NYT: BG непривлекателна за българите, камо ли за мигрантите

Населението й намалява, но Източна Европа не иска мигранти
2 окт 2015 10:57, Елка Василева
82
NYT: BG непривлекателна за българите, камо ли за мигрантите
Снимка: архив, Reuters

В Германия очакваното пристигане на един милион мигранти тази година се представя на несъгласните понякога граждани и като начин за инжектиране на повече икономическа мощ в страната със застаряващо население, което се очаква да намалее с 8 процента през следващите едно-две десетилетия.

За бившите комунистически страни в Източна Европа, където населението намалява още по-бързо, а икономиките преживяват трудности, притокът на мигранти като че ли би бил доста удачно решение. Но не и ако попитате хората там, пише в. New York Times в кореспонденция от София.

Вестникът цитира българския вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, според когото българите не са особено склонни страната им да приема повече мигранти. Настроенията тук по-скоро са, че има твърде много, а не твърде малко имигранти, казва той.

Това е парадоксът на миграционната криза в Източна Европа, отбелязва "Ню Йорк таймс". Макар районът да е изправен пред най-страшната демографска имплозия на континента, той се съпротивлява най-силно срещу приемането на мигранти, пише авторът на статията.

От една страна сред източноевропейците има силно усещане за заплаха, която крие имиграцията, а от друга, заради трайната комбинация от отслабващи икономики и корумпирани правителства тези страни не са особено привлекателни за мигрантите.

Всъщност България се оказва непривлекателна дори за българите, които, както и мигрантите, масово се насочват към по-благоденстващите части на Европа, подчертава изданието.

Според най-новия годишен доклад на ООН за населението на Земята всичките десет страни в света, където се очаква населението да намалее най-много до 2050 г., са в Централна и Източна Европа, а България заема челното място, припомня "Ню Йорк таймс".

При все това антиимигрантските настроения в района са силни, а хората се опасяват, че вълната от мигранти, стичащи се в Европа от Близкия изток, Афганистан и къде ли не, ще унищожи крехките местни икономики и ще отслаби националната култура.

Всекидневникът цитира президента на варшавската фондация "Стефан Батори" Александер Смолар, според когото би било рационално и прагматично тези страни да се възползват от миграцията. Трябва да имаме предвид обаче, че за разлика от западните страни, на тези държави никога не им се е налагало да разработват голяма имиграционна политика.

Страните от Източна и Централна Европа никога не са били страни на имиграция, а по-скоро на емиграция, обяснява той. Това важи и за сегашната ситуация, особено за държави като България, които бяха приети в Европейска съюз и чиито граждани получиха възможност да пътуват по-свободно, допълва вестникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
янев преди 8 години
УТРЕ ОТ ЕВРОПА ЩЕ ПОИСКЪТ И ДА ПУСКАМЕ ПО ЕДИН ЕМИГРАНТ В СПАЛНИТЕ СИ ЧЕ ДА ИМ Е ПО УЮТНО
44
4
 
9
 
! Отговори
Елке да те няма преди 9 години
погледнете на картата гъстотата на жител на квадрат. Там където се целят мигрантите, пратени от И.Д. . са нейгъсто населените точки по земното кълбо. Имат претенции точно за там. И наистина, това създава проблеми не ги решава. Африка е 6 пъти по-голяма от европа, а да не говорим за петната германия. как се увеличава населението-с изнасилване на християнки от мюсюлмани ли. Някой има планове да изличи европейците чрез......А такив анализи са свето...татство
43
2
 
12
 
! Отговори
хм преди 9 години
А6о дойдат едно 200 хиляди шведки, аз няма да се оплаквам.
42
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ориенталския" ген не само, че не е качествен, но напротив-това е най-некачествения ген, в резултат на женитбите между братовчеди, които исляма насърчава, 90% от малформациите при новородените в световен мащаб са в мюсюлмански страни. В мрежата има хляди видеа на бебета с уродства, от които на нормален човек би му настръхнала косата.
41
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас България е РАЙ и ще се погрижим да си остане такава, на който не му харесва-прав му път!
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vavilione, нали ги гледаме в тубата тези арабески, колко са качествени. Сасипаха Сирия, а сега и други държави. Вие турците ги приемайте и поемайте гените им. Отдавна правите опити мъж да роди, сега ти специално сигурно ще успееш поне едно да родиш.
39
0
 
