Covid-конспирация: 40% у нас вярват в нея, включително, че вирус няма

Вярваме най-много в политиката на Русия и Китай
157
Covid-конспирация: 40% у нас вярват в нея, включително, че вирус няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На Балканите процентът на хората, вярващи в конспиративни теории, е по-висок от тези в Централна Европа, като в България този процент е 40 на сто.

Една от теориите е, че вирусът не съществува изобощо. Като цяло има общо недоверие по тази тема, коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред БНР.

Социологическо изследване в 9 държави от Централна и Източна Европа сочи, че повече от една трета от гражданите там вярват в конспиративни теории, свързани с коронавируса. В изследването участва Центърът за изследване на демокрацията. Според изследването доверието във ваксинацията е обвързано с доверието в публичните институции.

Изследването обхваща и държавите от Западните Балкани.

"Според данните 37 на сто от хората искат да се ваксинират. Но при тези, които споделят, че се доверяват на публичните институции, готовността за ваксинация надхвърля 50 на сто, което е показателно", посочи Владимиров.

По думите му повече от 2/3 споделят, че демокрацията е най-правилната форма на управление, но като се посочи, че става дума за либералната демокрация, само 40 на сто се съгласяват с това, тоест забелязва се едно неразбиране как функционират демократичните институции.

Според изследването подкрепата на България за Европейския съюз е спаднала с 13 на сто, този спад е значителен последната една година. Подкрепата за членството в ЕС в момента е само 65%.

"Обясняваме си го с нарастването на общественото недоволство и обвързването на протестите в страната с "мнимата подкрепа" на европейския елит към нашето правителство. За разлика от българите, почти 80 на сто от северномакедонците вярват в ЕС. Съседната ни страна е страната с най-високо одобрение на ЕС", поясни анализаторът. По думите му изглежда, че гражданите от страните в региона стават все по-склонни да вярват към всякакъв вид дезинформационни кампании, много от тях свързани с Русия.

Според данните Китай е враг само за Чехия, като останалите държави не възприемат Китай като заплаха. В България има най-голямо доверие в политиката на Русия и Китай.

Изследването показва още, че 4 от всеки 10 граждани от Централна и Източна Европа смятат, че НАТО провокира Русия като изгражда военни бази в близост до нейната територия - като при българите 80 на сто вярват в това.

Мартин Владимиров обясни тези данни с активната роля на пропагандни канали на Русия и Китай, което изкривява една по-умерена позиция на българите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали все ревем,че сме последни.Е,тука сме първи по конспирациите и по доверие в Русия.Няма надежда за тази страна.
130
0
 
9
 
! Отговори
Bez преди 3 години
Ако имаше криминално престъпление, всички, които имаха мотив щяха да бъдат разследвани. Тук обаче, когато големите фарма компании печелят милиарди това не се счита за мотив. Съответно никой нищо не разследва.Конспиративните теории са най-логично то обяснение на даден проблем, прикрива от властимащите. Когато обаче човек не чете книги а получава инфо само от телевизора им се присмива.
129
5
 
4
 
! Отговори
Г преди 3 години
Само Левски
128
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирос е по-фалшив от кацането на луната.
127
1
 
7
 
! Отговори
Поломон Саси преди 3 години
"Прос човек не може да забогатее"Току-що заличи премиера ни и цялото правителство от човешкия род
126
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е в съзнанието на българина, последните 30 години живеем в някаква непрекъсната лъжа ,и това е станало комплекс при хората.Лошото в момента е ,че този ужас е за целия свят .И отговора на въпроса е супер елементарен хората който не вярват да отидат и поработят в някое спешно отделение като доброволци за ден после могат да споделят мнения и впечатления.
125
3
 
