Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 5 месеца
Има кадри, просто работодателите не искат да развържат кесиите или са *** от някой обръч от фирми. Искат ***, които да им работят за без пари. Щяли да внасят. Ми внесете си бе ***, какво ви спира?
239
0
 
3
 
! Отговори
Бивш Служител преди 5 месеца
За нищо не света не приемайте предложения за работа във Винекс Преслав и Уайнрум! Стамат Барантиев е изключително некоректен човек, с много банално мислене, импулсивен комплексар мегаломан! Всичко е въздух под налягане и празни обещания. Сменя мнението си буквално през 5 минути и не може да се свърши качествено работа.
238
0
 
6
 
! Отговори
ами привличайте преди 5 месеца
кадри от Европейските държави - кеф ви французи, холандци, австрийци, германци, кеф ви скандинавци да дойдат и да ви работят! Какво ви спира?
237
0
 
3
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 месеца
В Джобс Бг, Заплата Бг, Джоб Тайгър, ЛинкедИн се пускат периодично едни и същи обяви от съмнителни фирми. Добрите фирми не публикуват обяви, те наемат чрез препоръка и познати - връзки, шуробаджанащина! За съжаление и в държавния и в мастния сектор също си трябват връзки вече!Ситуацията е патова и затова много хора започнаха да работят за себе си.
236
0
 
4
 
! Отговори
Кандидат преди 5 месеца
Много от работодателите обикновено не знаят какво искат и за какво им трябват кадри. Много често в обявите за работа се слагат всякакви свръх изисквания, а реално естеството на работа е като за начинаещ. Факт е, че се взимат импулсивни решения от които страдат бизнес процеси и процеси по наемане! Преливане от пусто в празно, както се казва!
235
0
 
2
 
! Отговори
Ради преди 5 месеца
Къде се видя, че липсват кадри при един милион неработещи българи .Ми накарайте ги да работят.
234
0
 
6
 
! Отговори
Работник преди 5 месеца
И на мен шефа ми звънна да ми се моли да се връщам, но това няма как да стане. От всички се оказа, че взимам най-малко, а по отчети се оказва, че работя най-много и съм най-производителен. Имах съмнения, че някои са връзкари, защото отстрани се забелязваше специално отношение от ръководството. Сега не им достигали някакви партиди и им трявбал човек, а новите не ставали.
233
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 5 месеца
Андрей Луканов, другари ще правим капитализъм но капиталистите ще сме ние !!!!
232
0
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 5 месеца
Ами обучете си кадри, като нямате такива.
231
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Мишо преди 5 месеца
Искахте да сте умно-красиви и да живеете в демокрация и див капитализъм!? На ви! Сега масово ще сме безработни и определена част работещи бедни. Лошия социализъм си отиде, идва добрия глобализъм. Спете спокойно деца!
230
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
След месец и половина - два очаквайте отново поредната статия, как нямало кадри! Тук поне не ни спамят с измислената платформа work talent, както е в дир бг. Надявам се да четете коментарите и да си вземете поука, Господа работодатели, въпреки, че не ми се вярва!
229
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Работодателите нищо не направиха да задържат през последните 10-15 и повече години родените през 80-те, 90-те и тея най-новите попълнения ражданите след 2000-та. Много голяма част от тях емигрираха, като се отвори трудовия пазар за ЕС. До преди 10 г искаха опит повсеместно. Дори за помощник кухня, за пицар искаха 5 години опит. Тогава защото имаше все още хора и не им се обучаваше и предявяваха претенции, сега когато няма хора вече се сетиха, че могат и да ги обучат да правят пици и.тн.
228
0
 
10
 
! Отговори
Рекламен График преди 5 месеца
Най-обичам да ме поканят на фиктивно интервю и да ми заявят, че нямало да се справя с работата, и *** ейчарки си позволиха веднъж да ми кажат, че нещата от портфолиото били сваляни от интернет! Алоу! Имам 14 години опит в областта на графичния дизайн, художествено образование и умения! Взирам се в монитора като ***! За Вас кадри йок! Никога повече!!!
227
0
 
8
 
! Отговори
ИВАН БУРДЖЕВ преди 5 месеца
АМИ ДАМИ И ГОСПОДА БИЗНЕСЛЕЙДИ И БИЗНЕСМЕНИ СТИГА СТЕ ХЛЕНЧИЛИ,А СИ ОБУЧАВАЙТЕ РАБОТНИЦИТЕ КАТО МЕНЕ ЗА ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ПРОДУКТИ НАД СВЕТОВНОТО РАВНИЩЕ КАТО МОИТЕ ПРОДУКТИ!!...
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Работа!? Ха! Предпочитам да гледам Плодчетата и да муам вафли Ная.
225
0
 
15
 
! Отговори
Служител преди 5 месеца
Нямам нищо против да работя за 1200 лв, но при следните условия:Аз си определям работното време, а то ще е 4 часа на ден, ще работя 3 дена в седмицата, няма да позволя на работодател да ми мърмори и да ми се пречка в начина на работа. Работя със собствена техника и софтуер с който ми е удобно! Не приемам безплатни задачки тип доказателство, че мога да се справя!Нападки от сорта, че ми нямате доверие, моля да ми ги спестите!!!
224
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Увеличете заплатите драстично и ще видите как бързо ще се намерят кадри.
223
0
 
14
 
! Отговори
ФАЛИРАЙ некадърник преди 5 месеца
ХА ХА ХА!!! Тая мантра отдавна се изтърка. Намерете си "кадри". Без заплащане тъкмо ще ви работи някой от Бангладеш или Папуа, Нова Гвинея. Страшното идва когато си научат правата. Научиха се ДА НЕ ПЛАЩАТ и си мислят, че все така ще върви- от държавата помощи, работници- роби
222
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Работата на компютър е стресираща и натоварваща, ако човек работи плътно по 8 часа, то тогава заплащането трябва да високо, иначе зрението се скапва и не си заслужава боденето на очи пред монитора. Отворените офиси трябва да се забранят, вредни са за психиката на служителя, микромениджмънта е също вреден и безполезен. Време шефовете да помислят за удобства и надомна работа. Ако толкова нямате доверие в кадрите не си правете труда да ги немате. Служителите искаме хубави условия и заплащане.
221
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Защо не кажете как масово фирмите не могат да задържат ценни кадри, то не беше придаване на фалшива важност от страна на некадърни мениджъри, празни лъжи и обещания, високомерие и недоверие към новонаетите! Пълни въздухари сте, всеки път едно и също, нямало кадри, не е вярно кадри има бол и са под ръка. Перачи на мръсни пари, жалки подметки вкопчили се в силните на деня!