Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно

Над 200 нарушители има досега, под карантина са 24 хил. българи
Обновена: 27 мар 2020 12:40 | 27 мар 2020 12:19, Веселина Йорданова
335
Бързите тестове ще кажат кога мерките ще паднат поетапно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на шефа на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

Над 200 са досъдебните производства до момента за нарушение на мерките, съобщи МВР шефът Младен Маринов.

Хората под карантина в момента са около 24 хил., основно в София. Той обясни, че най-голям проблем създава преминаването през КПП-та, заради което са насочени и служители на тол управлението. На Владая има 2 км опашка и са пратени допълнително служители, за да става проверката по-бързо. Гражданите да са подготвени, за да стане по-бързо проверката, и които нямат нужда да пътуват, да си останат вкъщи, призова министърът.

Младенов гарантира, че няма как да се злоупотреби с лични данни, с които всички в МВР работели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
3
 
! Отговори
софия преди 4 години
демек казаха ще краднеме повече тоя път .....
118
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
za germania i drugi bogati darjavi s tejki kapitali sled 2 svetovna voina e detska igra da sedi u doma bez rabota, poneje imat zlato, pari i stoka boll sled 2 svetovna voina...a za bedna bg s zlatni pokrivi, zlatni krastove i zlatni koncesii e goliam problem...zlato li ste iade bg beden narod, cement li, gips li, soda li, stomana li, darva li, tok li, benzin li, gaz li, beton li, olovo li, zink li, bentonit li, piasak li, mramor li, mazut li, jeliazo li, izkustveni torove li, gumi, kabeli...?
117
0
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
При тази ,, чиста" храна, дето я ядем. Пълна с консерванти и какво ли не, никой не може да каже, как ще мутира даден вирус. Как влияе аспартам или карнегинан на РНК примерно. Може и да си обикаля всяка година. Трябва имунитет.
116
2
 
1
 
! Отговори
до 119 преди 4 години
Света може да използва каквото си иска, но в такава ситуация се използва това с което разполагаш. Възможно най ефективно.Сега тази грешка може да отнесеш към математическия модел с който се приема, че се установяват 2 от 11 заразени.Съответно може да се ориентираш, колко и какви ресурси, ще трябва подготвиш за очаквания пик. А тези в по голямата грешка, обричаш, ако и да нямат вирус, гарантирано ще го получат в общи отделения с болни.Не си най умния, макар и да прескочи първата задача.
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще се заразим,но целта е да стане бавно затова е седенето вкъщи.Тези дето работят и разнасят стока по магазините я пипат.Дори и по ръкавиците вируса попада в стоките.От магазина всеки го занася у дома.Дори да се забърсват и мият напазаруваните стоки,все ще пропуснете някъде или някога.Заразата е неизбежна!Номера е да намерят лекарство,иначе сме обречени да се заразим,а кой ще оцелее не се знае.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тоя видя кон боб яде ли!
113
1
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 4 години
Не можеш да смяташ по този начин резултатите от два теста.Теста дава грешно положителен или грешно отрицателен резултат в зависимост от някакви фактори (примерно хронични заболявания, начин на живот, употреба на алкохол или определени лекарства...), а не на случаен принцип. Тоест ако направиш два теста с точност 80%, и те покажат едно и също, точността не е станала 96%, а продължава да си е 80%. Ако тестовете дават само фалшиво положителни резултати, но са 100% верни за отрицателните е по-добре
112
0
 
12
 
! Отговори
зяпнал преди 4 години
Добре, не мога да разбера едно нещо. Китайците даряват предпазни средства, вкл. маски, на половин свят. Гърците се уредиха едни от първите макар че не са силно засегнати от короната. А нашия дзвер от Банкя спазарил да купи 1,5 млн маски за 1,5 млн евро ???!!!! Демек да купи , вместо да ни дарят, ама за сметка на това да ги плати по десеторно по-висока цена. За сведение в момента повечето китайски производители продават маските според вида им от 3 до 8 цента/брой.
111
0
 
12
 
! Отговори
С преди 4 години
Всичко е по план ще ви маркираме до май месец наи много до нова година
110
0
 
13
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Мутафчийски вчера : Смисълът на бързите тестове е търговски, а не медицински... Няма да позволя, търгаши да подведат държавата да плати половин милиард...Мутафчийски днес : Бързите тестове дават възможност, мерките взети заради коронавируса да отпадат една по една...
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
valutnite kursove sasto sa s mnogo promenlivi velichini, no v vsiaka baka ima svetlinni tabla i opisanie i imena i chisla na migraciata...zasto tozi tolkova ujkim umen i opiten bg general ne izpolzva svetlinno tablo s imena i chisla da otrasiava dvijenieto na dannite za bg valuten viruz v bnt?! pari li nema, tok li nema?! um li nema? ili ste ostanete bez komediata na golo?
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не бързайте, имаме цялото време на света. След още 2 седмици не работеща икономика ще се стреляме с лъкове по улиците с индианците.
107
1
 
7
 
! Отговори
Бай Коко преди 4 години
Защо умрелите се делят само на мъже и жени? Къде е третия пол? Вече го няма в нито една държава.
106
2
 
4
 
! Отговори
Охлюв преди 4 години
Охлювът скрит в черупката си,живее с илюзията,че няма да бъде смазан.Пак ще го смажат! По-добре е да излезе от нея и да покаже ,че не го е страх.Въпреки че пак ще го смажат!
105
1
 
6
 
! Отговори
Лондон преди 4 години
Борис Джонсън е дал положителен резултат на тест за коронавирус този *** закъсня много с мерките. В Англия ще е новия бум на епидемията.
104
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако ти стигат познанията, провери какво е достоверността след два теста с 0.97 и два с 0,89 и 0.93 и сам ще си отговориш."В цял свят ползват бързи тестове, само нашите математици и академици са най-умни. Изстреляли са и човек на Луната и са построили най-големия самолет и най-дълбоководната подводница.При 89% след 2 теста: 1.21% грешкаПри 93% след 2: 0.49% грешкаПри 97% след 2: 0.1% грешкаЦена на бавния тест: 200 лева, цена на бързите тестове 5-10 лева. Я ми кажи кое е по-ефективно?
103
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ке се умира.
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиста схема.Пускат вирус,изчакват да стане доста убедително положението след хиляди починали и после се почва-тестове,втори,трети и накрая ваксина.Догодина пак,защото вируса ще мутира и тази ваксина няма да го спира новия.
101
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя тая евентуална ваксина ще е чак след година, а и 100% ще има кви ли не странични ефекти, най-добре е да се прекара тоя грип и човек да си има антитела както при всеки грип.
100
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата им бойкова карантина се оказа пълен провал, и сега с тези бързи тестове ще ни излъжат, че почти всички сме го прекарали неусетно! Ще ни посъветват да си миеме ръцете и да бегаме на работа, пък кой оцелее, оцелее.....