Два пъти са намалели осиновяванията, ГЕРБ и ПП-ДБ променят правилата

Предлагат да отпадне тайната на осиновяването
52
Два пъти са намалели осиновяванията, ГЕРБ и ПП-ДБ променят правилата
Снимка: БГНЕС

С промени в Семейния кодекс ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще улеснят процедурата за осиновяване.

Промените се отнасят до националната система за осиновяване, като предложенията целят да се подобри начина, по който тя работи.

"Прави впечатление, че в последните години почти два пъти е паднал броят на осиновяванията. Има редица оплаквания, че процедурата е дълга, тежка и няма достатъчно информация", обясни Деница Сачева от ГЕРБ, която е един от авторите на поправките.

С измененията се предлага много по-бърз процес по осиновяване на деца, с въвеждане на механизъм за проследяване на всеки детайл от процедурата.

Предложенията за промени предвиждат оптимизация на тази процедура чрез създаване на национална информационна система.

"Тя трябва да дава възможност както за електронно кандидатстване, така и всички, които са кандидатствали, да могат да проследят какво се случва с техните документи, да може да се прави първичен електронен подбор, така че да бъдат осигурени най-добрите възможностите за детето и да има възможност за проследимост за всичко, което се случва в съветите за осиновяване", обясни Сачева.

Поправките предвиждат още да отпадане на възможността за разсиновяване.

"Въпреки че тези случаи са много малко, предлагаме да отпаднат всички възможности за разсионовяване, така че децата да не преживяват травми от един подобен акт. Родителството е нещо много отговорно", каза тя.

Друго предложение е да отпадне тайната на осиновяване.

"За нас е важно детето да има право да разбере своя произход. Предвижда се невъзможност да се откаже да бъде намерен произходът", посочи Сачева.

По думите й почти 2 милиона души в България са засегнати от осиновяване, макар и не пряко, а като разширени семейства, родни или близки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
. преди 10 месеца
Два пъти са намалели осиновяванията, точно заради такива периодични промени в закона! Кой ще иска да гледа дете 20 години и след това да чуе: Ти не си ми баща, отивам да търся биологичния, та да почнат изнудвания, драми, злоупотреби от съмнителни "нови роднини-парашутисти". Ицо хазарта закона щял да променя, луда работа! Да подпомагат майките да си отглеждат децата,а не да променят закони за тайна на осиновяването и с това допълнително да доразбиват хиляди човешки съдби!
35
0
 
2
 
! Отговори
И.Б. преди 10 месеца
В корена на думата "осиновяване" стои думата "син", а не "дъщеря". Може ли някой да измисли нова дума, от която да личат и двата пола?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Белите бебета свършиха вече и затова не искат да осиновяват индийчета.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бъркате, правилното заглавие е имиграцията след децата е нараснала в пъти след безперспективното управление на Радев и Подмяната!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредното забавяне с не приоритетни теми , само и само да трупат стаж депутатите Ни в НС .
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак дъвки.
30
1
 
9
 
! Отговори
До 27,продълж. преди 10 месеца
Подкупи са били давани и за подмяна на новородено с дефект със здраво дете. Доста по-трудно е било вместо родено момче да дадат на родителите новородено момиченце. Можело е да стане само ако родилката не е била на себе си. Заможни тъстове на брутални npocтaцu са отстъпвали пред плача на щерките, заплашени от мъжете си, че ако и този път донесат от родилното момиче, мъжът ще поиска развод. Какви ли не истории имаше. Сигурно ги има и днес.
29
1
 
10
 
! Отговори
До 27 преди 10 месеца
От доста години отнемат здрави деца от родителите им чрез измама. Началото на този престъпен бизнес е още през соца. Когато се ражда трето и дори само второ дете на семейство с нисък социален статус, но в добро здраве и доказана бълг. етническа принадлежност, казват на родителите, че детето се е родило мъртво. За такива деца още тогава се е чакало на опашка и са били давани тлъсти подкупи. Понякога така са отнемали едното дете в случай на раждане на близнаци. Известни са покъртителни истории.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Домовете са пълни с ромчета, а българите не искат да ги осиновяват, а влезте в някой дом да видим дали ще видите българче, предишния ми коментар го изтрипа не знам
27
0
 
6
 
! Отговори
НиковаПовечеГРОБЧума преди 10 месеца
А това,че и хората намаляха - това не ви интересува,ваща ммммммммм!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ицо хазарта две години по сиропиталища ходи и се се без заплата се прибира вкъщи. Жена му е взела мерки да се развежда. Няма какво да ви правя изводи 2+2 можете да съберете
25
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 10 месеца
Вярно е каквото си написал, също така е вярно, че в някои частни клиники паралиите, които си правят ин витро, имат възможност да избират от кого да бъде донорският материал. С други думи, актуална е и днес поговорката "Парица - царица". Чели сме нееднократно кои отиват да дават донорски материал, също и за случая, при който срещу заплащане яйцеклетки е давало неведнъж момиче от етноса, което било със заболяване, предавано генетично. Разкрили я, когато отишла да продаде яйцеклетки в Гърция.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лгализират продажбата на деца, скоро ще почнат да ги отнемат от родители по измислени причини
23
3
 
15
 
! Отговори
Има такива случаи преди 10 месеца
Бедата е там, че в някои случаи кандидат-осиновителите биват умишлено подвеждани. Вярно е, че детето с нищо не е виновно, но когато някой си мисли, че е осиновил здрво етническо българче, а след една година вече стане съвсем ясно, че нито е българче, нито е здраво и на всичко отгоре индикациите са и за вродено псих. заболяване? Тогава с какво е виновен осиновителят и защо трябва цял живот да бъде наказан с отглеждането на детето на някой безотговорен нищоправец, смъркал калпави субстанции?
22
0
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 10 месеца
До Анонимен: Отпадането на тайната е брутален популизъм и би довело до повече зарязани бебета край кофите. Но няма връзка с еднополовите. Еднополовите и сега осиновяват съвсем успешно - единият осиновява като самотен родител. Да се узакони това е в интерес на всички - хомо, хетеро, но най-вече за осиновените от хомота деца, които са си факт.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 22Искат да направят информационна система, най-вероятно по проект.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Намалели са и защото има инвитро и хората предпочитат тази процедура, дори и с донорски материал, където пак има тайна. Все едно че генетичния материал е техен и детето е изцяло тяхно без чужди гени.Това е модерният вид осиновяване. Има и сурогатни майки, нищо че в България е забранено. Та вече малко хора се отправят към осиновяване.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви са тия глупости? Процедурата е изключително проста - попълваш си документите, носиш си разните документи (които се вадят за ден и половина) и ходиш на срещи със социалните и те идват у вас. И минаваш обучение. След което чакаш. А самото осиновяване е буквално един подпис и среща със съдия.Процедурата е максимално опростена и ако искат да я правят електронна, то е защото искат някой да вземе пари за нова система. Осиновяванията са паднали, защото всички сме обеднели.
18
0
 
11
 
! Отговори
Бай Хой преди 10 месеца
Настоявам ГЕРБ и ПП да преразгледат и цената на презервативите и техният внос в нашата страна!
17
1
 
17
 
! Отговори
рушители преди 10 месеца
А щом е въведена тайна на осиновяването не ви ли хрумва , че е направена защото има за какво.Същото като и с главния прокурор.Тези неща не са направени, защото са знаели, че ще има крадливи политици и тн.А може би най вече защото са патили.