Велев: Липсата на хора е причина, че няма чужди инвестиции у нас

Икономиката ни расте, огромен дефицит е недопустим
Обновена: 5 юни 2023 19:54 | 5 юни 2023 19:33, Анисия Иванова
199
Велев: Липсата на хора е причина, че няма чужди инвестиции у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако продължаваме с този бюджет, ще финишираме годината с бюджетен дефицит от 6% при условие, че се изпълнят планираните инвестиции. Това никак не е добре и ни отдалечава от постигането на националните цели, коментира Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

С удължаването на бюджета се запазва грешната траектория. Очевидно трябва да се направят необходимите  корекции в бюджета, така че да постигнем дефицит от 3%, допълни Велев.

"Икономиката, въпреки че се забавя, продължава да расте. При растяща икономика такъв огромен дефицит - при това заложен за средносрочен период, е абсолютно недопустим. Той изстрелва задлъжнялостта на страната, прави по- трудно финансирането на този дефицит и е едно харчене не според чергата...Затова може би по-добрият начин за процедиране е да няма удължаване, а да се харчи до размера на събраните приходи ”, каза още Велев.

По думите на събеседника всички тези, които искрено и убедено споделят целите за присъединяване на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие трябва да направят по-широка подкрепа, за да бъде възможно постигането на тези цели.

"За депутатите, които са в момента в парламента, са гласували само 35% от избирателите. Като се изчислява 40 процента активност, 5% са се разсеяли при тези, които не са влезли. Тоест те представляват около 1/3 от избирателите и като го разделим още на две мнозинство на ръба на 50-те процента става 1/6. Не може с подкрепата на 1/6  - а много от тях са вече и разочаровани от тази коалиция, да се предприемат непопулярни мерки”, заяви Велев.  

Според него усилия за свеждане на бюджетния дефицит в границите на 3-те процента може да ни върнат на пътя към еврозоната, което би било добре - средносрочно и дългосрочно, не само за бизнеса, а за всички в тази страна.

"Но за това са необходими усилия  - трябва да се загърби популизмът и да се предприемат мерки”, категоричен бе събеседникът.

Коментирайки необходимостта от реформи в българското законодателство, които не търпят отлагане, Велев посочи, че в България всъщност сме развалили пенсионния модел.

"На практика го счупихме и сега близо половината пенсионери получават една и съща пенсия независимо от това дали са се осигурявали на реални доход, дали са били със средна квалификация или са укривали доходи и са били без никаква квалификация. Това е мощен стимул за сивата икономика, защото хората си казват  - защо да плащам осигуровки и данъци върху реалните си доходи като накрая ще получавам същата пенсия като тези, които не ги плащат. Това непременно трябва да се излекува”.

Според Велев трябва да възстановим и реформите в образованието, които бяха започнали и целяха насочване на повече млади хора към природо-математически специалности, а сега има отстъпления от започнатите реформи в тази област.

"Облекчаването на трудовата емиграция и възприемане на най-добрите европейски практики е друга важна реформа, тъй като ние всяка година губим от порядъка на 50,000 души на пазара на труда”, посочи Велев.

По думите на събеседника - за да няма инвестиции в България, първата причина е липсата на човешки ресурси и високите цени на енергията.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо губите 50 хиляди годишно?Защото картелите на бизнесандрешковците ги гонят от страната, защото не са им по джоба и искат да внесат черни роби от Третия свят, които пак ще избягат при другите черни на Запад.Българските картели на бизнесандрешковците гонят чуждите инвеститори, за да запазят властта си над бедната работна ръка, пазят територията си за експлоатация на евтин труд, а чуждите инвеститори ще фалират българските бизнесандрешковци, ако същите не ги гонят със съвети, колко е лошо в БГ.
153
1
 
5
 
! Отговори
Бай Х преди 11 месеца
Човешки ресурс никога вече няма да има,Защото колкото повече крадете труда на хората,толкова по -малко ще се раждат деца ( българчета),желаните бъдещи работници,колкото повече обедняват работищите толкова повече бизнеси ще фалират,няма покупателна възможност-няма икономика,Но МУТРИТЕ няма как да го разберат,но края идва,бюджет на червено,и дългове,пълни министерства с чантаджии,е идва виделов ден ,кинтите свършват...
152
0
 
9
 
! Отговори
Орт преди 11 месеца
Липсата на хора е заради вашата алчност.Мислите ,че е още комунизъмЪТ и хората ще ви бачкат без пари.
151
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 11 месеца
липсата на балъци е причината
150
0
 
5
 
! Отговори
аььаьааь преди 11 месеца
Да си вкарат от вънка. Няма кой да работи без пари.
149
1
 
4
 
! Отговори
към к.160 преди 11 месеца
Останаха неуките и вече възрастните хора. След 20-25 г. капиталистите се усетиха, че така не може да се кара и по-инициативните от тях се събудиха и създадоха цехове, а някои от тях възстановиха части от производства, но това стана основно в столицата, Варна,Бургас, Стара Загора,напоследък и във Филибето.В земеделието няколко десетки земевладелци заграбиха земята и произвеждат пшеница, царевица, слънчоглед.Като пристигна украинското зърно и слънчогледа - мор. Зеленчуци, грозде- няма, няма и акъл
148
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Помислете малко, г-да капиталисти: вие не сте умни, нито образовани, нито от търсени специалности.Повечето от вас са икономисти от бившия ВИИ 'Карл Маркс', сега УНСС. Висока принадена стойност се получава от производства,които чрез О.Дойнов се развиха в средата на 70-те до края на 80-те години.Първата работа на излюпените капиталисти беше да ги закрият,да върнат промишлеността 30 години назад и да потопят младите хора в нищета. Да,но голяма част от тях избягаха и няма да се върнат.Останаха неуки
147
0
 
7
 
! Отговори
Кочев преди 11 месеца
Разходете се по централна гара в София за да видите грозната българска реалност след 30 години фалшива демокрация и фалшива пазарна икономика: разруха, смрад, прошляци... е, това остана от България под мъдрото ръководство на хора като Велев. той да е поемал някога отговорност за нещо?
146
0
 
5
 
! Отговори
Зара преди 11 месеца
На теория няма хора. На практика няма заплати.
145
1
 
4
 
! Отговори
Янев преди 11 месеца
България се управлява от Пеевски и Борисов. Пеевски е измамник който е овладял съдебната система и разграби банка КТБ. Борисов е бивша мутра от СИК който рекетираше бизнеса за ''такса спокойствие'' и събра няколко милиарда долара. Пък баламите нека да си бачка. Ха ха!
144
1
 
5
 
! Отговори
Асен преди 11 месеца
Не сме счупили пенсионния модел ние ами ВИЕ назначените пишман капиталисти дето на вързано куче хлеб не можете да дадете!
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Велев колко ли украински бежанци е привлякъл на работа?! От любопитство питам. Близо 1/2 милион бежанци минаха през Бг, някои са още тук. Защо мрънка Велев за кадри?! От половин година енергийни помощи му дават, сякаш е социално слаб, а той не иска да плаща заплати.
142
0
 
8
 
! Отговори
Цура преди 11 месеца
Няма пазар на труда в БГ-то. Има пазар на роби.
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 141 Твоят приятел- предприемач не иска да плаща. Младите не са сбъркани, сбъркан е бизнесът. От чужбина търсят нископлатени работници. След 30 год. демокрация алчният бизнес така и не разбра, че трудът се заплаща. Заплаща се! Каквито и работници да внася приятелят ти, рано или късно те ще избягат, ако не им плаща. Що не наеме украинци? Има много безработни украинци.
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато МРЗ стане 1500 евро, ще има желаещи за работа и хората няма да емигрират.
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Иванов 148 Стига сте ни плашели с Жан Виденовата зима! Във валутен борд сме. Всявате страх и паника умишлено.
138
1
 
8
 
! Отговори
Жеко преди 11 месеца
Па точно Велев изгони хората на запад чрез мизерни заплати. И сега мрънка и циври. Оплаквач е той и няма един ден трудов стаж в живота си.
137
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На тоя все хората, все другите му са виновни. Бизнесът в Бг е некадърен и алчен. Бизнесът в Бг все иска да яде държавни пари. Бизнесът в Бг не е научен да плаща за положен труд, с което прогони работещите. Когато бизнесът започне да плаща достойно за положен труд, тогава ще има кандидати за работа. Хитреците искаха с ниски заплати да привлекат инвеститори. Не става. Тук не е Китай. Цените са европейски, т.е. и заплатите трябва да са европейски. Не става китайски заплати с европейски цени.
136
4
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 11 месеца
Ще си спомните скоро за Лукановата зима и за Жан-виденовата зима... хиперинфлация, опашки за хляб, спиране на тока на всеки 2 часа и други социалистически ''благинки''
135
1
 
3
 
! Отговори
Мара преди 11 месеца
Пеевски нарочно ще издъни бюджета за да видим Евро през крив макарон. Но след това Путин и Пеевски ще бъдат застреляни.