Омбудсманът срещу полицейското насилие: Да не пращат хора на протест с лабилни нерви

Има много жалби от родители за учебната година, посочи Диана Ковачева
30 юли 2020 11:42, Красимир Ангелов
104

Омбудсманът Диана Ковачева е разтревожена от актове на полицейско насилие над протестиращи, обяви самата тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ситуацията е тревожна. Следя тези протести с повишено внимание от гледна точка на опасността от употреба на сила. Има превишаване на пределите на допустимо насилие", заяви омбудсманът, коментирайки нестихващите вече 22 дни антиправителствени протести.

Още по темата
За бития студен от Хага и другото пострадало момче на 11 юли тя твърди, че има разминаване в информацията. Двете арестувани момчета били държани цяла нощ в полицията, а чак на следващия ден са откарани в болница. Омбудсманът посочи, че от МВР са се съобразили с препоръката ѝ проверката да не отнеме 30 дни.

"Задала съм един ред въпроси към министъра и очаквам да ми се отговори. Липсата на ефективно разследване е нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека. Наказанията трябва да бъдат наложени бързо. Полицейските служители трябва да сломяват съпротивата без да нанасят травми. Наказанието трябва да бъде пропорционално на извършеното нарушение", заяви Диана Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

В студиото на "България сутрин" тя се съгласи, че полицаите са поставени в тежки условия и 24 часа охраняват протестите, но подчерта, че няма как да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава психика.

Омбудсманът коментира и задаващата се нова учебна година в ситуацията на коронавирусна пандемия.

"Много жалби има от родители и въпроси, свързани с началото на учебната година. Беше обявено, че ще започне по традиционния начин. Но въпросът е каква е организацията за посрещането на децата и учителите, така че да е безопасно за тяхното здраве. Как в тези неразтегателни стаи децата ще бъдат на 1,5 м едно от друго? Има ли готовност да се реагира при заразени деца или учители? До каква степен имаме готовност да се проведе адекватно онлайн обучение? Имаше части в България, където децата не получиха адекватно образование тази година", коментира още Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира върху проблема с дигиталната бедност и попита дали има анализ на слабостите и дефицитите на изминалата учебна година. Освен до вътрешния министър, тя е писала и до министъра на образованието с редица въпроси. По думите ѝ всяка държава търси решение на проблема в рамките на собствения си бюджет и система.

"По Конституция образованието е безплатно. В случая интернетът и устройството са достъп до образование. Въпросът е и дали самите учители са подготвени да работят по този начин. Техните права също трябва да бъдат съобразени. Децата ни прекарват много време пред компютрите", обясни Ковачева.

По отношение на Топлофикация и цените на парното Ковачева посочи, че е писала на председателя на КЕВР и шефа на "Топофикация". От следващия отоплителен сезон ще има по-високи цени на услугата "дялово разпределение", но на сайта на "Топофикация" няма инфорамция какви ще бъдат тези цени. Нарушава се Закона за защита на потребителите. Топлинните счетоводители са излишно звено във веригата, заяви още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
2
 
! Отговори
до к.24 преди 3 години
До АнонименПремиерът ясно излъга, че на пребития от четирима биячи полицаи дядо му е бил комунист и затова такива като Бойко не са могли да отидат да учат в Холандия. 1. Бойко Б. май че не е имал желание да учи висше образование било в СУ или в ИСИ, МЕИ, *** и т.н., защото там се учи яко.Баща му го е втъркал във ВМШ и то в най-неперспективната специалност - "Пожарно дело".Станал е Б.Б.член на БКП и я е завършил.2. Дядото на студента е хирург и НЕ Е БИЛ ЧЛЕН НА БКП КАТО БОЙКО.3.Мин. Терз./следва
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На прокуратуратаТя смела, сляпа жена, но отдавна работис поведена везна.Умна с дълга роба закон в ръцете, всякаш тия с милионите ще закове. А, *** не, кове там дет партията зове
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде жандармерията да пуска водоструйките за да няма насилие да поизмие площада
56
3
 
8
 
! Отговори
Питане към омбусмана преди 3 години
Когато гражданите не са изпълнили задълженията за провеждане на мирни протести, които са им дадени в закони и съответно наредба на общината то тогава те какви са? Протестиращи или нарушители на закона? Какви са правата на полицията при борба с нарушителите на закона? Нарушителите трябва ли да бъдат съдени за хулиганство и противообществени прояви? Кой има право да подаде жалба и до кого? Може ли да бъде подаден групов иск за нанесени щети?
55
2
 
8
 
! Отговори
До 50 и 52 преди 3 години
Браво,много точно казано!" няма как да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава психика".Моля омбудсмана да уточни кои хора с лабилни нерви и нездрава психика да не бъдат изпращани-полицаите или ПРОТЕСТИРАЩИТЕ(тези,които сутринта не можеха да си стоят на краката,тези които играеха волейбол и караха колела на кръстовището)? Срам!
54
3
 