11
 
! Отговори
gtf преди 9 години
ми на теория е така, от мигрантите може да се извлече позла. На практика обаче, по-голямата част от тях не са образовани, което ще доведе и до доста по-големи разходи, докато те реално започнат да носят ползи... бедна страна, като България няма как да си позволи подобна инвестиция. Намаляването на населението в същност не е кой знае какъв проблем, ако нямаше ***.
38
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука някакъв пишеше, че българите били *** и прочее. Генетичните изследвания доказват, че българите носят тракийски гени на най- старото население на Европа. Има ***, но те се определят за турци, грозни и късокраки и чалнати в главата.
37
1
 
16
 
! Отговори
Борко преди 9 години
Зависи какви са мигрантите,аман от ***.Трябваше да си стоят в държавата и да се борят за нея,а не сега да натоварват и др.държави.Много си ние хубава държавата,е работа няма и достатъчно пари обаче да не би в др.държави да е чак толкова добре.ШЪ СЪ ОПРАИМ както се казва.
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква евтина работна ръка сънува Германия?Ако успеят да накарат арабин да работи,може да кандидатстват за Гинес.Част от тези веднага ще се влеят в редиците на кримиконтингента.Особено афганистанците,като основен производител и вносител на дрога.Останалите или ще се занимават с търговийка или ще чакат така бленуваните социални помощи.Нали така ги агитират за Германия и Швеция-не работиш,държавата ти плаща и може да имаш всяка жена,която пожелаеш.
35
26
 
3
 
! Отговори
vavilon преди 9 години
Ориенталския генофонд е много по качествен от балканския. Хората са по здрави и жизнени. Липсват им болести които в Европа ги има отдава защото живеят според нуждите а не според желанията. Всичко това е доказано и затова , България прави фатална грешка , че не ги приема.
34
0
 
6
 
! Отговори
Sladur4eBG преди 9 години
До анонимен 58Бе сестро, отде пари за 15 деца инвитро? Ние тука в ромската махала всички искаме богати джихадисти, ама задължително камикадзе да са.
33
0
 
17
 
! Отговори
Gatsby преди 9 години
До Млад специалистКолега, получаваш висока заплата защото има кой да ти я даде, а не защото си най-великият спец в твоята област. При други обстоятелства ще се радваш и на заплата от 300 лв месечно. Има много други важни отрасли от обществения сектор, в които работят много способни хора, но поради сбърканата БГ система са силно подценени и онеправдани, затова младите хора напускат България.
32
8
 
13
 
! Отговори
anton преди 9 години
не е вярно че не искаме мигранти, искаме но да са поне християни и да са дошли не с цел да цоцат социални помощи а да работят! Добре дошли са !
31
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На германците съвсем скоро ще им се види светът тесен като ги залеят тези така желани евтини работници.Те си въобразяват, че ще ги направят роби или роботи, за да ги слушкат, но те не се поддават на нищо освен да бият челата по пет пъти на ден в земята!А тия отвъд океана, от далече много им е лесно да анализират и да дават акъл.Да си ги вземат те, да им подобряват генетичния фонд, че с тия ГМО, които ядат до 20 години ще се разхождат по улиците им мутанти, а не хора!!!
30
1
 
17
 
! Отговори
Sladur4eBG преди 9 години
Някой знае ли skype, facebooк на красивия тъмнокож младеж от снимката? Искам да си обогатя генофонда с него, а дечицата ще кръстим Ахмед, Леонардо, Исмаил, Сополка...после ще ги мисля останалите 10 имена.
29
4
 
33
 
! Отговори
Ая преди 9 години
Искаме мигранти, но от Унгария, Украйна, Чехия, Русия, Полша, Сърбия... И т.н. Тоест да не са фанатизирани мамуни.
28
2
 
22
 
! Отговори
рептил нюз преди 9 години
Заглавието предполага, че българите са къде-къде по-ниска каста от мигрантите - щом дори българите изнемогват в България, то какво остава за много по-цивилизованите мигранти?
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те сирийците като ги гледам са си баш роми!Ами благодаря,но си имаме достатъчно такива!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предния пост беше въпрос към 43