Суперкомпютърът "Хемус" решава задачи, които са отнемали цял човешки живот

Последните години България стои много добре на световната научна карта
23 окт 2023 23:15, Анисия Иванова
42
Суперкомпютърът "Хемус" решава задачи, които са отнемали цял човешки живот
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Суперкомпютърът "Хемус" позволява да се решават задачи, които преди биха отнели цял живот на учените. Той дава възможност за изчисления, свързани с климатичните промени, здравеопазването, фармацията и много други области. Компютрите ще улеснят много работата на учените, но до пълно изместване на човека в науката няма да се стигне, това коментира проф. дмн Петър Бойваленков, директор на института по математика и информатика към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Суперкомпютърът "Хемус" отваря много възможности за изчисления. Той е мощно средство за решение на задачи, които искат много изчисления свързани с климатични промени, здравеопазване и фармация и много други, обясни Бойваленков. Все още се усъвършенства софтуера на "Хемус" и си сътрудничи с предишния суперкомпютър "Авитохол", с който институтът разполага.

Гостът обясни, че всяка решена задача поражда нови сред учените. В здравеопазването и фармацията се използва за моделиране на медицински ситуации или лекарства, като се търси максимална ефективност на лекарството и минимални странични ефекти.

Най-баналната му употреба, свързана с климатичните промени, е за предсказване на времето, но има много други по-дългосрочни и важни задачи, които изискват обработката и изчислението на много променливи и параметри. Тук идва и важната роля на учените да въведат правилните параметри, така че да позволят на суперкомпютъра да даде най-точен резултат, обясни Бойваленков.

Инвестицията в суперкомпютрите не включва само техниката, а и кадрите, които ще работят с компютъра. Гостът не смята, че ученият ще бъде изместен или заменен от компютъра. Той допълни, че много от изчислителната му работа ще бъде улеснена, но няма да се стигне до пълна замяна.

В последните години има подобрение в позицията на България на световната научна карта, смята гостът. Усеща се подкрепа от страна на държавата и има интерес в младите, които трябва да бъде подкрепен преди да изчезне.

Професор Бойваленков обясни, че не е ясно все още в каква форма ще бъдат реализирани квантовите компютри и дали класическият квантов компютър е възможен за реализация, но появата на какъвто и да е вид ще помогне за решаване на много задачи. Той допълни, че квантовите алгоритми са добри в някои задачи, но в други не толкова. Той смята, че при наличието на квантов компютър, някои алгоритми в криптографията ще бъдат разбити. За това се взимат мерки от сега, провежда се конкурс за постквантови алгоритми, които ще са устойчиви срещу квантовите компютри.

По темата за изкуствения интелект гостът каза, че все още никой не може да даде точна прогноза и всичко предсказано сега има почти нулева вероятност да се сбъдне. Регулациите и развитието на изкуствения интелект трябва да вървят паралелно и да имаме план като общество на къде ще се развиваме, каза гостът.

Институтът по математика и информатика е единственият такъв в страната, като ролята му е много важна. Сътрудничи си с сходни институти и университети по цял свят. Гостът допълни, че институтът отново започва да става притегателен център за млади хора. Слабото място на института е въвеждането на нови тематики, за което им трябват млади учени. Бойваленков допълни, че във всеки голям център по математика по света има поне един българин.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 6 месеца
Бате, ако не хвана, каквото съм написал, азбука не ти трябва на теб
22
0
 
4
 
! Отговори
дилетант преди 6 месеца
А той супер комп може ли да реши задачата с чекмеджетата , измислена от Баце ?
21
0
 
4
 
! Отговори
ще ще ще ..... преди 6 месеца
И в крайна сметка каква задача реално е решил ? Явно много нови професори и доценти ще с излюпят покрай ЩЕ и.т.н. Дайте го поне на учениците от МГ , за да има полза и тази машина да разбере , че с нея работят умни хора , а не бюрократи ...
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 23 Пълни глупости и измислици си написал! За твоя изненада, преди да се появи глаголицата и после кирилицата, българите са писали на български език с гръцки букви. Затова и глаголицата не се приема радушно, а кирилицата си стои до днес. Защото буквите и приличат на гръцките. Има достатъчно много намерени исторически факти, където има български текстове, писани с гръцки букви.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Усвоиха едни пари. Сега ще събира прах с години
18
0
 
