Денков отвърна на Радев за тока: Няма риск за скок на цените

Той откри новия български суперкомпютър "Хемус"
19 окт 2023 11:10, Александър Попов
123

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма риск от рязко увеличаване на цените. Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г. България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, заяви премиерът Николай Денков в отговор на наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията, каза още Николай Денков. Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, добави той.

Още по темата
Министър-председателят и председателят на Българската академия на науките (БАН) откриха днес новия български суперкомпютър "Хемус", който е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на "Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии".

Официалната церемония по откриването се състоя в осми блок на "Научен комплекс - 1" на Българската академия на науките.

Официално беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

С днешното откриване се завършва целият инфраструктурен научен комплекс и суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, за да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина. Ще бъдат подпомогнати учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лева, каза акад. Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 10 месеца
"Риск", не "Иск".
59
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денкич, за нищо не ставаш, бе пич. Тази зима ще бъде много тежка и народът ще ви разплаче родителите. Ваш'та майчичка, докога ще се гаврите с този народ?
58
2
 
17
 
! Отговори
ъ преди 10 месеца
Иск няма, има сигурност, че цените на тока ще се повишат. При това с много. Точно както няма риск, а сигурност в покачването на цените на всичко. Молецът е нагъл, защото го пази Посолство. Но и то е до време, да гледа какво става с хунтата в Киев. А после - пляс със две ръчички и вече няма Молец.
57
3
 
30
 
! Отговори
Да бе преди 10 месеца
Хей Пинокио то Вие от ПП и за газта говорехте че неруската ще е по-евтина но цената сега е в пъти от преди. Най-големите лъжци сте Вие господа от ПП и ДБ. Това че сте и предатели не Ви пречи. Но предателите ги мразят всички и предадените и тези на които са се подмазвали. Краят им е жалък.
56
3
 
25
 
! Отговори
MNENIE преди 10 месеца
Денков участва в схема на Мафията подобна на атаката на Хамас - един красив ден ще ни подпукат с фактури за ток .
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Известно е че в България , всеки 2-ри е НЕГРАМОТЕН , тия от кабинета от кои ли са , или дано да са и там поне през един ?
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не уцелихме и на русофОБИ , маА му старЪ!
53
0
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Оставка на ококорения Асан. Ще фалира държавата 100%. Боко ако му подкрепи бюджета и той отива на кино заедно с ППДБ.
52
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Радев нали знае, че цялата информация е публична. Може спокойно да се видят договорите на бросата, от там става ясно, че от Козлодуй и ВеИ тока е по 170-450лв мегават, като от Мариците миналата зима е стигал до 800-900лв. Според вас, кой ни е по-евтиния ток?
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези дни в немските медии отново имаше публикация, че се обсъжда в ЕС да има преразглеждане на формиране на цената на тока, и по-точно: да отпадне газовата компонента, т.е. цената на тока да не зависи от цената на газа. Това би било поумняване, до известна степен. И отнова показва, че цените при "свободното пазарно столанство" съвсем не са свободни и съвсем не се определят от пазара.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И както казва Премиера-Денков :Ще се консултирам със Зеленски !
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МноО ПО-здрави на Денков , от ''ЛУКОЙЛ'' , и от народа българскиЙ!Никаква власт за вас повече !
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо лъже ? На борсата токът е на тройна цена. Ама той е милионер момчето затва го боли шмайзера колко ще плаща за ток.Може и да се е вързал незаконно ,като го гледам колко лъжи изрече за 1 година някои неопитни ромеи силно ще се изчервят. Накратко казано той казва това което хората искат да чуят а не това което ще се случи.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дали Денков пак е попитал Зеленски и по тези клаузи , освен за зРънотУ?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето какво декларира регламента: Енергийният съюз има за цел да предоставя на крайните клиенти домакинства и предприятия безопасна, сигурна и устойчива енергия на конкурентни и достъпни цени. Никъде няма казано че ще се увеличават цените, та макар и плавно по Денковски. ДОСТЪПНИ! Борели монополите, ама накрая цените по 2 е къде е тая ДОСТЪПНОСТ.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пеевски е доволен , вече си има И говорителИ , от ПП-Дб , а Баце му е дясната слуга !
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Денков ти пита ли премиера пеевски, за да говориш?
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нужна е спешна дератизация !
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво : Цените въобще на скачат , те само ПРЕСКАЧАТ !
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И ТОЯ ОЩЕ ЛИ СИ МИСЛИ , ЧЕ НАРОДА ВЯРВА НА ПОЛИТИЦИТЕ , ОСОБЕНО В БЪЛГАРИЯ ?Какво станЪ с горивата , какво ''обещахте'' за ЛУКОЙЛ , и какво станЪ ,... до тука и сега ?