Шефът на БАБХ: Контролът на "Капитан Андреево" ще е ежедневен

Държавата поема нещата, договорът с фирмата изтича на 12 март
13 яну 2023 15:25, Анисия Иванова
13

Държавата отново поема контрола върху извършването на дезинфекцията на ГКПП "Капитан Андреево". Дългогодишният договор с частната фирма ще бъде прекратен.

"Българската агенция по храните през 2013 година е сключила договор с частна фирма, която да извършва дезинфекцията на границата с Турция. Оттогава досега тази фирма извършва този контрол. Истината е, че на границата ни с Турция винаги се е извършвала дезинфекция - преди това тя е била периодична - когато се появи риск или са избухвали заразни заболявания на границата, да се предпази нашата територия", каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Иван Шиков в студиото на "България сутрин".

Според него сегашното решение е взето с оглед на това контролът да бъде ежедневен и да може да се контролира процеса от различните страни.

"От 2022 година сме свидетели на това как управляващите към онзи момент направиха първите стъпки да се възстанови контрола върху границата и да се върне отново на държавата. Затова и със сегашното ръководство на служебното правителство се предприеха действия в тази посока, и министър Гечев, когато бяхме заедно на границата, обяви пред медиите, че държавата предприема стъпки да си върне контрола. Несериозно е да се смята, че държавата с целия инструментариум и всичкия си ресурс не би могла да се справи с подобно действие", допълни Шиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че на 12 март изтича срокът на фирмата с БАБХ.

Попитан кога най-рано може да имаме държавна лаборатория на границата, Шиков отговори: "Вече веднъж стартира поръчката по отношение на закупуването на 4 апарата, които да извършват изследванията на пестицидите. Поръчката беше спирана и заради това загубихме известен период от време. В понеделник ние отново стартираме поръчката и в най-скоро време може да реализираме този проект, стига да нямаме обжалване от страна на участниците."

По думите му те са намерили няколко работещи варианта в тази посока.

"Пробите сега се изпращат в София, до преди 2 месеца имахме само една лаборатория - Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК), която беше референтна по отношение контрола на пестицидите. Тя извършваше до 25 проби на ден. В края на ноември пуснахме втора лаборатория в София, на която капацитетът ѝ е колкото на ЦЛХИК, така че към момента ние изследваме до 50 проби за пестициди", поясни директорът на БАБХ.

Според него общественото мнение е, че Агенцията по храните е свързана с негативни новини и порочни практики.

"Поемайки поста на изпълнителен директор, в едно от първите си интервюто заявих, че ще работя в посока да се подобри имиджът на Агенцията в положителна посока. Имиджът ѝ се изгражда от всички нейни служители. Важно е да се покаже, че проблемите не са свързани само с границата", категоричен е Иван Шиков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: БАБХBulgaria ON AIRИван Шиков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Какъв специалист е този Иван Шиков ?Не сме чували да е от гилдията. Явно не е вет. лекар. Може да е технолог. Защо не пишете от къде е дошъл ?
10
1
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Господине, оставете я тая дизинфекция, ами споделете как стои въпросът с пшеницата ни, колко е произведена, изнесена, пък внесена чужда, и всъщност ние какво ядем!?
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъв Уи и от вас не става Издигате се в очите на Слепите и ушите на Глухите НЯМА КОНТРОЛ НИКЪДЕ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА АБСОЛЮТНО НИКЪДЕ САМО СЕ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО И МЯМА ОПРАВИЯВСИЧКИ ТАМ В ТВА СЕЛСКО СЪБРАНИЕ СТЕ ЗА ТОЯГА АМА ЗДРАВА МНОГО ЗДРАВА И ИСКАТЕ НОИ ДО НАСИРАНЕ
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората Лаборатория няма ли си Име , та не го Казвате или е Фантом
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9г крадене от тези, и всички знаят че фирмата е на нашите. сега да изчислят дали са платили ДДС, защото пък хората плащат по 5лв на кола. Направиха се едни милиони и сега всичко е точно, на тези мафиоти родата никога няма нужда да работят
6
2
 
7
 
! Отговори
ужас преди 1 година
Милони в партиината каса на опгерб.
5
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Простият сигурно се казваше лидерът на партията им на тези от Герб. Лека му пръст на комуниста от Банкя. Отдавна не са го показвали как охранява паметника на приятеля си от Правец и БКП.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Златната кокошка на ГЕРБ - Таки 12 години внасяше наркотици от там да трови децата, а печалбата отиваше в Чекмеджето на про стия.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че това е граница , до сега какъв е бил контрола ако не ежедневен , че това да е някаква новина??
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демек контролът ще бъде контролиран така че само вие да знаете ко се прави или по-точно ко не се прави
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дego тъй gyмaшe, че roлeмa gyмa, gpeбни napи и мek фъншyй, вcekи мoжe ga извagи...

Спонсорирани публикации