Обявиха обществена поръчка за 6 медицински хеликоптера

Цената за тях е близо 163 млн. лв.
19 юли 2022 12:05, Александър Попов
29
Обявиха обществена поръчка за 6 медицински хеликоптера
Снимка: Pixabay/axogau

Министерството на здравеопазването обяви днес обществена поръчка за близо 163 млн. лева за закупуване на 6 медицински хеликоптера, които трябва да бъдат доставени до 2026 година.

Обществената поръчка е с предмет: „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“.

Ще бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена опция за закупуване на два допълнителни. Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 162 711 735,86 с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30 април 2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

Чрез осигуряването на въздухоплавателните средства на българските граждани ще бъде гарантиран качествен, равнопоставен и навременен достъп до спешна медицинска помощ и в по-отдалечени и труднодостъпни региони, обясняват от МЗ.

В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката чрез платформата ЦАИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: медицински хеликоптер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Пак си угаждат. Лоби на политици скиори и подобни милионери. На Каролев не му помогна, ако ще 15 хеликоптера да идат. Като се размажеш......
24
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 1 година
пак от вратата за краката .... не ме интерсуват колко струват 6 хеликоптера, пари ще се намерят, интересува ме поддръжката каква ще е и откъде ще идват пари за тях. Също така как може да се отдават под наем на съседни страни примерно в подобни ситуации да може и те да ги използват, а ние да печелим.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-ДПС не харесаха това.
22
8
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Прахосването на тия 200 мн ще убие десетки пъти повече хора, отколкото ще спаси. Медицинският хеликоптер е безумно скъпа тъпотия и безумно непрактична. И не си правете някакви илюзии, че може да каца на покриви. Може да каца на специално оборудвани покриви на мнооого високи сгради. Такива в България се броят на пръсти. Няма шанс да лети нощем и в мъгла или при силен вятър, буря, дъжд. Ще ги изкарват само в хубаво време, за да ги снима телевизията.
21
1
 
2
 
! Отговори
цоло преди 1 година
Сега разбрахте ли защо *** прикрива кражбите и престъпленията на директорът-фелдшер Георги Гелев - вечната Амбър на бърза помощ ? Тука има плячка , законна далавера ! Дебели комисионни ! Познайте в кой джоб ще отидат ? Как ще си ги разделят ? Това не е ли кражба в закона ? Гешев спиш ли ? Кой ще пилотира хеликоптерите ? Кой ще работи като мед. спасител - парамедици , фелдшери , мед. сестри , чанти с оборудване , а може би и волунтиери от планинските служби и казионният червен кръст ???
20
1
 
7
 
! Отговори
рН преди 1 година
Необходими са, без съмнение! Цената е около 82 милиона Евро, включваща съвремено медицинско оборудване, обучението на пилотите, медицинския и тех. персонал, и застраховката, тоест, около, 13,6 милиона за хеликоптер, нормално.
19
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Вероятно в цената е включена и изграждане на инфраструктура за тях, то не е само да ги купиш, трябва да има и от къде да работят
18
1
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Май не разбираш много от тая техника, бойните хеликоптери са по тежки, медицинските са специално оборудвани, леки са за да могат да кацат на покриви и завихрянето от витлата не толкова голямо като при бойните, та не е толко просто
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само купуваме нищо не произвеждаме , ние на практика не съществуваме като държава , срам
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да закупят супер Пуми - хем ще ги ползват за линейки, хем за гасене на пожари хем за бойни машини когато се наложи. Както ползваме Херкулесите да превозваме делегации, да евакуираме хора и т.н.
15
21
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 година
Не мога да повярвам как киро тъпoтo прахосва нашите пари. Най-обикновени линейки биха свършили същата работа, а хеликоптер е скандално скъпо да не говорим колко много гориво харчи.
14
2
 
5
 
! Отговори
Корнелия преди 1 година
Да докарат Ми-8 от Русия и Митрофанова лично да ги пилотира
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
току що проверих че Чикаго използва хеликоптери Augusta и те струват от $5.5М-10М. Ние обаче плаюаме по $14М, защо? кой ще ги открадне тези $20М отгоре. Поредната кражба посред бял ден
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано поне ги видим, да не стане като с ф-16.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
доставка 2026? Хахахахах защо? това да не е совалка за да отнема 4г за доставка
10
3
 
4
 
! Отговори
потърпевш преди 1 година
псшибаната бургаска област НЯМАШЕ НИТО ЕДИН ЛЕКАР, който да прегледа синът ми! НЕ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ НА ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВИЦА - ДА ЗАГИНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
9
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Шест са защото ще бъдат разделени на шест точки в страната. Толкова ли не се сещаш.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти 162.7 милиона лева за 6 броя! Или по 27.1 милиона за бройка!!! Последните модели медицински хеликоптери от най висок клас в САЩ са около 5 милиона долара. А изобщо най скъпите специални хеликоптери които открих достигат достигат до 15-20 милиона долара. Явно сме решили да купуваме S класата на хеликоптерите. На това му се казва на гол тумбак чифте пищови.....или просто някой е решил пак да усвоява едни пари.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че стана скандал в медиите, та се сетила Мара да се побара. Е така си отидоха хора, че няма навременна помощ.
6
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Досега нямаше ни един , чак шест поръчали ??!!