9
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Абе полицията трябва да може и да бие. Който не ще да го бият, не буйства по протести.Тия ако си бяха протестирали мирно, никой нямаше да ги закача. Останалите защо не ги бият? А?
53
1
 
11
 
! Отговори
Питане към омбусмана преди 3 години
В България има ли закон за провеждане на протести? Има ли наредба на общината? Има ли процедура? Изпълнявани ли са тези процедури от протестиращите, които се опитват да ни внушат, че искат върховенство на закона? Какво значение за тях има закона? Защо има закони, знаят ли въобще?
52
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОГА ЩЕ УВОЛНЯТ ТЕЗИ ПОЛИЦАЙ ?????????????????????
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Така е, но има хора които не са за полицията, иначе съм съгласен :))
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиционерите всъщност пазят друсалките да не бъдат пре6ити от нормалните хора. Ако ушевите се приберат, бързо ще се оправят нещата. Затова се е загрижила пчелата мая, да не развалят на резиденто рахатлъка.
49
3
 
8
 
! Отговори
моля ви преди 3 години
абе напишете за канна рачева и стотиците хиляди даже милиони протестиращи българи в чужбина :)
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Питане към омбусмана 53Кой какви права ти е отнел? Кой те кара да се навираш сред протестиращите. Официално са обявени маршрутите за минаване без да се ходи на блокадите. Какво се правиш на жертва, привърженико за статуквото?!
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мрънкате ама 41Няма гаранция, че ще даде 3 х 50 лв. До октомври има време да се отметне поне 3 пъти.И парите не са 3 х 50 лв. А са 2 х 50 лв. Декември са коледните добавки към пенсиите, които се дават всяка година. Пенсионерите няма да оправят пенсиите си с 100 лв., разбити на 2 месеца. Отдавна минималната пенсия трябваше да е равна на линията на бедност- около 370 лв.
46
5
 
11
 
! Отговори
Питане към омбусмана преди 3 години
Ние гражданите, които не протестираме имаме ли права според вас и насилието , тормоза и мутренското поведение на протестиращите не ги ли нарушава. Защо защитавате само техните права? Защо не защитавате правата на всички еднакво? Ние не искаме да има насилие от полицията срещу мирни граждани, но тези не са мирни. Те съсипват нашия живот и семейства, оставят ни без възможност за доходи в кризисни времена. Какво ще направите да защитите нас? Две думи? Нещо?
45
5
 
13
 
! Отговори
9 преди 3 години
А кой ще се загрижи за полицията? Това,което са длъжни да изтърпят не е ли нечовешко, ами и те си имат майки, семейства, деца.Тая изобщо знае ли какво им коства това? И здрави нерви да има човек, как би изтърпял подобно нещо, каквото и където да стане те са на първа линия.Те не са ли човеци?Ако някой си мисли, че е много лесно да седиш като статуя безучастно към всичко случващо се,значи е заблуден.Да отиде до тях и да види за какво става въпрос, аман от такива "защитници" и те не знаят на какво.
44
6
 
15
 
! Отговори
Глас народен = Божий преди 3 години
Гласуваме:[палец нагоре] Бойко ОСТАВКА[палец надолу] ОСТАВКА БойкоЧестните избори са тук! Гласувайте сега!
43
10
 
25
 
! Отговори
Електронно Гласуване преди 3 години
ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!БОЙКО В ЗАТВОРА - палец нагореБОЙКО В СЛЕДВАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО - палец надолуЧЕСТНИТЕ ИЗБОРИ СА ТУК! ДА СЕ ПРЕБРОИМ! ГЛАСУВАЙТЕ СЕГА!
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди време се бях изкарал от нерви заради едни комшии, звънях звънях на полицията, дойдоха 2 млади прави момчета и се реши проблема, доволен бях от държанието им, явно бяха зелени още :))Искам да кажа, че с 300 зора се отзоваха, явно трябва дълго и методично да им звъниш :))
41
7
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Какво е това подставено лице, никой не е гласувал за нея, защо Манолова си подаде оставката, а не си изкара мандатът? Тая и пълни стола, клатикурка
40
4
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
и едното го има и другото. Факт е, че голяма част от протестиращите са (бяха) от агитките, които знаят как да провокират и нападаха полицията. Факт е, също че в БГ Ушев е безнаказан, поради факта, че хората НЕ си знаят правата и рядко съдят. Разбеерете едно - при каквато и да е присъда, най-леката дори условна - те вече НЕ могат да са част от системата, трябва уво, а тогава губят 20-те заплатки, което им е много сериозне проблем. Затова стигне ли се до съд ти звънят да ти се молят да спреш.