Университети кърпят бюджета с фиктивни студенти

Асистенти и докторанти принуждавани да учат наново заради 1 000 лева
17 фев 2015 07:00, Красимир Ангелов
31
Университети кърпят бюджета с фиктивни студенти
Снимка: Булфото, архив

Асистенти и докторанти от държавни родни университети зарязват временно преподавателската си дейност и отново стават студенти. Целта е по този начин да се увеличи бройката на студентите редовно обучение и така да вузът да получи по-голяма държавна субсидия, съобщава "Монитор“.

Младите преподаватели са принуждавани да правят това от ръководствата на своите университети, твърди изданието.

На този етап държавната субсидия за висшите учебни заведения е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение. Вратичката се състои в това, че в Закона за висшето образование няма никаква пречка и ограничения за кандидатстване.

Така на практика дори професор може да кандидатства, за да учи в друга област. И ако е приет редовно обучение, държавата е длъжна да плаща на университета за него по 1000 лева на година.

За „награда“, че са приети отново за студенти, докторантите не заплащат семестриална такса и така се водят студенти само на хартия. А останалите първокурсници дори и не подозират за съществуването на своите колегите, които никога не идват на лекции или на упражнения, съобщава още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
ени преди 9 години
Справка - 1974 г. за едно място в технически университет -18 , за строителния институт - 16 човека. Влизаше се с математика - минимална оценка от изпита - 5,25. ( но тук не влизат такива като Цецка Цачева които са от рабфак без изпит - РАБОТНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ)
23
0
 
3
 
! Отговори
В подкрепа на 26 преди 9 години
Неотдавна от ЕС ни напомниха, че в нормалните държави има съотношение между броя на университетите и числеността на населението - на около един милион човека се пада по едно висше училище.У нас висшите училища са над 50 (последно май се посочи цифрата 53). Значи, имаме университети, които би трябвало да подготвят висшисти, нужни на държава, чието население се равнява на 53 милиона човека!Отделно пък стои въпросът за качеството на висшето ни образование.
22
0
 
2
 
! Отговори
Защо не съобщават преди 9 години
1/ Кои точно са тези висши училища?2/Колко от лекторите там са преподаватели и в други университети и колежи - тоест, колко процента от тях са от "хвърковатите чети",които от 20-30 години изнасят едни и същи лекции в различни ВУЗ-ове,писани по учебници от времето, когато самите те са били студенти?3/ Колко от тези "преподаватели-чергари" са връзкари с безсрочен трудов договор в БАН, където в годишните си отчети пишат само преподавателска дейност и от кумова срама - уж участие в някой проект?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро участвах в един консултативен съвет към един ВУЗ. Проблем с преподаватели.... няма нови и кадърни(защо ли 600лв заплата). Незапълнени и незаети бройки на по-слабо атрактивни специалности. Избягване на точните науки за кандидатстване. Плащането на брой студенти.Знаете ли че повече от 45% завършват нещо което е в сферата на администрацията? Все по-малко инж. и все с по-слаба подготовка при всичката информация която има вече. Университети на кило в БГ. Над 70 000 места за около 50 000 родени
20
0
 
0
 
! Отговори
Maria преди 9 години
Доколкото знам, всеки има право на една образователна степен държавна поръчка. Второто висше трябва да си го плащаш сам. Така че не мога да разбера каква е точно далаверата и дали наистина има такава.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАНяма разлика между Марксизма и днешната доктрина либералната пазарна икономика двете са идеологии доктрини.. Това не е наука.. Колкото и да се стараят да доказват нещо с математически модели.. те не работят..
18
0
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
УНИВЕРСИТЕТИТЕ - ЕДНО МЯСТО КЪДЕТО СЕ ИЗТОЧВАТ МИЛИОНИ ПО ЕВРОФОНДОВЕ И ПОТЪВАТ НЕЗНАЙНО КЪДЕ. ПРЕДПОЛАГАМ В ДЖОБА НА РЪКОВОДСТВОТО НА УНИВЕРСИТЕТА. С ЧИСТА СЪВЕСТ ГО ПИША ЗАЩОТО СЕ СБЛЪСКАХ С ТОВА НЕЩО. КОРУПЦИЯ ГОЛЯМА ИМА ВЪВ ВУЗОВЕТЕ НЯМАТЕ СИ НА ИДЕЯ КАК СЕ КРАДЕ ТАМ. А ОБРАЗОВАНИЕТО ОТ БАЛ СТО МУ ДАВАМ 20. ТОВА Е. ИЗЛИЗАТ КАЛПАВИ СПЕЦИАЛИСТИ С КУПЕНИ ДИПЛОМИ. АМА ВИШИСТИ НАЛИ ТАКИВА ВСЕ ГИ ТЪРСЯТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ, ЧЕ И С ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН АНГЛИЙСКИ А ПЪК ТЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЯКОИ СА И С ОСНОВНО .
17
0
 
