Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите

Премиерът се срещна с посланика на Словения
Обновена: 6 юли 2021 15:58 | 6 юли 2021 15:02, Веселина Йорданова
135
Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите
Снимка: БГНЕС

За ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и за перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие са разговаряли премиерът Стефан Янев и посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш.

Премиерът посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

Българският министър-председател коментира потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство. Янев подчерта, че в крайна сметка разчита демокрацията да надделее.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички.

Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Премиерът приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.

Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече за това как да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател подчерта ключовото значение на гражданското общество по отношение на политическия процес и отправи послание, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОЯ ДЕМОКРАЦИЯ ДА ПОБЕДИ НА ХУНТАТА НА ЧЕРЕП РАДЕВ И НЕГОВИТЕ СЪВЕТНИЦИ ТЕРОРИСТИ- ЕЛЕНКО БОЖКОВ И МИНЧО СПАСОВ КОИТО ПРЕЗ ЛЯТОТО СПРЯХА ТОКА НА МЕТРОТО КАТО ЗАПЛАШИХА ЖИВОТА НА СТОТИЦИ В МОТРИСИТЕ, НА ТАРАШКОВ С ИМОТИ ЗА МИЛИОНИ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ, НА МИСТЪР МУСКУЛ СЪЗДАЛ ОФИС В БОРДЕЙ И КУХА ФИРМА А ПОСЛЕ Я МЕТНАЛ НА КЛОШАР С 1 500 000ЛВ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ЕДЪР СПОНСОР ЧЕРЕПА- БАНДИТ С 19 ОБВИНЕНИЯ, МИН НА ФИНАНСИТЕ С ОТКРАДНАТ ПРОФИЛ БЕЗ ДА Е ИЗВЕСТНО КЪДЕ ТОЧНО Е УЧИЛ- НАЛИ КИРИЛЕ
18
9
 
3
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Всеки който гласува за бандитите от опгерб, даму изсъхне ръката.
17
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е изградил култ към личността по примера на Ким Чен Ун и не се знае как ще приемат загубата фанатичните му фенчета. Възможно е да ги насъска към гражданско неподчинение за да отърве затвор. Така че Янев е прав да се притеснява.
16
2
 
3
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 2 години
Да живее демокрацията! Уинстън е казал, че демокрацията е най-добрата система, защото демокрацията е най-добрата система. Умен човек е бил Уинстън.
15
2
 
16
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Каква демокрация Яннев под ботуша на Радев и най предания Рашков ! И с човек от ДБ който отговаря за софтуера на машините и е личен съветник на Янев!И най срамното -единствената държава от ЕС с машинно гласуване , отречено в Германия , Холандия и други страни.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията - това е Третия свят. Навсякъде по-света където има демокрация е бедност и мизерия. Да не мислите, че ви взеха богатите колонилисти западняци да споделят с вас богатствата си и да седнете наравно с тях на масата. Взеха ви да им слугувате в задния двор.
13
6
 
7
 
! Отговори
Янев е смешен! преди 2 години
Врагове на Свободния свят и...демокрация!
12
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
До кои институции са изпратени? Публикувайте ги, ако не ви дават ги дайте на сериозните партии и/или ги ксерографирайте и залепете на плакатите на ИТН, ДБ и ИМВ!
11
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То само с очаквания и празнословие не става! Трябва и работа! Трябва и съвест, желание за честни и прозрачни избори, да се броят хартиените бюлетини от машината, ще удължи с не повече от час изборния ден, а ще внесе спокойствие и вяра в изборите! Не може да се манипулират отрязъците защото: 1. Всеки отрязък има хеш код, еднакъв с този на машината! 2. Според промените в ИК има осигурено видео наблюдение при броенето на бюлетините/отрязъците от машините!
10
10
 
4
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
до такава степен свикнахме със про.стащината и ниското ниво през последните 12 год.че днес връщането към нормалното ни изглежда плашешто нереално и някак си криво.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите с машините SAES 3377 са измама. Машините имат опция онлайн. Онлайн са били и на 4 април 2021г. ЛЮДМИЛ ЦВЕТКОВ има доказателства и е изпратил всичко до 10 инстанции.
8
5
 
12
 
! Отговори
Пфффф преди 2 години
Съветските кадри като почнеш от Петър Младенов и Андрей Луканов и минеш през Янев и Румен рублата, докараха такава демокрация в България, че хората с право си тъжат по зрелия социализъм от 80те...
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕОКРАЦИЯТА - това е божественото управление!ДЕМОКРАЦИЯТА - управление на масите!
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, като не се броят бележките от машините, тези избори ще са тотална измама.
5
8
 
4
 
! Отговори
мръсната дреха преди 2 години
Това е демокрацията според евангелието! Едно голямо нищо! Всеки срещу всеки
4
5
 
2
 
! Отговори
демокрацията преди 2 години
Тя е една мръснa дреха във сравнение с технокрацията - божественото управление!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде сте видяли такава тоталитарна демокрация с военна хунта, машинно роботизирано гласуване и чалгарско царство? Диктатура 3 в 1. Няма такава демокрация никъде по света, вие не сте у ред да търпите такава подигравка с вас.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разчитам, да ми повее от запад, ама нейсе
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроджендьрщината се провали тук. Ориентирайте се към борсата!