Заплатата за издръжка расте, брутната вече е 1421 лв.

КНСБ сметна, че увеличението спрямо предходното тримесечие е с 34 лв.
105
Заплатата за издръжка расте, брутната вече е 1421 лв.
Снимка: БГНЕС

Брутната заплата за издръжка е от 1421 лв., според данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

През септември необходимият нетен месечен доход на работещ човек, живеещ сам, трябва да е поне 1103 лева, за да може да покрие разходите, включващи храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт.

Спрямо декември миналата година има увеличение на заплатата за издръжка с 56 лева за живеещ сам работещ човек. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 34 лева, предаде БТА.

През юни необходимият нетен месечен доход на работещ от едночленно семейство беше 1069,25 лв, а брутната заплата за издръжка - 1378 лева.

Доходите на двамата работещи възрастни в типичното българско семейство, което в момента е от двама възрастни работещи и едно зависимо дете до 14 г., трябва да са по 1279 лева брутна работна заплата на всеки от работещите, за да може семейството да живее нормално. Чисто двамата трябва да получават по 992 лева.

След 30-годишен опит в изчисляването на необходимите средства за издръжка на живота за 4-членно домакинство, през последните две години ИССИ работи за разработването на методика за изчисляване на заплатата за издръжка. Между двете понятия - "издръжка на живота" и "заплата за издръжка" - има различия. Изследването за издръжка на живот показва обективно необходимата за даден вид домакинство сума от средства, докато стойността на заплата за издръжка е израз на необходимия среден размер на работната заплата, която осигурява тези средства, в зависимост от броя на работещите и членовете на семейството на издръжка.

И при двете понятия се използва потребителска кошница.

Заплатата за издръжка е "измерител на доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социалноприемлив стандарт на живот". Доходите, получени от заплата, трябва да бъдат достатъчни, за да се осигури активно участие в обществения и социалния живот; например, трябва да осигури "средствата и свободното време за участие в гражданския живот на нацията", както и на адекватни средства от гледна точка на храна и подслон.

Потребителската кошница включва 479 хранителни, нехранителни стоки и услуги (без консумация на алкохол и тютюн): хранителни - 162 бр., и нехранителни стоки и услуги - 317. Приема се, че семейството живее в собствен дом (съобразно статистиката - това е ситуацията при 84 на сто от българските семейства), жилищна площ - 70 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: КНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
До Програмист -Голи нападки? Нито са нападки нито са голи. Ето ти една "нападка" - Ти не си програмист. Ти си един преводач. Превеждаш бизнес нужди, в код, послзвайки готови системи, които ен разбираш. Оплакваш се, че нямало подръжка в JS за налседство, каквтоо ти го искаш, но лесно можеш сам да го импелентираш, както може д аимаш и интерфейси, ако желаеш, но грешкат ти е, че ако искаш подобни функции, трябва да смениш езика, а не да позлваш термиа "бъгави", все едно има грешки ..
66
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Бъг, означава някакво нежелано действие, разлчно от спесификациите. Но като преводач, си свикнал всичко да е наготово и лесно. Затова си и посредствен. Нямаш работа в местата, кдъето се върши иситинска разбработка. Лидерските ти качества, също не са добри. Постоянно се оплакваш, как еиците и технологиите не са ти според изискванията, вместо да направиш нещо по-върпоса. Когато те критикуват, при това заслужено, за грешките ти, ти прибягваш до личностни нападки, несвързани с професионалните ни ...
65
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
... умения и качества. Ако не се промениш, винаги ще си "на дъното". Един прехвелен специалист на посредствено ниво с малко по-висока от средната заплата, който ще стагнира. Виждам го всеки ден. А обидите ти показват, че нямаш и никакви лидерски качества. Нито умееш да комуникираш добре, само се хвалиш, като те критикуват, не приемаш критикат, нито се аргументираш, а се отрпавяш към вербални атаки. В офиса, може да ти костват рабтоата, на улицата може да ти костват повече.
64
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
И друтото е, че не трябва да съм "по-голям мега спец", за да те критикувам. В интерес на истината, не трябва да съм и с магистратура по софутерно инженерство и 10+ години опит, а просто човек, прочел Coding for Dummies, когато изказванията са ти лишени от смисъл.С това, нападката приключва. Дано си извадиш малко изводи и да разбереш, че не си прав в това, да ме нападаш на лизностна основа. Ти може да си педофил, това не ме интересува. Говорим за бизнес и програмириране.
63
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
А сега, ето ти съвет. Никога не казвай това, което ми каза, не и на живот. Повярвай ми, някой хора реагират МНОГО остро на подобни нападки. Лично аз съм унищожил живота на трима души, заради подобни нападки. Бях ... лош човек. Сега вече несъм. Дургото - колко книги четеш на месец? Гледай, да не падаш под 6, като поне2 са за личностно развитие и две са за технологии и бизнес. Практикувай сложни бизнес проблеми поне 30+ часа на седмица, извън работа. Напиши компулатор на случаен език.
62
0
 
