Проверяват полицаите с полиграф за лоялност, обяви Йовчев

МВР ще бори битовата престъпност с 5 програми
Обновена: 2 апр 2014 17:43 | 2 апр 2014 13:05, Веселина Йорданова
58
Проверяват полицаите с полиграф за лоялност, обяви Йовчев
Цветлин Йовчев. Снимка, Архив: Булфото

Периодични изследвания с полиграф на служителите в МВР са заложени в една от петте програми, с които ведомството планира да сведе битовата престъпност до средноевропейски нива.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев, който е представил доклад за тези престъпления пред министрите днес, очаква най-много време да отнеме именно програмата за интегритет на служителите в МВР - „създаване на такава организационна култура, която да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към конституцията и законите и съпричастни към целите на МВР“.

Предвижда се в рамките й да се изградят правила за кариерно развитие, диференцирано заплащане и изграждане на ефективна контролна среда, включително чрез изследванията с полиграф на служителите във вътрешното министерство.

Още по темата
По думите му периодичността на изследването с полиграф ще се решава диференцирано според всяко едно от звената. Все пак Йовчев уточни, че става дума за периоди, по-големи от 6 месеца.

Служителите, в чиято лоялност има съмнение, ще подлежат на допълнителна проверка. Йовчев коментира, че ако тези съмнения се оправдаят, „е ясно какво се случва по закон“.

Докладът, представен пред кабинета днес, описва дългосрочни мерки, целящи устойчив ефект при противодействието на битовата престъпност.

Регистрираните такива престъпления през миналата година са 120 000. Отделно от това МВР шефът отчете високо ниво на т. нар. латентна престъпност – тоест голяма част от битовите престъпления не са регистрирани. „Това са стотици хиляди граждани и техните семейства, които са понесли финансови и материални щети, нарушени са гражданските и човешките им права, понесли са страдание. Изключително болезнено е усещането, когато хората са жертви на този вид престъпления“, заяви вътрешният министър.

Той съобщи, че до средата на 2014 година администрацията в министерството ще бъде съкратена с още 5%, след съкращенията с 10 на сто през миналата година.

В доклада са посочени предприетите до момента мерки, сред които е промяната в организацията и дейността на жандармерията, изпълняваща задачи, свързани с противодействие в местата с концентрация на битова престъпност.

Именно в тази връзка МВР ще разработва 5-те програми, които според Йовчев ще гарантират устойчиво и успешно противодействие на този вид престъпност. По думите му по някои от тях вече са направени съществени стъпки.

Програмата за превенция на престъпността предвижда ефективно наблюдение и контрол на криминалния контингент, за което в рамките на ГД „Криминална полиция“ ще се създаде и такава дирекция.

Елемент от програмата за сътрудничество с гражданското общество е организацията и управлението на система от извънщатни сътрудници, както и активно взаимодействие с частните охранителни фирми, застрахователните компании и органите на местната власт. Йовчев уточни, че става дума за предоставяне от информация, а не за съвместни акции.

Следващата програма е разработена от социалното министерство. По програми за временна заетост се предвижда назначаването на хора, които ще подпомагат противодействието на битовата престъпност. Йовчев уточни, че става дума за отдалечени райони, в които има голям проблем с битовата престъпност и не може да си осигури постоянно полицейско присъствие.

Те ще преминават кратко обучение и ще бъдат в комуникация и взаимодействие с органите на полицията. Министърът разясни, че правомощията им ще бъдат обмислени много внимателно, „за да не минем една определена граница“.

Във връзка с програмата за повишаване на способностите в МВР екип от Академията на МВР разработва стандарти за добро управление на министерството на база добри международни практики.

Йовчев акцентира и на необходимостта да има ефективен и бърз обмен на информация между звената – по хоризонтала и на йерархично ниво.

„Повишаване на компетентността на служителите на МВР е основен проблем, с който се сблъскваме. Обучението трябва да стане непрекъснат процес“, категоричен е министърът, според когото за това ще помогне прилагането на нови технологии.

Петата програма ще цели повишаване на доверието на гражданите в МВР. Без доверие в полицията и в служителите на МВР много трудно можем да постигнем в пълен обем целите и задачите, които сме си поставили, коментира Йовчев.