1
 
! Отговори
Lora преди 3 години
До Анонимен 134Не се радвам, че си виждал деца болни от полиомилеит. Означва, че има хора, които не са ваксинирани. Аз като *** ще се ваксинирам срещу ковид.
124
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 133Никой ниого не насилва да се ваксинира. Ваксинирането до сега е пожелание във всички държави, които са почнали ваксинация. А Пастьор ако е имал възможност да се обръша към хората по телевизията, сигурно е имало какво да им каже.
123
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лора, ти си мало умна, знаеш ли? Разбира се, че всички са виждали деца, болни от полиомиелит. Но това няма нищо общо с лъжите, които се разпространяват за ковид и за антиковид-ваксината
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4. Пастьор е направил ваксина в примитивни условия. За ковид-ваксината се разказват легенди, като за живата вода. 5. Пастьор не е насилвал хората да се ваксинират, не ги е тероризирал с ограничителни мерки и не е говорил глупости по телевизията.
121
1
 
3
 
! Отговори
Lora преди 3 години
До Анонимен 129Приликите са, че и двете са заразни болести, причинени от вирус и могат до доведат до смърт. Естествено различни болести, но както много други болести водещи до смърт могат да бъдат избегнати чрез ваксинация. Подобно и с детския паралич - заразна болест, причинена от вирус, може да доведе до смърт или трайно увреждане. Не знам дали си виждал деца болни от полиолмиелит, но аз работя в Африка и съм виждала.
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Бесът е реална болест, известна на човечеството от началото на неговото съществуване. Не е измисле вирус, прескачащ между прилепи, панголини и хора, който незнайно защо се активирал баш през 2019 г. 2. Бесът има ясно изразена клинична картина. Ковид е нещо като нищо. Грип, който протича с всички възможни мислими и немислими симптоми. 3. Бесът убива 99% от заразените. При ковид 99% преживяват.
119
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Като ти дойде до главата, а това е сигурно почти 100%, ще разбереш реално ли е или не.. Ако изтеглиш късата клечка, ще разбереш какво е и сюрреалното на този вирус. Късмет все пак, де...
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно дали хората са мислели същото, когато Луи Пастьор е открил ваксината против бяс------Ако ми покажеш приликите и разликите между коронавирусът и беса, ще мога да ти отговоря.
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РозаМного пъти казаха, че ваксинацията срещу COVID е доброволна. Не разбирам тези, които реват тук непрекъснато, че няма да се ваксинират. Добре, това си е ваша работа. Толкова ли е важно да го кажете? Не е. На мен лично не ми пука. Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
116
8
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
В България има най-голямо доверие в политиката на Русия и Китай.-----Логично.Затова сме и най-зле.Прос човек не може да забогатее.
115
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РозаИ кое му е реалното? Вирусолог ли си или просто промит мозък?
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А пропо-Врели-некипели. Ти можеш ли да обясниш какво е това чипиране ? Сигурен съм, че не.. Никой не знае, мой човек. Защото това е измишльотина, родена от необразован и болен мозък. Недоучили, с огромни празноти в знанията си хора са идеалните проводници на подобни щуротии. Сто пъти вече ти казаха, че е твоя работа да решиш дали ще се ваксинираш или не. Не можеш да решиш какво да правиш и те е шубе ли? Проблема си е твой, рисковете също, не ни занимавай.
113
2
 
7
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Разбира се,че вирусът е реален.Той е по-особен от другите грипни вируси.И никой не знае предварително как ще реагира организмът му на заразата и дали точно за него вирусът няма да се окаже фатален.Затова елементарната предпазливост не е излишна,а в някои случаи може да се окаже животоспасяваща.А що се отнася до ваксината,смятам, че тя трябва да бъде по желание,а не задължителна.
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107Днес говорих по телефона с един приятел, който е в болница с COVID от десетина дни. Докарали са и са настанили в стаята едим п.дихо, който искал веднага да извикат следовател, на който да каже адреса на един свой съсед, който го заразил с COVID чрез психотронно устройство. Лекарите се изсмяли, но к.уха.вела за един час звънял на 112 два пъти със същото искане. Та, авторе, ти от тия ли си?