КЗК е против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

Антимонополният регулатор спира инициативата на "Достъпно за вас"
23 окт 2023 20:21, Анисия Иванова
44
КЗК е против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост. Така антимонополният регулатор спира инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за вас“.

Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

От Министерство на икономиката напомнят, че е било постигнато принципно съгласие за включване в инициативата „Достъпно за вас“ на търговските вериги на национално и регионално ниво.

Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас, припомнят от Министерството на икономиката.

Инициативата е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги.

Въпреки че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от КЗК.

От полученото становище в министерството става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“. КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“.

„Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас“, коментира министър Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
16
 
1
 
! Отговори
Таня преди 10 месеца
Контрол върху цени означава смърт за работещите хора!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво значи КЗК - КОЗЯК?
15
18
 
2
 
! Отговори
потребител преди 10 месеца
но аз не знам какво още искат хората то и сега си е евтино в търговските вериги по телевизията моя футболен идол господин ицо рекламира евтини храни когато пазарувам в кафланда винаги е евтино с удоволствие отивам там на сензационно ниските цени че даже и толкова други супер качествени и много евтини стоки си намирам,за това не се чудете а като мен правете пазарувайте само в кафланда там цени са си наистина евтини и по телевизията ви го дават на рекламите така че не се чудете
14
3
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
Видяла жабата, че подковават коня и юруш. Ама БГ не е Франция!
13
6
 
11
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 месеца
Па яште банани и бегайте свободно на запат бе!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Германия си задават въпроса, защо в класацията за краш тест на Euro NCAP за 2023г. в топ 3 няма нито един немски производител, дори европейски, а там са само Тесла и китайски автомобил.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние българите сме най-убавийо народ, но от некади ни идват некакви политици които искат да ни уморят, мене много ме очудва това нещо, седя по цял ден на таборетката и се очудвам.
10
3
 
28
 
! Отговори
Комисия на монопола преди 10 месеца
Тази комисия българските граждани или монополи защитава?Да им спрат заплатите и да я разтурят!!!Топъл обяд за тях в килиите!До там ли ви стигна мозъка и съвестта?!
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бедняшка държава, щели топли обяди да раздават на народа, жалка родна картинка.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Китайските коли вече превъзхождат немските. Скоро никой няма да купува немски нито френски коли, при условие че има други алтернативи като японски, корейски, китайски.
7
2
 
19
 
! Отговори
Решено е преди 10 месеца
Те искат да уморят народа това трябва да е ясно на всеки
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да се борим с оста на злото Русия-Северна Корея-Китай-Иран докато ги преборим.
5
6
 
22
 
! Отговори
А бе! преди 10 месеца
А бе! Какви високи цени, какви инициативи "Достъпно за вас". Българите бедни ли са? Нали българите вече 34 години са със запада, 16 години в ЕС? Нали се освободихме от руската газ? Защо българите са бедни, бе, я кажете тука сега кой ще каже?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Де ги ония пуйчета да се пуйчат че в едни други неприятелски нам държави било ама многу-многу зле и направо умиргали а у нас е връхтъ ?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Брей колко сме непостижимо развити. Предлагат "топъл обяд" не се разбира на кого и за какво...
2
3
 
11
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 10 месеца
Нищо не разбирам. Звучи като платена пропагандна стастия от м.с.рка.
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само така, за робите може и даже тройни цени. Всички знаем че в Германия, Англия и много други държави на запад много от хранителните продукти са на половин цена сравнено с Булга ристана, ама ние сме бохеми и малката Швейцария и за нас може. Роби!