МС реши: Минималната заплата става 710 лв. от 1 април

Повишението е с 9,2% спрямо сегашния й размер
93
МС реши: Минималната заплата става 710 лв. от 1 април
Снимка: БГНЕС

Минималната работна заплата ще стане 710 лв. от 1 април 2022 г., реши правителството. Размерът й ще се повиши с 9,2% спрямо сегашната й стойност.

Още по темата
При определянето на новия й размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите и на неравенствата в разпределението на доходите.

Ръстът на най-ниското възнаграждение за труд ще повиши покупателната способност и потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, ще увеличи мотивацията на работната сила и ще намали нелоялната конкуренция, посочват от МС.

От 1 април 2022 г. минималната работна часова заплата ще бъде 4,29 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са тия касиерки,чистачи,работници по 2000лв. Върите на едно интервю и вижте имали 2000лв нито бруто нито нето някой щв ти предложи. Те ако бяха по 2к щяха се изтрепят балканските народи да идват тука да бачкат.2000лв то половината бизнес ревна на 710лв вие някви глупости тука видяли невидяли.И аз да пусна една обява че търся портиер за 5000евро.....
22
9
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Охранител, склададжия и чистачка са еднакъв тип най-допотопен труд за ученици. Колко искаш да взимат? Цялата държава ли се състои от такива? Не. Те са малцинство. Най-големите загубени аутсайдери, които не могат нищо, защото не искат да могат и да положат усилия. А съвсем отделен въпрос, че има доста западни компании в големите градове със складови бази и дават смислени пари, ако си студент да можеш да се издържаш и да си плащаш наем, храна и семестри. Под смислени разбирам към 3000лв..
21
1
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Минималната заплата трябва да е 1400 лв.Така,че приготвяйте си бесилката доброволно!
20
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Коментираме минимална заплата, а не хора полагащи интелектуален труд.
19
1
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
За София ли говориш? В малките градове охранителните фирми масово дават минимални заплати на охранителите. При това на млади хора - не пенсионери. Склададжиите също вземат минимални. Чистачките също. Пример ти давам само.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само помпат инфлацията, трябва малко антиинфлационна политика 1-во и тогава
17
17
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Баце, по-сериозно. Минимална взима само някоя чистачка в училище в провинцията. Извинявай, касиерка в супермаркет гони 2000лв. без абсокютно никаква квалификация...
16
2
 
13
 
! Отговори
Инфлацията ни убива! преди 2 години
Едно време 710 лева си бяха пари. А сега какво можеш да купиш?
15
8
 
7
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
В грешка си. Около мен са хора, полагащи интелектуален труд и средния доход на обкръжението ми е в пъти над максималния осигурителен праг. Просто поради една или друга причина знам някои неща и виждам.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
710лева трябва да е МАКСИМАЛНАТА заплата. Иначе никога няма да се оправи тая държава докато не спрат тия увеличения и тая инфлация. Трябва да се махне тая система и да се върне старата система. Левът да е гарантиран със злато и да има стойност.
13
5
 
13
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Идея нямаш колко хора у нас получават минимална. Явно обкръжението ти е от хора от сивия сектор и си в информационно затъмнение.
12
6
 
11
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
В интерес на истината си повече от прав. Имам сума приятели в сивия сектор- кой сервитьор, кой- мияч на коли, кофражист. Всичките до един се осигуряват на минимална, ама не падат под 3-4000 месечно. Това трябва да спре. Как? Забрана на всички кешови плащания без изключения.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум за напускане на ЕС незабавно! Тези заплати не са европейски!
10
2
 
21
 
! Отговори
Сава Томов преди 2 години
Гавра с хората, 9 процента увеличение на фона 30 процента инфлация. Оставка!
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минимална у нас не взима никой с много редки изключения. Качването й е борба със сивия сектор и е нещо положително, защото всеки първи бачкатор взима почти всичко под масата. Това са добри новини, но откъде накъде за борба със сивия сектор (качване на минималната) трябва да плащаме най-честните платци у нас, които месечно плащат хиляди плосък данък (вдигат максималния праг)?! Накрая и аз ще си прибирам месечно по едни 1500лв. плосък данък, че ми писна да храня крадци и наглеци в сивия сектор.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали си го мерим с Европата по процент ваксинирани? Заплатите що не си ги мерим с тях? ОСТАВКА!!!
7
0
 
3
 
! Отговори
това е разделение преди 2 години
До Човек за реализации Трябва да се разберете с Живко от Варна за кой да гласуваме!Него горе-долу го знаем,ти кой си!?
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МС да минат на минимална.!!!!!
5
1
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Щом сме в ЕС трябва и заплатите ни да са европейски. Не може месечното възнаграждение в България да бъде колкото дневното в ЕС. Който работодател не може или не иска да плаща да си работи сам с жената, децата и любовницата. Нароиха се фирми и фирмички в България и все плачат. Това е капитализма който не е актуален фалира. Ако не им изнася на работодателите нека станат наемни работници. Първото нещо което правят като отворят бизнес е да си купят джип /колко сме успели/
4
0
 
18
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТИЕ 50 ЛЕВА ГИ ИЗЕДЕ 3 ПЪТИ ИНФЛАЦИЯТА.