Министърът се надява в кратък период от време тези програми да бъдат разработени в детайли и да започне поетапната им реализация. Мерките и програмите ще се реализират на база резерви в бюджета на МВР.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
9
 
43
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
- откраднаха ми колата.- обади ли се на полицията ?- обадих се не са те.ТАКА ЗВУЧАТ ТИЯ МЕРКИ.
27
9
 
48
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Айде и този излезе с програми! Стига смешни документи, които после не се изпълняват, но никой не го контролира това.
26
9
 
41
 
! Отговори
тъй тъй преди 10 години
Ай стига сте развивали бизнеса с вътрешна корупция де ... от деда вземаме вече пари да даваме на полицаите.
25
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема нее в полицаите, а в ръководството !!!
24
10
 
49
 
! Отговори
rustam преди 10 години
Да проверявът и БАРЕТИТЕ ДАЛИ МОГАТ ДА СТРЕЛЯТ ЩОТО СА КАТО КУЦИ КОНЕ ЮНАК ПЕТКО ГИ НАПРАВИ НА САЛАТА
23
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Niama da octane edin vsichko e pomia v policiata
22
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Страхотно!Тест за ***!Проверявай те ги и за лудост!За IQ е безсмислено..... щом са милиционери..
21
8
 
52
 
! Отговори
! преди 10 години
Да проверяват и политиците с полигряаф за ДС, за корупция, за конфликт на интереси, за кражби и присвоявания, за участия в организираната сфера на надзаконност, както и въвеждане на задължителен психо тест, които трябва да се държи на всеки 6 месеца по време на, и след участието им в управлението на държавата. Кандидат депутатите да се проверяват до 9 коляно за това дали са годни да заемат поста, за който кандидатсват.
20
9
 
49
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
А кога ще проверяват с полиграф за лоялност членовете на комунистическата банда от позитано 20? Аз искам да знам дали те са лоялни към България или към москва?
19
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да станеш милиционер в дскенефа не е нужно да си честен и доблестен. Трябва да имаш роднина милиционер,да си *** кат гьон,да си мързелив и некадърен до крайност,да умееш да прибираш ловко рушвети и да се отчиташ по веригата, да умееш да биеш майки с деца и студентки, а с престъпниците да си ортак.
18
8
 
47
 
! Отговори
Заклеех се!!! преди 10 години
А бе някой знае ли къде е Петко"лудия"Освидетелстван ли е Психиатрична клиника или вече са го затворили в някое дълбоко и тъмно мазе докато полудее хептем.И защо никой не взе интервю от него и как всички медии замълчаха отведнъж за него,ето го двойния аршин и затова се палят служебните-лични коли на скъпоплатените ***,всичко е свързано като свински црева(политик-журналист-полицай-съд)...
17
8
 
41
 
! Отговори
DO OV4EV преди 10 години
МОЗЕ ДА СЕ НЕКАДАРНИ ВАЗНОТО Е ДА СА ЛОИАЛНИ !!!!!!!
16
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всички са комунистически крадци и негодници от висши военни идва цялата ком. мафия и орг. престъпност в бг , а шеф е БСП
15
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Овчев, каква битова престъпност те гони?!? Жандармерията бди по селата, престъпността намаля със 70%...
14
8
 
55
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
То добре го е намислил Йовчев но първо да започне от него и останалите май-ни в парламента.
13
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Momoне е лошо и за тях да приложат полиграф
12
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
полиграфа това е детектор на лъжата и като ги проверяват дали ще си признаят за съвместната им работа с наркотрафиканти , търговци с контрабандни стоки , охрана на добре облечени бизнесмени и ако да ще обявят ли от МВР резултатите
11
8
 
47
 
! Отговори
Momo преди 10 години
То пишело "полицаи", аз чета "политици"... :D
10
10
 
46
 
! Отговори
ОСТАВКА-некадърник преди 10 години
Щял да бори ПРЕСТЪПНОСТТА с антивирусни програми,ай завалията с тоя *** мозък за нищо не става.Ами на вас само един Петко ви стига да оплескате всичко в кръв бе ***,с китайски ножчета за по левче ви обират банките,луд петко ве натръшка с една ловна пушка,ей за *** милиционери почивен ден за глупостите им няма...
9
8
 
50
 
! Отговори
Цвръки подлогата преди 10 години
Малоумното моряче Цвръчко с нова задача от Моника - ще проверява за лоялност към ХУНТАТА всички полицаи. И който покаже някакви наченки на демократично поведение или симпатия, не дай си Боже към ГЕРБ и опозицията, директно уволнение. Така със страх и репресии турско-комунистическата ХУНТА ще се пази от вътрешно узурпиране на властта си...