През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В реалити форматите, всеки вика, че 100 бона са малко, ама се трепят за тех :)))
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв банкер е този инженер химик Пръцумян?
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако доходите гонят инфлацията влизаме в спирала заплати-инфлация именно това не искат Централните банки като ФЕД и ЕЦБ,затова и вдигат лихвите ,за да спадне инфлацията е нужна криза и безработица за съжаление.Историята не помни момент в който инфлацията да е спаднала без да има криза .Нужно е хората да бъдат накарани да ограничат харченето и взимането на кредити.Това става с вдигане на лихви и ограничение на кредитите.
19
0
 
23
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Понякога върви всичко като по масло, а после се разбира, че било вазелин.
18
2
 
23
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
Инфлация - изкуствено създаден процес от държавата, пречещ на забогатяването на народа. (ако всички бяха богати, кой щеше тогава да работи.)
17
0
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 година
И в даден момент парите ще се обезценят, едва си купуваш основното, а после идват купоните и най-доброто за наши и ваши и другите духаме супата..... Знаем ги тези схеми и системи. Русия дефолт, а накрая Европа дубъл дефолт и хаус..... Всички в киреча. Който гроб копае другимо сам попада в него. Тръгнеш ли да отмъщаваш и копай два гроба и т.н..... Помислиха за един народ и жертваха цял континент....
16
2
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Мушшенник, когато Ти Беше Директор на Банката - Лихвите по Кредити бяха 16 % , а сега като си Пенсионер - лихвите са 2 % , Изммамник Нещастен ............ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
15
4
 
3
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Поредното definitely maybe от амбарицата. Истината е, че бyгapaka няма елементарна финансова култура и купува като за собственото си погребение :)
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да пестим стана ужасно трудно дори и да оцеляваме и да си покриваме скромните битови сметки.
13
2
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Според мен , Ако Ги Изгоним Американските Мушшенници Като Хампуррцуммаян- Нещата Бързичка Ще Се Оправят , Ей Тия Мушшенници Ни Изсмукват Кръввчицата ....от 01.02.2023 - Путтин Спира и Петрола , запазете по Една Туба да стигнете пред Парламента в София ........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително нагъл измамник и долнопробен крадец от любимците на Костов и ДБ!
11
1
 
27
 
! Отговори
Хиперинфлация преди 1 година
Колко още? Повечето задминаха 100% увеличение само тази година.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, малко хора имат спестявания. Българинът се превърна в клошар. Вече купува не само коли втора употреба, но и мебели и дрехи. Храни се с ***, млека, сирена и меса с неясно съдържание и произход. Това направиха охранените приватизатори, политици и банкери.
9
0
 
25
 
! Отговори
Това на снимката преди 1 година
е за ВИП ложата при бай Ставри...
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ние плащаме 150% по-скъпо, а инфлацията била 10%.?!?!?! Този незнайко с очилата има ли готов отговор или още се напъва да го мисли! Затвор за престъпната шайка!
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация, ко да праиш :))) Иначе ако беше Боко още на власт, немаше да растът доходите а само цените :)))
6
2
 
34
 
! Отговори
1 ходене на пазар преди 1 година
Дъвки за 1,50 и локум за 2 лева, общо 3,50.Така можете да си надувате балони и да си разтягате локуми по цял ден, само че алхимикът банкер на снимката ще си взема тавана, а вие може и да не доживеете до пенсия.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УниКредит с най-унизителното, измамно и противно обслужване, прикрити високи измислени такси и лихви, чрез които крадат от сметките и депозитите на хората.
4
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България изпраща една добра година, живеем добре в ЕС и НАТО. Икономиката се развива, България е сред най-големите производители и износители на трите най-важни военновременни стоки - електричество, зърно и оръжия. България с най-нисък дълг към БВП, с едни от най-ниските лихви за бизнес и население, и бюджетни дефицити. Инфлацията е сред най-ниските в страните от Източна Европа. Енергетиката освободена от руската зависимост дава спокойствие през зимата за бизнеса и за населението. Освободихме се от руското ядрено гориво и минахме на американско гориво от Уестингхаус - безспорно една успешна
3
2
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Хампурцумян - *** Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв.*** , Бате Това е 250 % - Инфлация , Споко Ще Ходим в Одрин - Там Всичко е Евтино и Истинско - В Държавния Хранителни Магазини - Няма Палмово Масло и Американски Химии и Соя и Нишесте .............ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА