Валентин Радев: Трябва да помагаме на Украйна официално

Много е важно какви хора обслужват складовете с боеприпаси
27 юни 2023 09:40, Стела Стоянова
70
Валентин Радев: Трябва да помагаме на Украйна официално
Снимка БГНЕС

"Много се надявам и виждам кураж в правителство да обявят официално, че подпомагаме Украйна. Това, което правим, трябва да е официализирано, а не чрез посредници. Имаме и загуби от това, тъй като помощите минават през няколко ръце". Това заяви пред БНР полковник Валентин Радев - бивш зам.-министър на отбраната, военен експерт и бивш вътрешен министър.

"Директно да дадем това, което можем. Браво на министъра на отбраната и на правителството, че в момента казват "Да, още един пакет сме подготвили". Разбира се, има секретност в този списък. Възможно е да има основания за секретност. Но да го направим официално и да се знае, че България помага и сме част от НАТО, част от ЕС и заедно с тези 25 държави, които са включени и в последната инициатива на Европейската отбранителна агенция за възлагане на обществени поръчки в Европа. В момента складовете ни са празни - не само нашите, но и на другите държави от ЕС и НАТО, които подпомагат Украйна с боеприпаси, а ние изнасяме това, което имаме".

Относно заявеното вчера от министъра на иконмиката Богдан Богданов, че държавата е взела всички необходими мерки, за да се повиши сигурността на производиството и на хората в отбранителната промишленост, както и че военната ни индустрия е в безопасност, полк. Радев каза: "Това ми прозвуча по-скоро като политическо послание. Защо сега трябва да ги взимаме тези мерки, защо не се взимат постоянно и дали изобщо се взимат? Търговските дружества с изключение на боеприпасите и оръжията, които се съхраняват от армията, се контролират от Служба "Контрол по общоопасните средства" към МВР. Тяхно задължение е търговските дружества така да вършат своята дейност, че да не се стига до такива инциденти".

Още по темата

По думите му в България не се случват повече инциденти с взривове на боеприпаси или въоръжения отколкото в други държави. Това не е изключение, което се случва у нас, категоричен бе той. И допълни, че през цялото време трябва да бъдат контролирани тези фирми за изпълнение на правилата, по които трябва да съхраняват и въобще да боравят с боеприпаси.

"По-важното е не точно как са изпълнени складовете, защото повечето го правят и са направени по правилата, но по-важното е какви хора обслужват тези боеприпаси. Те квалифицирани ли са, или недостатъчно? Моето впечатление е, че те не са отчасти квалифицирани. Там трябва да се наемат служители, които са завършили нещо специално, свързано с боеприпасите. Тези хора трябва да са специалисти, защото боеприпасите са средства, създадени да убиват хора, и те трябва да бъдат пазени при особени условия, за да не се случват такива инциденти".

Няколко са причините за такива инциденти - човешка грешка - при 80%, може би и повече, от случаите, техническа неизправност - 10%, саботаж - около 5%, и други - природни явления, например мълния. Хората, които се занимават с това, трябва да се съсредоточат върху кадрите и начина за съхранение на боеприпасите, категоричен бе Валентин Радев.

"Емко" е едно от трите големи такива дружества - то е с европейски измерения, подчерта още той и добави, че те трябва много да внимават, когато казват, че това е саботаж. "Може да има такова нещо, но нека оставим прокуратурата да го казва. Имаме си органи и трябва да вярваме на тях", призова военният експерт.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
17
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Тези трябва да ги запомним.Господ си знае работата.Предават България,а народа никой не го пита. Срам.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каза разбирачо!
36
5
 
27
 
! Отговори
Да преди 1 година
Ми помагай,куфара гарата,Полша и на фронта.Да ама само говорите за да се харесвате на "посолството"
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде всички "ястреби" на фронта да докажат правотата си, идеологията си, правотата си. То по цял ден да ревеш по форумите и да чакаш някой друг вместо тебе да ти осъществява мечтите е фантазия на страхливци.
34
2
 
20
 
! Отговори
Гай Баньо преди 1 година
Ако бг политиците имат поне нещо малко в главите си трябва да се държат по далече от тоя натовски к.е.н.е..ф. Тая история няма да свърши добре за дребните винтчета!!
33
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва? В болната му глава трябва. Народа в мнозинството си не иска да помага ни официално, ни неофициално на укритата. Излиза един нафталин, взел пари от посолствоТО и казва "Трябва". Трябва да му се махне главата на тоя или поне да отворим пак Белене.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами дайте им хамериканските самолети на хартия , ала да ни дадът те КЕШ 16 Милиарда ? ако имате поне чертежите ще е добре
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като тоя се определят с една единствена дума започваща с *** и завършваща на ОТ
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
официално с какво да им дадем миговете ми добре дайте им ги
29
3
 
22
 
! Отговори
Този радев преди 1 година
Ако има син,зет и дори дъщеря,да ги праща ВЕДНАГА да воюват в Украйна.Не искам моите деца да пострадат заради такива като него.Някои заради печалбите се само забравят,народът кучетата го яли.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само чрез референдум понеже такива безмозъчници като вас не съзнават какво вършат. И какво като сме част от ЕС и НАТО ? Трябва ли за да докажем, че сме част от тях да се хвърляме във всеки конфликт ? НАТО във война с Русия ли е, че да се доказваме ?
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... И лудост в погледа струи.
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те от Кремъл не си пращат децата в Украйна. Вие искате Радев да изпрати своите.
25
4
 
8
 
! Отговори
жоржи преди 1 година
Тоз го оправям одма, само да го зърна нейде наживо
24
3
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами направете си една рота от такива като вас и заминаваите да се биете срещу русиябългария няма да дава оръжие тези в нс са там при 40 процента изб активностняма да влизаме в конфликт със съседите си
23
2
 
16
 
! Отговори
gog преди 1 година
Тоа защо зяпа над очилата - те за чий са му /сигур да чете кво са му написали на бюрото/
22
2
 
18
 
! Отговори
1969 преди 1 година
Ти остави правителство какво мисли ,виж хората какво искат,да не стане така ,че да бягате за брюкселско зеле...!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който трябва да знае той знае.
20
2
 
29
 
! Отговори
Забележка преди 1 година
Няма нищо по-убедително от личния пример. Нека Валентин Радев изпрати синовете си в Украйна, ако има такива. В противен случай, той следва лично да отиде на предната линия на фронта в Украйна. Като се има предвид, обаче, че "бащата винаги е неизвестен" (цитат от лекар, герой в българския филм "Хирурзи"), дори и да има деца, Радев следва лично да отиде на фронта и не просто да отиде, а да даде пример, жертвайки здраве и живот, за Украйна и нейния върховен главнокомандващ президента Зеленски.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаганда.бг от сутринта нещо май ви е наредено да пишете през 5 мин. За ковид питайте шефовете си нещо няма ли