Проверяват полицаите с полиграф за лоялност, обяви Йовчев

МВР ще бори битовата престъпност с 5 програми
Обновена: 2 апр 2014 17:43 | 2 апр 2014 13:05, Веселина Йорданова
58
Проверяват полицаите с полиграф за лоялност, обяви Йовчев
Цветлин Йовчев. Снимка, Архив: Булфото

Периодични изследвания с полиграф на служителите в МВР са заложени в една от петте програми, с които ведомството планира да сведе битовата престъпност до средноевропейски нива.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев, който е представил доклад за тези престъпления пред министрите днес, очаква най-много време да отнеме именно програмата за интегритет на служителите в МВР - „създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и съпричастни към целите на МВР“.

Предвижда се в рамките й да се изградят правила за кариерно развитие, диференцирано заплащане и изграждане на ефективна контролна среда, включително чрез изследванията с полиграф на служителите във вътрешното министерство.

Още по темата
По думите му периодичността на изследването с полиграф ще се решава диференцирано според всяко едно от звената. Все пак Йовчев уточни, че става дума за периоди, по-големи от 6 месеца.

Служителите, в чиято лоялност има съмнение, ще подлежат на допълнителна проверка. Йовчев коментира, че ако тези съмнения се оправдаят, „е ясно какво се случва по закон“.

Докладът, представен пред кабинета днес, описва дългосрочни мерки, целящи устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност.

Регистрираните такива престъпления през миналата година са 120 000. Отделно от това МВР шефът отчете високо ниво на т. нар. латентна престъпност – тоест голяма част от битовите престъпления не са регистрирани. „Това са стотици хиляди граждани и техните семейства, които са понесли финансови и материални щети, нарушени са гражданските и човешките им права, понесли са страдание. Изключително болезнено е усещането, когато хората са жертви на този вид престъпления“, заяви вътрешният министър.

Той съобщи, че до средата на 2014 година администрацията в министерството ще бъде съкратена с още 5%, след съкращенията с 10 на сто през миналата година.

В доклада са посочени предприетите до момента мерки, сред които е промяната в организацията и дейността на жандармерията, изпълняваща задачи, свързани с противодействие в местата с концентрация на битова престъпност.

Именно в тази връзка МВР ще разработва 5-те програми, които според Йовчев ще гарантират устойчиво и успешно противодействие на този вид престъпност. По думите му по някои от тях вече са направени съществени стъпки.

Програмата за превенция на престъпността предвижда ефективно наблюдение и контрол на криминалния контингент, за което в рамките на ГД „Криминална полиция“ ще се създаде и такава дирекция.

Елемент от програмата за сътрудничество с гражданското общество е организацията и управлението на система от извънщатни сътрудници, както и активно взаимодействие с частните охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местната власт. Йовчев уточни, че става дума за предоставяне от информация, а не за съвместни акции.

Следващата програма е разработена от социалното министерство. По програми за временна заетост се предвижда назначаването на хора, които ще подпомагат противодействието на битовата престъпност. Йовчев уточни, че става дума за отдалечени райони, в които има голям проблем с битовата престъпност и не може да си осигури постоянно полицейско присъствие.

Те ще преминават кратко обучение и ще бъдат в комуникация и взаимодействие с органите на полицията. Министърът разясни, че правомощията им ще бъдат обмислени много внимателно, „за да не минем една определена граница“.

Във връзка с програмата за повишаване на способностите в МВР екип от Академията на МВР разработва стандарти за добро управление на министерството на база добри международни практики.

Йовчев акцентира и на необходимостта да има ефективен и бърз обмен на информация между звената – по хоризонтала и на йерархично ниво.

„Повишаване на компетентността на служителите на МВР е основен проблем, с който се сблъскваме. Обучението трябва да стане непрекъснат процес“, категоричен е министърът, според когото за това ще помогне прилагането на нови технологии.

Петата програма ще цели повишаване на доверието на гражданите в МВР. Без доверие в полицията и в служителите на МВР много трудно можем да постигнем в пълен обем целите и задачите, които сме си поставили, коментира Йовчев.

Министърът се надява в кратък период от време тези програми да бъдат разработени в детайли и да започне поетапната им реализация. Мерките и програмите ще се реализират на база резерви в бюджета на МВР.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
8
 
36
 
! Отговори
емо преди 10 години
Само така, но първо министъра да седне пръв на полиграфа след това заместниците и така от горе на долу.
47
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мога да се обзаложа,че ако в съд,прокуратура и парламент ги прекарат на полиграф,няма да остане нито един да правораздава и нито един да ни управлява!!!!!
46
10
 
