Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
6
 
! Отговори
Нато също преди 1 година
Е митологизирано! За нищо не става!
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Контраофанзивата е натовска, не украинска - разузнаване от нато боеприпаси от нато, бойна техника от нато, около 50 хил наемници от нато...само територията не е натовска, а руска. И много яки тез руските лопати бе! Вече почти година удържат извънземната натовска техника. Ама то пък и гегите в Афганистан се оказаха железни... Не им върви на натовци ей!
116
4
 
0
 
! Отговори
До Берлин преди 1 година
Ами защо не си запази заводите? Кремиковци що не го оставихте, то един блок на АЕЦ за него само трябваше да работи.
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом този амираканизиран търтей е прозрял какво става, какво остава за другите.
114
0
 
13
 
! Отговори
Споко преди 1 година
ЕС е изпреварило САЩ по обещана финансова помощ за Украйна! 140 милиарда евро в дравнение със 70 милиарда долара помощ от САЩ!! Значи Европейския данъкоплатец На ПЪРВО МЯСТО финансира прокси войната на САЩ!Затова ЕС е взел заеми които поколения българи ще изплащат!
113
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С общи усилия ще унищожим руският терористичен режим.
112
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Авдеевка 72 руска бригада вече рухна Много пленници избито е почти цялото и командване
111
4
 
0
 
! Отговори
Слопатов преди 1 година
От 90 въглищни мини в Донбас през 2014та, сега работят 15. Цените в магазините са 50% нагоре, руския мир принесе там само нищета и мизерия. Много хора се усетиха, но има и много *** които дори след като ги пратят да се бият за путин, не се усещат. Просто еволюцията за зло или добро така се е получила там на блатните територии.
110
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин с лекота взе 20% , когато Украйна беше не въоръжена и не подготвена за такъв голям военен противник.Но сега след две години се вижда , че способностите му стигат да завладяват цивилни и не защитени територии.Но срещу воюваща страна са не способни.Стснаха за смях.Разби се митът за силната им и не победи с армия
109
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да рухне до дни Блатная но до няколко години или ще рухне отново или ще продължат да живуркат там но със стандарта на С Корея или Еритрея към които явно се стремят.
108
3
 
2
 
! Отговори
Генерал смърт преди 1 година
Е Майнщайм взима крим като с по малко войска и то половината румънци Прегазва числено превъзхождаштия го ссср гарнизон Като разбива и трикратно по многобройния десант на ссср извършен в тила му... Но такива работи са рядкост във военната история И да там има окрепена руска линия ....
107
7
 
3
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Рсуия е в глуха улица, до дни, дори до часове, даже до минути ще рухне.
106
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 100...И ти какво търси , че не разбирам.Искаш войната да приключи бързо ли.Ами ще свърши бързо ако Щатите и Запада се намеси с военна сила.Затова трай си.И не недей да искаш повече.
105
9
 
1
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
До 88. Искаш да кажеш да заграбят, не да освободят. Защото "освободителите" с миризливи ватенки не бяха посрещнати с хляб и рози, а с омраза и куршуми.
104
10
 
1
 
! Отговори
Ескперт преди 1 година
Нищо от това което казва Световната банка че Русия е първа икономика в Европа не е вярно. Вярно е, че Русия не е първа икономика в Европа.
103
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си взе с лекота 20% от територията на Украйна -- Хах с лекота за година и половина и в момента е в глуха защита. И вярно да, спази всички закони - за това го търсят джудженцето от международния съд и в ЮАР се показва само по телевизора на срещата на БРИКС. И демилитаризира урките и те му повярваха и за това правят контранастъпление. А да, джуджака спря и разширяването и на НАТО - пропусна да споменеш
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е малък но много скъп да ЕС!
101
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 1 година
Укробежанци по брега офанзивно хапват киевски котлет.
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става дума за Украйна, тук става дума за самия запад. Украйна е само средство. Русия още през декември 2021 предложи на НАТО да се изтегли до границите от 1997г, и така щеше да има мир и спокойствие за всички. Вместо това САЩ и ЕС започнаха да ескалират ситуацията в Украйна, и дори да заплашват Русия, че ще предоставят ядрени оръжия на нацисткия режим в Киев.
99
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
путиниста е като путин малък но жалък