1
 
! Отговори
селянин преди 6 месеца
като бивш програмист на цнц машини ви казвам че компщтрите са незаменими в тази област имал съм програми по 700-800 мб които ако требе да ги сметнете ще ви отнеме години
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много се съмнявам че тези в БАН могат да работят с него. Въобще за толко години какво създадоха там тези феодали старчета? С какво станаха известни? С нещо подобриха ли ни живота? Някой взе ли нобелова награда за някакво изследване? Кръгла нула. Като футболистите ни. Цоцат от държавата.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето Симеон им казал: Ето ви азбука, че да не сте толкова прости...Българите:- Ние не можем да говорим, само мучим, тоя иска и да пишем.- Всичко друго оправи, ся азбуката зор- Пак ще харчите държавни пари за нищо- Аз си пиша на гръцката, тая мутроазбука е за простите- Българите сме по древни и от маймуните, като ни ядяха динозаврите, азбука не ни трябваше
15
1
 
9
 
! Отговори
Правец16 преди 6 месеца
Ами тогава вместо правителство, парламент и държавна администрация, включвайте компютъра и въведете екектронно управление. Също и перуката да се маха и БФС също да се управлява електронно.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
'' Суперкомпютърът "Хемус" ...................................... няма значение какво е и какво върши ... самия факт, че в България има хора които мислят за суперкомпютри вместо за ... чалга, салата и ракия и слави с путин ... ме кара да бъда оптимист.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Навремето, далечната 2010 си свалял нищо друго освен торенти с поредните бързи и яростни. Бан не се занимава с такива пияни растения като теб.
12
4
 
7
 
! Отговори
До анонимен 6 преди 6 месеца
Нищо не смятат, просто кипи безмислен труд.
11
16
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Навремето свалях една от БАН. Беше хубава, ама пък и най-тъпaта патka която познавах. Работата и беше да стресира растения. Пускали им различни по сила и интензитет светлини и с различни цветове. Също и музика. По-силно, по-слабо, както и разни звуци. И изследвали как реагират растенията на това. Не знам това доколко ще помогне на селското стопанство, но ми се видя интересна идеята, че някои хора взимат заплата за такава дейност, дето никой не може да те хване дали изобщо правиш нещо по цял ден
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на Nvidia само една от видео картите е по-мощна от тоя таралясник, да не говорим че могат по 8 по 16. Незнам кокло пари са потрошили и оправдани ли са тия средстава
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как от 100 лева за магистрали да открадеш 105.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След десет години ще гледаме на ,,Хемус,,-а, като на Правец Осем с флопи. Разбира се, това е супер машината днес. Технологиите ще ни извисят, или затрият. При всички положения, избирам да работя с Машини, вместо с вЕСКО Панелката от селското село на село. Селян, с кривата глава - троскот.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това платено съобщение го четох на 1000 места. Факт, суперкомпютърът, който купи Бойко Борисов, е по-бърз и по-евтин от този като съотношение цена/производителност. Нищо че беше инсталиран още през 2021г
6
3
 
6
 
! Отговори
Мусайбе на коня преди 6 месеца
Топ на С 4 бялата пешка фърчи
5
2
 
11
 
! Отговори
За умни градове преди 6 месеца
Заговори IBM около 2008 *** година, пуснаха експеримент който работи реално в три населени места в света. Едното е в Швейцария. А най - интересен е проектът в Сингапур, където хуавей разработиха практическо огледало на града, което в реални време не само наблюдава целият град, но може да премахва задръствания като пренасочва трафика през светофарире в реално време. Нещо невиждано досега. Вие какво смятате с тоз компютър в БАН?
4
3
 
2
 
! Отговори
ХЕМУС преди 6 месеца
Чакам да ме довършат-като ***'..лата..