33
 
! Отговори
Inja преди 10 години
i predi i po turskoto vreme vseki sam se opravyal s banditite!:-))) - balgarite si imali pushki, balgarsko proizvodstvo, balgarski proizvoditeli, balgarski targovci, balgarski religiozni hramove, balgarski uchilista, balgarska muzika, balgarski tanci, balgarski nosii s krasivi chapki - fesove s piskuli. jivota e bil hubav za bg narod i bez balgarski ministri i ministerstva. danacite sa bili mnogo po-malki, balgarskite semeistva sa bili po-mnogochisleni, selata - mnogoludni, s mnogo jivotni:))
45
9
 
34
 
! Отговори
психолог - психиатър преди 10 години
Не знам електоратът на герб дали е ***, но най - тъпите хора, които аз лично познавам, са атакисти. В добавка задължително имат психически проблеми, агресивно и неадекватно поведение. Професионалният им профил варира от шофьор, охрана до пенсиониран военен. Често пишат глупости по форуми и сайтове, а на някои целият им личен живот се изчерпва с това.
44
9
 
35
 
! Отговори
STANIK преди 10 години
Йовчев трябва да започнат с тебе
43
15
 
39
 
! Отговори
не съм промит мозък преди 10 години
Много е тъпо и дори отвратително е да викаш само ОСТАВКА без да казваш реално какво искаш и каква алтернатива предлагаш! За тези триста дни само едно да бяха поискали -------срок в който да се предложи програма срещу безработицата и въпроса за за пазар на труда! Но това умишлено не се прави в тези явно контролирани протести целящи умишлено дестабилизиране на страната!Защо се избягват най-ясните и важни проблеми за България!!!!!
42
11
 
39
 
! Отговори
ю-ес-ей преди 10 години
Така е, насадиха ни на пачи яйца, десето-ноемврийските еничари!? Виновни сме си и ние, че като малки деца ни течаха лигите пред лъскавата витрина на американската демокрация, вместо като отговорни хора да видим какво точно се крие вътре в целофаните!??? Сега какво да се предаваме ли??? Не, защото най малкото не сме единствената жертва на американският колониализъм и в частност на велико-турският османизъм!??? Първото нещо ,което трябва да направи едно правителство днес е ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ!!!!! Умелото използване на държавните властови лостове е признак за делата на едно правител
41
13
 
37
 
! Отговори
анализатор преди 10 години
Най гнусната измама с която ни отвличат вниманието е че голямата борба на Евро-изборите щяла да бъде между БСП и ГЕРБ!??? Тоест, една групировка от национални предатели срещу друга групировка от още по големи майкопродавци !??? Не!? истинската битка е между Българският национализъм, представляван от АТАКА и всички останали олигархични партийни измами!!! Това трябва да стане ясно на всеки един Българин, станал жертва на измамите от прехода!!!??
40
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо той да мине полиграфа пред камери по телевизията и целият народ да може да му задава въпроси.
39
11
 
41
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
По-слаб вътрешен министър България не е имала. Дори и издънки като Цвъко, Мими и Миков вършеха повече работа . От този,досега едно голямо нищо. Само приказки.
38
14
 
36
 
! Отговори
умеееееееен от герб преди 10 години
Най-*** електорат в последните 25 години се оказа гербаджийския , дори и по-*** от червените бабички , а и може да са най *** и в целия свят няма такива като тях.Този електорат ако може да се погледне отстрани с очите на нормалния европеец сигурен съм че не само бипотънал от срам , но и може да посегне на себе си.......Човек непредубеден ще види , че зомбирането и лумпенизирането е заело застрашителни размери ! Симпатизантите наГЕРБ са с най-ниско IQ (справка световни медии)!Простия симпатизант наГЕРБ никога не може и няма как да разбере и почти е невъзможно да разбере как
37
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До битов престъпник разбирай полицай
36
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Илате и в Ямбол с полиграфа.
35
11
 
35
 
! Отговори
битов престъпник преди 10 години
висши престъпници ,ще контролират по-низши престъпници............:) :) :) Авас кой ще ви проверявя .........!!!!!- заспалия и страхлив народ дето излъчва също като него и страхливи политици
34
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
каква престъпност нали преди два месеца се бяхте справили с нея или това беше само приказки по телефона пардон по ТВ7 или ще оправдаваме средствата за жандармерията по селата
33
8
 
43
 
! Отговори
Кейн преди 10 години
А политиците?
32
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
у МВР- то останахте само ЗаКаПеЧета и ВИФаджий, шото професионалистите минаха "от другата страна", и кво праиме са, полиграф - звучи ми като политгаф!
31
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
освен на полиграф трябва да минавате и на психиатър , физическа че като гледам тиш снажни мъже в униформа не респект а присмех будят само
30
8
 
36
 
! Отговори
xaxaxax преди 10 години
xaxaxaxaxax
29
10
 
42
 
! Отговори
някой преди 10 години
ВДИГНЕТЕ ДОХОДИТЕ И ПРЕСТЪПНОСТА РЯЗКО ЩЕ ПАДНЕ! СТИГА СТЕ ЗАМАЗВАЛИ ОЧИТЕ НА ХОРАТА ПРЕДИЗБОРНО...***!!!