2
 
! Отговори
до странджата преди 9 години
пич, в огромна грешка си. не получаваш СЪЩАТА диплома, а ИСТИНСКА ДИПЛОМА и не я 'получаваш', а трябва да си я заслужиш. И после не се връщаш в ***.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
автономията на университетите е най-мощният лост за пресяване на ***. Реалната автономия означава факултетите и катедрите да управляват сами финасите, да набират средства и студенти, като са инициативни, атрактивни и с научен авторитет. Да, ама...Повечето пишещи по тази тема са политизирани ***, декламиращи главно някакви лозунги.
15
0
 
4
 
! Отговори
Св преди 9 години
Пред числата дори и академичната общност е безсилна. Няма как 59000 = 72000 (сега направих справка за 2014г. - 59 хил са "борещите се" за 72 хил свободни). И това са ВСИЧКИ зрелостници. Т.е. половината от тях са едва избутали до там, с пълно безхаберие към по - нататъшното заучаване на наука. Половината на останалата половина (пак от тази статия около 10 хил.), заминават да учат навън. Т.е. остават едно 15 - 20 хил. Да не говорим, че пак половината от тях са шкарпа и отпадат 1-2 год...
14
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
Реален пример мога да дам на какво ниво е образованието в бг университет: на изпит по математика асистентката видя едно момиче да преписва и после и дадоха изпита. Дори доцента беше изненадан като влезе, че са я оставили да преписва.
13
0
 
0
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Ami viv fiktivna durjava i studentite sa fiktivni i zaplatite ni sa fiktivni... Ako nqkoi oshte ne znae da vi kaja,che durjavata v BG napraktika sashtestvuva samo na hartiq, nie jiveem vuv diviqt zapad kadeto koito ima po golemi muskuli i po qka buhalka pravi pari i se radva na luks... Kade da gi namirat tiq studenti kato na horata im e po lesno da platqt troino poveche ama da otidat da uchat v Evropa i obrazovanieto im da vaji v cql svqt ot kolkoto da uchat 10 godini i da zemat 200lv
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Мирослав Икономиката не е наука а ционистка религия за грабеж , като всяка държавно глобална религия се стреми да има повече свещеници да проповядват ционистка гнусотоия..
11
4
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
А да не ви казвам как протичат изпитите на редовните студенти през сесията .....пълно право да се преписва им се дава и резултатите излизат след 20 до 40минути максимум... Преди не беше така!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ненужни!На теория е така, ама дали държавата ползва студентите, завършили медицина, които заминават да работят в Германия и Англия? И това са съвсем реални, завършили студенти, не фиктивни. Значи държавата налива пари в тях, които не са малко и са доста повече от парите за някои други специалности, и после те отиват другаде. Не виждам как държавата ще ги ползва.
9
1
 
12
 
! Отговори
Мирослав преди 9 години
Завърших бакалавър и магистратура по финансов мениджмънт в СА Д.А. Ценов - Свищов.Само искам да кажа, ако някой чете, че от миналата година напъват асистенти и преподаватели да търсят хора по интернет, да им се молят да се запишат като им обещават, че ще вземат изпита на 100% (имам приятели, които преподават и знам, че това е вярно!). Взимат неграмотни българи и *** от близките села, които пишат Свищов - СВИШТОВ...Нямам думи и ме е срам, че съм учил там. Откато ректор е В. Адамов е трагедия
8
0
 
2
 
! Отговори
Ненужни! преди 9 години
При сегашните около 50 000 зрелостници ако се приеме, че половината са потенциални студенти държавата не трябва да субсидира повече от 2500 места за студенти при това по избор на държавата според това какви специалисти трябват! Тези места задължително на конкурс за да се вдигне нивото! Тези студенти трябва да са със маркирани дипломи като реални специалисти и да са под наблюдение и след завършване за да може държавата да ги ползва!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не, воените са виновни.
6
1
 
18
 
! Отговори
? преди 9 години
Кога ще се сложи катанец на фалшивите и безперспективни специалности и ВУЗ-ове у нас?Докога ще се наливат пари, като вода в пясък?
5
3
 
9
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
много сме напред с материала. В Англия се плаща такса 9000 паунда да те учат тука ти плащат да ходиш на лекции...