Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана

Кои са геополитическите грешки на американските президенти?
16 сеп 2023 11:21, Александър Попов
355
Контраофанзивата на Украйна бе твърде митологизирана
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Дълго чаканото настъпление на украинската армия спрямо руските позиции в Източна Украйна беше твърде митологизирано. Сякаш Украйна е някакъв богатир, който трябва с лекота да отхвърли руската окупационна зона, която има много добри линии на отбрана, създадени в продължение на месеци. Фронтовата линия се простира на повече от 1000 километра. Подобно настъпление никога във военната история не е водило до главозамайващи успехи за броени седмици. Истината обаче е, че на Запад нарастват гласовете против оказването на масирана помощ на Украйна", заяви пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него причината за тези гласове санкциите срещу Русия, които не дават толкова еднозначни резултати, и тяхното негативно отношение за европейските страни. От друга страна в САЩ нарастват гласовете на изолационистката десница, отбеляза той.

Огнян Минчев акцентира върху геополитическите грешки на американските президенти от началото на 21 век.

"Буш затъна в Ирак и отвори много широки геополитически пространства за завръщане на Русия и излизане на Китай на международната сцена. Обама подари на Путин reset - желание за добри отношения без предварителни условия, а Кремъл много обича подобно подобряване на отношенията. Достигаме до Тръмп, който промени радикално концепцията за международното присъствие на Америка и постави твърда дата за изтегляне на американските войски от Афганистан, пак безусловно. Байдън спази тази дата. Всичко това в своята цялост ни води към извода, че през последните 20 години вместо да имаме засилване на ролята на САЩ, имаме процес на оттегляне на САЩ от техните международни позиции, вследствие от тези грешки или поредица от гафове."

Минчев очерта опасността от изтласкване на САЩ от Европа "в царевичака", както по думите му се изразяват в Кремъл.

"Ако спре помощта за Украйна, това ще означава разширяване на агресията на Русия спрямо Източна Европа като цяло."

От друга страна, ако неограничените въоръжени доставки за Украйна преминат определени граници, това ще доведе до много по-бурен водовъртеж на този конфликт, коментира Огнян Минчев. Това според него ще доведе до по-бързо падане на бариерите между Русия и Китай и този фактор играе възпираща роля.

Настоящото правителство у нас е направило много радикален завой по отношение на войната в Украйна, но България трябва да направи много други неща, за да защити своя национален интерес и да преосмисли своята роля в Източна Европа, заяви още Огнян Минчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
7
 
! Отговори
масово преди 1 година
Фашистката контраофанзива тече успешно и в БГ.Издават се вече откровено фашистки книги за операцията в СССР по време на ВСВ.Един ден няма да можем да се оправдаем само с Петър Стоянов и Иван Костов както навремето пред Сталин минахме с 4 хиляди фашисти на царя и Филов.
137
15
 
4
 
! Отговори
Генерал смърт преди 1 година
русия загуби тая война сега се гърчи предсмъртно
136
1
 
9
 
! Отговори
Bai Dun преди 1 година
Тотална могилизация за окраинците,докато ги командва зеления наркоман нищо добро не ги чака !!!
135
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русоподлогите да спрат да се радват.Целтс на Украйна за сега не е да си върнат териториите.А да направят така , че руските агресори да се чувстват не сигурни и не господари от това което са взели.Това е тактика на по слабия към по силния.Защото Русия разполага и с ядрено оръжие.Нали така.Ако не бе то до сега украинците да са превзели Москва
134
7
 
1
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
До До 129 хартията ще изтърпи всяка руска глупост конушенко ... най много русия да е дала толкова там достатъчно бездарни са да го сторят ))))
133
12
 
0
 
! Отговори
Агент 006.9 преди 1 година
Роднините на руските топ чиновници са все още в САЩ(лавров, димон медведев и так далее..). Да не би да са агенти под прикрите там и да изпълняват специялна мисия на полза родину?
132
1
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 година
Минчев-една голяма торба с л...**"";! а.
131
0
 
7
 
! Отговори
Аййде преди 1 година
Обръщаме палачинката!
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киевския лилипут взе да праща призовки на избягалите в чужбина, мобилизира инвалиди, психично болни и жени, изисква от западните държави принудително връщане на избягалите там. Лайте си краварски евтини ***^тутки. Измислената контра офанзива затъна дълбоко и украинците *** като *** от спрей. Скоро господаря ви Шорош ви спира заплатките и заминавате да мъкнете по складовете роби неграмотни!
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превзели Външния двор на някоя бабушка за за 14 милиарда евро и 70 000 загинали укри! Това верно е постижение..
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна й предстои да преживее нов Сталиград зимата.Путин ги обхожда по слабите флангове.
127
13
 
0
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
руския кораб Самун с безаналоговото си пво е свалил морски дрон като се е забил в него Буксират го за капитален ремонт
126
1
 
12
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Мда 70 000 загинали укри да 3 месеца..верно контрата си върши работата ;)
125
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото за Украйна идва след като спре контраофанзирвата.Путин ще ги размаже до Лвов.
124
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин взе 20 % от Украйна, но да бъдем реалисти.Ние сме по зле в момента и от Украйна.Така че, ако искаме да говорим реалистично а не фантазии , да го кажем..Войната на този етап е реалистична.Русия губи Тъй като нищо от това което взе не може да ползва.
123
10
 
0
 
! Отговори
Чукча преди 1 година
ха-ха тука един чака 300 хил сев корейски войници да решат праблема на путин. Тия ше се рабягат като офтси ако ги пуснат на бойното поле. И друзя някой може ли да ми каже към какво се стреми северна корея освен да плаши с разни кьор фишеци?
122
0
 
13
 
! Отговори
До всички кравари ! преди 1 година
Сметнете колко им е напреднала контра офанзивата щом киевския лилипут започна да праща призовки и да изисква връщане на бежанците от западните държави. Почнаха да мобилизират жени, инвалиди и психично болни. Краварските опорки от няколко месеца издишат сериозно и даже западни журналисти и специалисти вече не го крият. А вие платени кравоботове си лайте колкото искате!!!
121
11
 
0
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
Настъплението на Украйна макар и бавно си върши работата А тепърва идват и Ф16 и ракети таурус .атакс и доста танкове ....раша е в глуха защита късаща се по шевовете
120
0
 
5
 
! Отговори
До 119 от Берлин преди 1 година
Да ги запазиме а с какво газ ще работят?! Щото руска няма, а американската твърде скъпа и фалират!!
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познайте какво ще се случи, когато Украйна се умори и реши да си почине.