Шефът на КЗП: Понижение на цените заради мерките след 6 месеца

Трябвало време за прецизна обработка на цялата документация
6 мар 2023 15:00, Елка Василева
106
Шефът на КЗП: Понижение на цените заради мерките след 6 месеца
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите 3 до 6 месеца се очаква мерките на държавата срещу спекулата да дадат конкретни резултати и да доведат до понижение на цените при стоките, чието ценообразуване е резултат от нелоялна търговска практика. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ Стоил Алипиев.

Още по темата
"Все пак след констатирането на такива нарушения има административни срокове, които трябва да изтекат преди издаването на конретната заповед за забрана на нелоялни търговски практики. Трябва време за прецизна обработка на цялата документация, все пак актовете на КЗП подлежат на съдебен контрол", обасни Алипиев.

Различни случаи на подвеждаща информация от страна на търговците са сред най-често срещаните нелоялни търговски практики - привличане на потребителите с промоционални стоки, които търговецът не поддържа в обичайната наличност, неверни обяви тип "3 на цената на 2", търговски послания тип "само днес на тази цена".

"Привличайки потребителя с подобно търговско послание с невярна информация, потребителят взима своето решение и се съгласява да купува на цена, по-скъпа от тази в други търговски обекти. Другите търговски обекти виждат това и също вдигат цената и така пазара се изкривява", посочи Стоил Алипиев.

За последните месеци Комисията за защита на потребителите откри 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. 200 от нарушенията са свързани с нелоялни търговски практики.

Проверките са извършени в различни краища на страната предимно в големите търговски вериги.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако народа се изправи на митинги ще видите колко бързо кашкавала ще стане 12 лв. сирането 10 лв. 90 % от стоките идват от Турция от Изтока е тогава как може на пазара на Одрин да струва 50 стотинки а тук 1.50 лева, но пък и *** сега ще си купи краставички на 10 лв. и агнешко на 40 лв- за Великден Спрете да купувате нека им се развали стоката!!!
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя ми се вижда, че не е за там, дето са го сложили...
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще падне .........демокрацията
64
1
 
10
 
! Отговори
До67 преди 1 година
Абе ти да не си някакъв монах-отшелник,та 25 години не си влизал в магазин?Сигурно и джаджата на която драштиш глупостите си,си я сглобил в избата?
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В магазин не съм влизал от 25 години. Кравата ми дава мляко от него правя сиренце кашкавалец и масло. От телето и прасето месото. От градината плодове и зеленчуци. От нивата брашното от лозето виното и ракията. А мутрите да си вдигат цените колкото си искат.
62
0
 
11
 
! Отговори
Дякона преди 1 година
ХаХа Ха Хи Хи Хи ХоХоХо...
61
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безполезна агенция. Нарушенията трябваше отдавна да са установени и отстранени. Шест месеца тоя да не прави разследване на Гугъл или Фейсбук бе. С един супермаркет не могат да се справят.
60
8
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
До Програмис богат умен <--> Аз не ходя до бакалии и магазини, на мен ми се носи или ме карат. Спортувам по график. Целта ми е да живея поне до 120 годишна възраст. Чрез суперхраните това е възможно, но инвестицията не е малка. Никога няма да ям насекоми. Гневете се на други, не на мен.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно де, служебните правителства ще са в действие за този период, че дори и след него докато командира им е на власт.
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек облещеният Радев-Лакей ни казва"тати ще ви купи колело,ама някой друг път"
57
0
 
16
 
! Отговори
цена преди 1 година
със сигурност след 18-19 години ще паднат цените с 2%, като му дойде времето
56
0
 
20
 
! Отговори
6 месеца ли преди 1 година
Да закриват КЗП. А Стоил Алипиев да се реди на опашката за безработни.
55
0
 
28
 
! Отговори
баво преди 1 година
След 6 месеца цените на плодовете и зеленчуците ще паднат заради сезона
54
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баламите и наивниците не свършиха ли вече?
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 6 месеца някои други *** ще дойдат на власт и те ще обясняват, че няма как да паднат цените, щото чорапа е прецакал работата...
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спекулата на основни хранителни продукти трябва да се третира като престъпление и да се налагат ефективни присъди. Като не му харесва на производителя ами да не произвежда!!!
51
1
 
20
 
! Отговори
Програмис богат умен преди 1 година
Свърши ми тоалетната хартия, а в бакалията отсреща не приемат криптовалута. Какво да правя?
50
0
 
28
 
! Отговори
D преди 1 година
Дрън, Дрън, след 6 месеца цените ще са с 50% нагоре. Тези шуробаджанаци и нищо правни и още ли не са затворени?
49
0
 
22
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
След 6 месеца цените ще са скочили още повече според мен. Тепърва ще има избори в които всички ще се бият в гърдите, че това ще е първото нещо, което ще оправят. Но си мисля, че пак няма да има правителство. И докато се окупитят тия плевели в парламента и да се установи новото служебно правителство цените няма да имат регулация и ще става по-зле.
48
0
 
15
 
! Отговори
Роси преди 1 година
Докато този гледа документация , народа ше гласува, после я свалят, я не. По-скоро не.