0
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Напиши собствена система за бази от данни. Пробвай, да напишеш собствен кърнел,дори да е за старах архитектура. Създай сосбтвен бизнес отстрани. Научи 10 човкеа на нещо, което ти си научил, но не ти е харесал метода ан преподаване или просто вярваш,. че ще го обясниш по-добре от книгите и документацията. И спри, ама сериозно ти казвам, да се хвалиш колко пари вадиш. Нито са толкова много, нито печелиш точко. Печелиш само негативи.
61
1
 
4
 
! Отговори
статистика? преди 2 години
чета и нещо май нищо не разбирам: при такива пенсии и толкова много безработни, как се стига до такава ЗАПЛАТА? да, като гледам цените на ток,вода, наеми, дрехи, хранителни продукти... разбирам, толкова пари трябват на човек/семейство и деца да живее НОРМАЛНО... ама колко от хората живеят нормално? или то е като със статистиката: главата в печката, дуп** в хладилника статистическо равно на нула градуса... защо се пишат такива неща? за да получава някой заплата (много много по-висока от тази)?
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист - Уф моля ти са ... от 5 години спамиш тука, най-накрая научил откъде да чете и се изкара мега спеца. Мързи те да напише 2 линии код отгоре.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще и с 25000 лева да си, мизерият в странта е ужасяваща ...
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3500 лева за студентска работа ... е това, което дава Майкрософт в Дания. Стига лъга. Знам цените и заплатите.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глас от изток - Ако излезем от всички съюзи,можеш ли дами гарантираш отворени безмитни пазари и 5 цифрени доходи на месец, на сегашното стойност на долара?
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист 72 - Какво им е "бъгавото", ще ми кажеш ли? Не съм запознва в моемтна, да има сериозен бъг точно в тази система.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове ... виждам, че сте се заиграли с някакви уеб хави, ама не е там масивната пара.
54
2
 
2
 
! Отговори
Глас от изток преди 2 години
"Интересното" тепърва предстои. Още нищо не сме видели. Лоши времена идат. Ако не излезнем от всички порочни съюзи и не се вземем сами в ръце няма спасение за нас.
53
3
 
0
 
! Отговори
боко тиквата преди 2 години
Да станат програмисти или ченгеджисти ако не да гледат агнета на село . Колко пъти им го казах ? Тва за програмистите не спря да ви го казва Сачева по БТВ тата . Има го някъде в нета може да видите Сачева колко пъти ви каза да ставате програмисти .
52
2
 
2
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Не пиша много JavaScript, ама constructor метода си се държеше като такъв. Или нещо съм пропуснал.
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да станат програмисти - им казаха от мафията герб . Само като програмисти и ченгеджисти може да се работи в България .
50
8
 
3
 
! Отговори
лудо джоре преди 2 години
Моят доход само от наеми е толкова. Бачкам от скука.
49
2
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Нищо им няма, стига да не паднеш на някакъв legacy проект от преди ES6 :)
48
1
 
2
 
! Отговори
до Програмист преди 2 години
Ахааааа, ясно.