Вървим към края на третата вълна на емидемията от коронавируса

Не се налагали по-рестриктивни мерки
19
Вървим към края на третата вълна на емидемията от коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее. Това е смисълът на ваксинацията и образуването на антитела, посочи д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС, пред bTV.

Според него обаче, този пациент трябва да спазва предпазни мерки, защото може да предаде инфекция. Ваксината пази индивида, на който е поставена, уточни той.

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава", отбеляза д-л Брънзалов.

"Доставките с РНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени, ще получим допълнително ваксини, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип", обясни той.

"Вярвам във ваксината на "АстраЗенека" и съм убеден, че се намесиха много немедицински фактори. Тези данни, които се изнасят в момента, са на база кохорта 25 млн. пациенти, които са получили ваксината на "АстраЗенека".

От тях 62 случая само получили мозъчна венозно синусова тромбоза, а 25 тромбоза на други венозни съдове. В България до момента са ваксинирани около 250 000 пациента, което е 100 пъти по-малко. Излиза, че вероятността да получи тромбоза има само един единствен пациент“, каза още д-р Брънзалов.

"Пациентите, които заболяват и развиват клинична картина на COVID-19, при средно тежките и тежки случаи, тробмозите се вдигат хилядократно. Антикоагулантната терапия е част от протокола за лечение на короновируса. След като тези пациенти заболеят, вероятността да развият тромбоза е хилядократно по-голяма. Смисълът на ваксината е да предотвратим епидемията и да не се разболяват хора от COVID-19", отбеляза зам.-председателят на БЛС.

В края на този месец ще се получат около 40 000 дози от ваксината на "Янсен", която е еднодозова и векторна. Одобрена е в САЩ и от ЕК, посочи още той.  

Тази вълна на коронавируса прегаря, по-рестриктивни мерки от този момент  нататък едва ли ще се налагат, прогнозира д-р Брънзалов. По думите му вървим с добри крачки напред, защото в България вече има 560 000 ваксинирани хора и толкова са горе долу и хората, които са преболедували.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Ваксинационен преди 3 години
....ваксинационен пас......
15
0
 
1
 
! Отговори
Баровеца преди 3 години
Да де, щели да пускат тук ,там само със вашксинационен паспорт ,а реално ваксинираният ще заразява със сигурност,че и дори може да се зарази и боледува от Ковид ,но по леко да преминела болеста! Та питам се ,защо трябва да ограничават не ваксинираните и да им нарушават правата като човеци???
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на една вълна винаги е начало на следващата вълна и така ще бъде докато всички не се ваксинираме и тези вълни вероятно ще спрат.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървели сме били към края на третата вълна, дрън, дрън. То и от самото начало на всяка вълна се върви към края й, но не това ни лъжат сега. На третата вълна може и да е преминал пика преди десетина дни, а може и да не е, но ако е преминал, до края на третата вълна има поне два месеца.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървете по дяволите с все корона която пускате робовладелци гадни
11
1
 
6
 
! Отговори
Трипонеца преди 3 години
Чудесна статия. Изпълни ни с надежда и вяра в бъдещето.Очакваме с нетърпение 4 тата вълна,новите щамове и новите ваксини за да се боднем с тях за здраве и късмет!
10
1
 
1
 
! Отговори
BATMAN преди 3 години
To po specialistia um I mislene mislq che she ima 3 4 5 6 7 8 9 valna ama s laja shoto si prilichat vulna s laja
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
у наше село сите кои влезнаха у болницата ги донесоха с краката напред,а тези кои се лекуваха по бабешки са живи и здрави...
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма ЕМИдемия
7
2
 
15
 
! Отговори
Вървим по вода преди 3 години
"Чисто научно", от този опасен вирус можеш да се "разболееш" безсимптомно или да пукнеш яко в някоя бг болница от предозиране със силни лекарства, от ненужно направена интубация или просто от тъпотия, трета вълна тъпотия.
6
3
 
18
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Вървим към края на третата и началото на четвъртата..после на петата...и така до края на света!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървим, вървим, вървим....Ето, тръгнахме.
4
6
 
17
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Вървим към края на това нелогично общество и настоящия световен ред със счупените и ненужни социални системи, създадени да инфилтрират мързеливия до работливия и дегенерата до нормалния.Всичко което започва има и край.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам край ли е, но още си правим по над 100 умрели на ден. Минахме 2 промила (0,2%) и крачим гордо към топ 3 на брой умрели на милион.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислят си някакви вълни и ту се уголемяват, ту се намаляват според настроението на НОЩ.
1
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим"Хееехехехе много малък морков предлагаш бе! До известна степен малко свобода ще върнете, а? Вдъхновяващо!

Спонсорирани публикации