Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите

Законите са пълни с вратички, които тикат хората към тази сфера
5 юни 2023 15:42, Анисия Иванова
159
Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
На абсолютно всяка една фирма можеш да платиш по банка. Не разбирам искането на питането. Не, че съм написал долното, но рядко ми се случва да дойде някой и да не може да му се плати по банка.
24
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата прибира почти половината доходи като данъци. И ми дава нищо в замяна. А, забравих - дава ми Кирчо, Кокорчо и Бочко. Да плащат почивката на укритата. Що да плащам данъци? Ми няма да плащам каквото мога да не плащам. Форма на протест.
23
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Познавам един "плочкаджия" по прякор Златната мистрия :)))))) Няма нито фирма, нито се осигурява. Цял живот в сивата икономика. Пияница, комрджия и по *** му дай да ходи :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам смисъл да се плащат данъци и осигуровки , след като политическата класа ги краде или ако не може да ги открадне си ги гласува като заплати .
21
3
 
6
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 1 година
Сладки ли са бананите?! Хубав ли е богатия живот, за който скачайте?
20
1
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Тоя с картата и фестуула :) къде си бе :)
19
3
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Ти живееш в друга държава Пич. Дай една такава фирма че ми трябва и на мен плочкаджия да му платя по банка.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 Построил си ги на майнкрафт. *** :D
17
4
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
А плочкаджиите с Ролс ройс ли идват или карат обикновени S класи:)
16
4
 
5
 
! Отговори
DO 11 преди 1 година
Разходите за плюскане са около 5% от това, което харча на месец. Бензин, пътувания, забавления- абсолютно всичко плащам с карта. Ремонти? Ми избирам си фирма, на която да плащам с карта. Например- Бгхендимен. Сива икономика НЕ толерирам по никакъв начин.
15
0
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 година
В заведенията перачници на пари, колко е сивата икономика?!
14
8
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
За полседните 12 години съм построил 2 къщи и съм ремонтирал 4 апартамента. Плащал съм САМО и единствено с карта или по банков път. Разни плочкаджии от улицата не ме интересуват. Всеки уважаващ себе си има фирма. А плочкаджията го познавам само по инструментите. Дойде ли ми някой с нещо по-евтино от Festool, ето я вратата. Друго да обясня има ли?
13
5
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен-4--Ти нищо не плащаш ,защото си пенсионер ,озлобен при това и няма нужда да се правиш на плащач
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% от посоченото младо поколение е функционално, икономически , технически и социално неграмотно , затова се хваща на каквато и да е работа ...
11
5
 
17
 
! Отговори
До номер 4 преди 1 година
Не плащаш нищо в брой защото пазаруваш само хранителни стоки в супермаркета. Я започни да строиш къща или да правиш ремонт на нещо или извикай плочкаджия и им кажи че ще им платиш с карта.... Искам да видя как точно ще им платиш. Там някой да плаща данъци не знам.
10
0
 
13
 
! Отговори
freelancer преди 1 година
България е толкова мизерна държава, че ако се опитат да премахнат дребния бонус, че успяваме да не пълним гушите на властта, още стотици холяди ще си тръгнем от тук.
9
1
 
11
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Проблема е че като отидеш на доктор плащаш, като имаш бизнес вместо НАП и НОЙ да ти помагат ти пречат и пак плащаш. Като дойдат КАТ-аджийте не ти пишат акт а ти искат рушвет, като плащаш данъци, не получаваш нищо насреща от държавата. Т.е. остава се с впечатлението че само храним една тумба народ и нищо не получаваме. Аз също съм за това бизнеса да е на открито ама хей на... нещо се обърква ужасно много. Просто трябва да се изкорени всичко и да се почне от начало!
8
4
 
5
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Всички искат бяла държава,но е карат все със сиви краски. Когато ползваш сива боя,как да стане бяло платно...
7
5
 
16
 
! Отговори
Бабата преди 1 година
Нямаш право да имаш козичка, само ако от ЕУ ти разрешът. А козе ще си купуваш от магазин само, ако има, нямаш право да гледаш нещо но дори и да го имаш такива ще са законите че според европейските стандарти е по-добре да влезеш в магазина и да си купиш .... радиоактивно внос ....
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не българинът, на първо място държавата силно я толерира. Какви мерки се вземат за да я няма? Кой не знае че е 60% делът и? От хората около мен аз и още двама трима сме осигурени на реални заплати всички други 1200 лв бруто другото в пликове