пещера!
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това е електората на комунистите само неграмотени *** и *** селяни гласуват за тях и те си отглеждат електората
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
препоръчано от учен които гледа дупетата на колегите си
46
1
 
9
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Като почистиш достатъчно таолетни ,минеш а чинии и след като си платиш наема за мухлясалата стаичка ,не само ще се върнеш ,но и ще си се псуваш защо си се подлъгал!
45
3
 
30
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Подкрепям с две ръце думите на доцент Коцева. Тя ми е преподавала преди време и тези проблеми сме ги обсъждали в университетските зали. Безспорен факт е, че финансовото стимулиране на висока раждаемост сред неграмотно население води само и единствено до увеличение на неграмотното население, но не и на образованата част на обществото. *** се похвалил пред баба ми, че той не работел, а се изхранвал само от соц. помощи и детски. В резултат дойде ли време за помощи, от *** не можеш се вредиш.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лацио поведе с 1:0 на Лудогорец с най-бързия гол в 1 минута.
43
5
 
4
 
! Отговори
ХМ преди 10 години
Защо все преди избори започват да говорят ба истинските проблеми?Който иска да остане и да чака отговора....Аз съм си взел вече еднопосочен билет за Западна Европа...И определено няма да се върна повече....
42
2
 
6
 
! Отговори
Paranormalix преди 10 години
Тая Коцева е *** на гадулка ако сравнява 2011 и 2012 с ГЛАДНАТА ВИДЕНОВА 97',то тогава хората нямаше кво да си сложат в устата та деца ли да правят,отделно от 64000 деца поне 80% българчета а сега как е обратното!!!
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Урбанизацията и концентрацията на населението в София са основни причини за демографската катастрофа. Младите семейства нямат жилище и отлагат децата или заминават в чужбина. В селата ромите изпреварват по раждаемост големите градове.